Στεγαστικά δάνεια σε 10.000 νέους με μηνιαία δόση 275 ευρώ για σπίτι αξίας 100.000 ευρώ (live video)

spitia
Newsroom
15/09/2022 11:32
 
 
 

 

Την αναλυτική παρουσίαση της Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ κάνουν αυτή την ώρα οι υπουργοί Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Μαζί τους είναι ο διοικητής της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρος Πρωτοψάλτης ενώ την παρουσίαση συντονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Βασικός μας στόχος ήταν η πολιτεία να γίνει πιο δίκαιη είπε ανοίγοντας την παρουσίαση ο Άκης Σκέρτσος παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 37% των εισοδημάτων πηγαίνει για κάλυψη στεγαστικών αναγκών, η ιδιοκατοίκηση παρουσιάζει φθίνουσα πορεία (74%) ενώ υπάρχουν και 770.000 κλειστές κατοικίες σε σύνολο 6,5 εκατομμυρίων κατοικιών – εκ των οποίων οι 200.000 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.- καθώς πρόκειται για παλαιές κατασκευές στις οποίες δεν μπορεί να ζήσει ένας νέος με την οικογένειά του. «Αν αυξηθεί ο αριθμός των κατοικιών θα πέσει προς τα κάτω η τιμή των ακινήτων» είπε ο κ. Σκέρτσος.

Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σκέρτσος το 95% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι άνω των 15 ετών, το 85% άνω των 20 ετών ενώ η ηλικία στεγαστικής ανεξαρτητοποίησης είναι στα 31 έτη στην Ελλάδα όταν στην ΕΕ είναι τα 26 έτη.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συντελούν στο δημογραφικό πρόβλημα που αποτελεί βόμβα για την ελληνική κοινωνία καθώς η χώρα μας γερνάει πιο γρήγορα από την ήδη γερασμένη Ευρώπη.

Οι στόχοι του προγράμματος «Σπίτι μου» είναι έξι:

η μείωση του υψηλού κόστους στέγασης
η αύξηση της ιδιοκατοίκησης νέων
η στήριξη σε νέα ζευγάρια
ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση παλαιών κατοικιών
η άμβλυνωση στρεβλώσεων στην αγορά ακινήτων
η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 6+1 άξονες πολιτικής

τα χαμηλότοκα δάνεια για νέους 25 έως 39 ετών
η μαζική ανακαίνιση των κενών ιδιωτικών κατοικιών
η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με τον θεσμό της κοινωνικής αντιπαροχής που θα φέρουμε και στην Ελλάδα
η επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης ιδιοκατοικούμενης κατοικίας νέων 18-39 ετών
η επιδότηση ανακαίνισης κενώ κατοικιών με διάθεση προς μακροχρόνια μισθωση
η δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών
η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος

Ειδικά για τη χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε:

δάνεια έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως το 2007
ωφελούμενοι θα είναι έως 10.000 νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών
Το κατώτατο εισοδηματικό όριο θα είναι 10.000 ευρώ και το ανώτερο θα είναι αντίστοιχο με αυτό για το επίδομα θέρμανσης
Η δόση θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο και θα φτάνει τα 275 ευρώ για σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα
Άτοκο στεγαστικό δάνειο σε τρίτεκνους και πολύτεκνους ή αν ο δικαιούχος αποκτήσει όσο αποπληρώνει 3+παιδιά
Πρόβλεψη για διπλασιασμό του προϋπολογισμού σε περιπτώσεις εξάντλησης των διαθέσιμων πορων
Η εφαρμογή του προγράμματος είναι το 1ο τρίμηνο του 2023

Εξηγώντας γιατί μπήκε το όριο των 120τ.μ. είπε οτι αυτό αποφασίστηκε γιατί μιλάμε για κοινωνικό πρόγραμμα και το όριο του 2007 για να αλλάξει το στοκ των κατοικιών.

Σύμφωνα με τον ίδιο με τα μέτρα αυτά το επιτόκιο αντί να είναι 4% όπως θα είναι 1%. Μιλάμε για το χαμηλότερο δάνειο που υπάρχει στην αγορά είπε ο κ. Χατζηδάκης εξηγώντας ότι αν κάποιος έχει πάρει δάνειο 100.000 ευρώ για σπίτι η αποπληρωμή θα είναι 275-285 ευρώ το μήνα και θα του μείνει και το σπίτι.

