Στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος ο Γ. Βρούτσης για τις περιοχές NATURA: «Από την κυβέρνηση οι τελικές αποφάσεις»

Newsroom
12/12/2022 01:47
 
 
 

 

Το επίμαχο θέμα των χαρακτηρισμένων περιοχών NATURA σε Σύρο, Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Κύθνο, Κέα, Σέριφο, Σίφνο, Μήλο και Κίμωλο συζήτησαν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κ. Γιάννης Βρούτσης με τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Για την δικαιολογημένη αναστάτωση που προκλήθηκε στους κατοίκους των νησιών μας, σχετικά με την αιφνιδιαστική παρουσίαση των μελετών που αφορούν στις περιοχές NATURA 2000 ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Αμυράς με διαβεβαίωσε, ότι οι μελέτες που παρουσιάστηκαν δεν αποτελούν οριστικές αποφάσεις, αλλά απλά σχέδια των μελετητών. Οι τελικές αποφάσεις, θα ληφθούν από την κυβέρνηση και μόνο!

Ωστόσο, μέχρι να συμβεί αυτό, βασική προϋπόθεση είναι να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινωνίες και τους θεσμικούς εκπροσώπους τους (Δήμοι, Κυνηγητικοί Σύλλογοι, Πρωτογενής Τομέας κλπ).

Επιπλέον, οι μελέτες δεν πρέπει να είναι πρόχειρες, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, χωρίς να έχει δοθεί ο εύλογος χρόνος για διαβούλευση και κυρίως χωρίς να έχει γίνει αυτοψία από τους μελετητές. Επίσης, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι τοπικοί φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους εγγράφως και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στους μελετητές.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες ακραίες αντιλήψεις που αποτυπώνονται σε μελέτες και οδηγούν στον αφανισμό του Πρωτογενούς Τομέα και στην πλήρη απομάκρυνση του ανθρώπου από τις συγκεκριμένες περιοχές, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές καθώς θα οδηγήσουν σε αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Ο Πρωτογενής Τομέας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα νησιά μας εδώ και δεκαετίες και αποτελεί σημαντικό μέρος της ταυτότητά τους. Όπως επίσης και η δυνατότητα των ανθρώπων εκείνων που ασχολούνται με το κυνήγι, δεν πρέπει να διακοπεί σε καμία περίπτωση.

Άλλωστε, στο πέρασμα των αιώνων, έχει αποδειχθεί ότι οι Γεωργοί, οι Κτηνοτρόφοι, οι Μελισσοκόμοι και οι Κυνηγοί αποτέλεσαν ασπίδα προστασίας για το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο των νησιών μας».

(Visited 65 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.