VIDEO: Ένας “δρόμος” στρωμένος με… μπάζα στην Αλυκή Νάξου

admin
16/04/2016 00:04
 
 
 

 

Το δρόμο της δικαιοσύνης έχει πάρει το θέμα του δρόμου που έχει “ξεφυτρώσει” στην πίσω (νότια) πλευρά της Αλυκής που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο Νάξου.

Το θέμα ανέδειξε πριν από ένα χρόνο περίπου (15 Μαΐου 2015) το naxostimes.gr όμως μέχρι και σήμερα δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα, αφού ο “δρόμος” εξακολουθεί να υφίσταται… 
Ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Νάξου για την εξακρίβωση των συνθηκών της δημιουργίας του δρόμου που έχει “ξεφυτρώσει” στη νότια πλευρά του υγρότοπου και είναι στρωμένος με μπάζα, μετά την έγγραφη αναφορά (βλ. παρακάτω), του αρμόδιου γραφείου Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στη Νάξο.

Αυτοψίες και έγγραφα

Μετά από καταγγελία του Συλλόγου Άγριας Ζωής Νάξου στις 14 Μαΐου 2015, στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν δύο αυτοψίες (στις 15 Μαΐου 2015 και στις 24 Ιουνίου 2015), από το τμήμα Περιβάλλοντος Νάξου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη του παράνομου “δρόμου”. Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας της Βιολόγου Περιβαλλοντολόγου Αθηνάς Σαντοριναίου, ο “δρόμος” είναι “διαμορφωμένος με υλικά εκσκαφών και κατεδαφίσεων (μπάζα) ο οποίος καταλήγει σε περιφραγμένο υπαίθριο χώρο άγνωστης ιδιοκτησίας εντός του οποίου έχουν εναποτεθεί καφάσια, τσιμεντόλιθοι, παλέτες, βαρέλια κ.λπ. αντικείμενα, παρεμβάσεις που αποτελούν στοιχεία αλλοίωσης του υγρότοπου“. 
Στις 12 Οκτωβρίου 2015, το τμήμα Περιβάλλοντος Νάξου απέστειλε έγγραφο προς ιδιώτη (ιδιοκτήτη περιφραγμένου χώρου στον οποίο καταλήγει ο παράνομος δρόμος), το αστυνομικό τμήμα Νάξου, την ΑΔΑ και το Σύλλογο “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου”. Στο έγγραφο, περιγράφεται η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σχετικά με τον παράνομο “δρόμο” εντός της Αλυκής. 
Στους παραλήπτες διαβιβάστηκε η επιστολή του Συλλόγου που έλεγε για “επεμβάσεις διαμόρφωσης οδικής προσβασιμότητας που έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση. Απαγορεύεται η επιχωμάτωση, η διάθεση ή απόρριψη αποβλήτων και η καταστροφή ζώνης με φυσική βλάστηση με κάθε τρόπο ενώ η διάνοιξη δρόμων επιτρέπεται μόνο εφόσον έχει ακολουθηθεί διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και έχει δοθεί έγκριση. 
Διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι ο επίμαχος δρόμος αποτελεί δημόσια αγροτική οδό η οποία υπάρχει από το 1923 και είναι νόμιμη. Η υπηρεσία μας, δεν διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία γι αυτόν τον ισχυρισμό ή ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, για την πραγματοποίηση εργασιών βελτίωσης της προσβασιμότητας απαιτείται τήρηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Από τα στοιχεία μέχρι σήμερα δεν στοιχειοθετείται η ταυτότητα των υπευθύνων για τις διαπιστωθήσες επεμβάσεις διαμόρφωσης οδικής προσβασιμότητας με εναπόθεση υλικών εκσκαφών και κατεδαφίσεων“.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών…

Το επόμενο έγγραφο του τμήματος Περιβάλλοντος Νάξου, εστάλη μεταξύ άλλων προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου, την ΑΔΑ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Αναφέρει μεταξύ άλλων: 
Την Πέμπτη 21-1-2016 διενεργήθηκε αυτοψία από το τμήμα Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Π.Ν.Α. στο νότιο τμήμα της Αλυκής του αεροδρομίου Νάξου όπου διαπιστώθηκαν:
– Έχουν απομακρυνθεί τα απορρίμματα και μπάζα

– Έχουν απομακρυνθεί οι σωλήνες του παλαιού αγωγού μεταφοράς επεξεργασμένων λυμάτων ΒΙΟΚΑ 

– Έχουν τοποθετηθεί πινακίδες από το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, περί απαγόρευσης ρίψης μπάζων, ογκωδών αντικειμένων και λοιπών άχρηστων υλικών. Επίσης υφίστανται πινακίδες του Κηνυγετικού Συλλόγου Νάξου περί απαγόρευσης της θήρας

– Εξακολουθεί και υφίστανται ο παράνομος “δρόμος” που είχε διαπιστωθεί στην από 14-5-2015 και στην από 9-6-2015 έκθεση αυτοψίας, διαμορφωμένος με υλικά εκσκαφών και κατεδαφίσεων (μπάζα) και με αποτέλεσμα την αλλοίωση του υγροτοπικού χαρακτήρα της περιοχής και την υποβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος κατά παράβαση του νόμου 1650/1986, όπως έχει συμπληρωθεί και τροποποιηθεί και ως ισχύει“. 

Το video είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί… 

{youtube}hGK3BiWsmvU{/youtube}

Ειδήσεις Νάξος

(Visited 28 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*