Το δάνειο θα είναι άτοκο για τρίτεκνούς ή πολύτεκνούς αλλά και για όσους αποκτήσουν τρία παιδιά κατά τη διάρκεια της αποπληρωμής, τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Για το πρόγραμμα «Κάλυψη» εξήγησε ότι σε πρώτη φάση θα αφορά την αξιοποίηση 1.000 ακινήτων του προγράμματος Εστία για 3 χρόνια για τα οποία θα δοθεί προτεραιότητα σε πολύτεκνους, τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Ο τρίτος άξονας αφορά την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 200 εκατ. ευρώ για αξιοποίηση κενών ιδιωτικών κατοικιών και αφορά τη μαζική ανακαίνιση 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα παραχωρηθούν από ιδιοκτήτες για 5+ έτη. Ωφελούμενοι υπολογίζονται σε 10.000 νέοι και ζευγάρι 25-39 ετών που θα μείνουν σε ανακαινισμένα σπίτια.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μια πιλοτική δράση κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες που αφορά ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων – 70 στον δήμο Αθηναίων και 30 στον δήμο Θεσσαλονίκης. Ωφελούμενοι θα είναι περίπου 200 νέοι και νέα ζευγάρια με προϋπολογισμό 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Για την κοινωνική αντιπαροχή ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε δύο προγράμματα τα οποία προβλέπουν αξιοποίηση ακινήτων του πρώην ΟΑΕΔ για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο. Στόχος είναι η ανέγερση 2,500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 νέους με μηδενικό κόστος για το Δημόσιο καθώς η ΔΥΠΑ δίνει την περιουσία και ο ιδιώτης επισκευάζει τα κτήρια. Το 50% των σπιτιών ή διαμερισμάτων πάει στον ιδιώτη και το άλλο 50% αξιοποιείται προς όφελος των νέων με πολύ χαμηλά ενοίκια.

Κάτι παρόμοιο θα γίνει και με την ακίνητη περιουσία του υπ. Εργασίας που αφορά περίπου 40 ακίνητα που ανήκουν στην παλαία πρόνοια με ωφελούμενους 80 νέους και προϋπολογισμό 1,75 εκατ. ευρώ προσθέτοντας ότι αυτό θα επεκταθεί και σε άλλα ακίνητα. Συνολικά, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, από τα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας θα ωφεληθούν 30.000 πολίτες.

Θέλουμε να πάμε σε μια στεγαστική πολιτική που είναι σύγχρονη και χρησιμοποιεί βέλτιστες ευρωπαϊκές πολιτικές είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης. Για πρώτη φορά έγινε καταγραφή της ακίνητης περιουσία του οργανισμού η οποία περιλαμβάνει 2.543 ακίνητα εκ των οποίων 580 κατάλληλα προς αξιοποίηση. Η καταγραφή έδειξε επίσης 98 οικόπεδα εντός σχεδίου συνολικής επιφάνειας 627 στρεμμάτων με το 1/3 αυτών να είναι στην Αττική. Προέκυψαν επίσης 10 οικόπεδα με οικοδομική άδεια επιφάνειας 75 στρεμμάτων και 77 οικόπεδα εκτός σχεδίου συνολικής επιφάνειας 2.600 στρεμμάτων και 10 οικόπεδα μεικτής χρήσης.

Ο διοικητής της ΔΥΠΑ ανακοίνωσε και ενίσχυση του επιδόματος στέγασης των μαθητών των 50 Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας στα 240 από 120 ευρώ με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε αύξηση κατά 50% του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος στα 1.500 ευρώ ετησίως από 1.000 ευρώ ενώ αυξάνεται στα 2.000 ευρώ για φοιτητές που συγκατοικούν. Συνολικά αφορά 50.000 φοιτητές ΑΕΙ και σπουδαστές ΙΕΚ. Όπως είπε, μάλιστα, φέτος θα δοθεί αναδρομικά το επίδομα για την περσινή χρονιά.

Ειδικά για τα πανεπιτήμια Αιγαιου , δυτικής Μακεδονίας, και Δημοκρίτειο η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων στα 40.000 ευρώ όσον αφορά το οικογενειακό εισόδημα.

Όσον αφορά τις φοιτητικές εστίες ανακοίνωσε για κατασκευή άνω των 8.150 κλινών σε πέντε πανεπιστήμια της χώρας σε Θεσσαλία, Θράκη, Δυτική Μακεδονία, δυτική Αττική και Κρήτη. Με την κατασκευή αυτή διευκολύνεται η πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση σε φοιτητές από πιο χαμηλά οικονομικά στρώματα τόνισε η κυρία Κεραμέως.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας έδωσε λεπτομέρειες για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικιών για τη νέα γενιά με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο πυλώνες

Επιδότηση έως 25.000 ευρώ για παρεμβάσεις βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης για επιδότηση από 50% έως 90%. Αυτό αφορά το σύστημα θέρμανσης-ψύξης, τη μόνωση, την αντικατάσταση κουφωμάτων κ.α.
Επιδότηση έως 10.000 ευρώ για παρεμβάσεις ανακαίνισης με το ποσοστό επιδότησης έως 30% για όλους για το μπάνιο, τα είδη υγιεινής, ακόμα και την αγορά συσκευών όπως η κουζίνα ή το πλυντήριο.

Το συνολικό στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους (νέους και φοιτητές) προκειμένου να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές προφανώς θα αναπτύσσονται σταδιακά.

 

Πηγή: protothema.gr

(Visited 471 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*