Νίκος Συρμαλένιος: Η αντιμετώπιση του σμυριδικού, εμπαιγμός από την κυβέρνηση της ΝΔ

σμυριδορυχείων
Άκης Αξαόπουλος
26/07/2022 10:58
 
 
 

 

Μπορεί ο κ Βρούτσης και η κυβέρνηση της ΝΔ να πανηγυρίζουν ότι για άλλη μια χρονιά «τακτοποιείται το ασφαλιστικό δικαίωμα των σμυριδεργατών Νάξου», με τη διάταξη του άρθρου 109 του νέου αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου Σκρέκα που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 28/7, στην πραγματικότητα όμως η κυβέρνηση συνεχίζει εδώ και 3 χρόνια να εμπαίζει τους σμυριδεργάτες.

Για άλλη μια χρονιά, με το πρόσχημα του κινδύνου ατυχήματος δεν ανοίγουν τα ορυχεία και καλούνται οι εργάτες να ασφαλιστούν μέσα από τη διαλογή της ήδη εξορυγμένης σμύριδας και τη μεταφορά τους στο χώρο αποθήκευσης του δημοσίου στο Καμπί Απειράνθου, για να διασφαλίσουν το πολυπόθητο ασφάλιστρο.

Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο δεν μπορεί να εξορυχθεί μεγαλύτερη ποσότητα, αλλά ούτε και να διευρυνθεί ο κατάλογος των ασφαλισμένων εργατών και το κυριότερο δεν διασφαλίζεται καμιά προοπτική στη βιωσιμότητα της εξόρυξης της σμύριδας. Το μόνο βέβαια που προσωρινά επιτυγχάνεται είναι η καταβολή του ασφαλιστικού δικαιώματος και αυτή τη χρονιά, ίσα ίσα για να βουλώνουν τα στόματα και οι διαμαρτυρίες των σμυριδεργατών.

Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ανεβάσει την ποσότητα της εξόρυξης στους 8000 τόνους, είχε ψηφίσει διάταξη με την οποία υποχρεούνταν τα ορυχεία να ανοίγουν κάθε χρόνο εντός του α’ εξαμήνου, είχε παρέμβει προσωπικά ο Υπουργός Γ. Σταθάκης να ανοίξουν τα ορυχεία υποχρεωτικά το 2018 παρά τις αντιρρήσεις για την επικινδυνότητα τους, είχε διασφαλισθεί ποσό 250.000 ευρώ για εργασίες αποκατάστασης και περιβαλλοντικής ασφάλειας των ορυχείων, είχε ανατεθεί μελέτη εκπόνησης για την βιώσιμη προοπτική της αξιοποίησης της σμύριδας, είχε ενταχθεί στο σχεδιασμό μας η ολιστική ανάπτυξη της ορεινής Νάξου με πυλώνες τη σμύριδα και τον βιομηχανικό τουρισμό και τέλος είχαμε ξεκινήσει τη διαβούλευση με τους εργάτες και τους εκπροσώπους των ορεινών χωριών με στόχο η υλοποίηση του σχεδιασμού να έχει τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.

Αντ’ αυτού, τα 3 τελευταία χρόνια το ορυχεία σχεδόν νέκρωσαν, ο εναέριος καταστράφηκε από την πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2019 και ουδείς ασχολήθηκε, παρά την κοινοβουλευτική μας παρέμβαση, για το μουσείο της σμύριδας ούτε κουβέντα, ενώ το μόνο που έμεινε είναι οι σποραδικές διαμαρτυρίες των σμυριδεργατών για τη διασφάλιση του ετήσιου δικαιώματος και το μνημείο του σμυριδεργάτη στη Μουτσούνα που εγκαινίασε ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος.

Προφανώς θα ψηφίσουμε τη διάταξη του άρθρου 109, όμως δεν μπορούμε να σιωπήσουμε μπροστά στο ορατό οριστικό κλείσιμο των ορυχείων της σμύριδας, που όπως έλεγε και ο αείμνηστος Μανώλης Γλέζος, το σμυρίγλι της Νάξου είναι το ποιοτικότερο στον κόσμο.

(Visited 24 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.