«Εμπαιγμό» προς τους νησιώτες και ειδικότερα προς τους κατοίκους της Κύθνου αποτελεί, σύμφωνα με τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Συρμαλένιο, η απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη διαμαρτυρία του Δήμου Κύθνου για τα ανεκτέλεστα δρομολόγια του «Αδαμάντιος Κοραής».
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πλοίο δεν προσέγγισε το λιμάνι του νησιού στις 17, 18 και 26 Ιανουαρίου, γεγονός που ανέτρεψε τον προγραμματισμό μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών. Μάλιστα, στις 8 Φεβρουαρίου 2023 ο Δήμος έστειλε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στον αρμόδιο Υπουργό κ. Πλακιωτάκη, τον Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουτουλάκη, τον Γ.Γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Επενδύσεων κ. Κυριαζόπουλο και την ακτοπλοϊκή εταιρεία ZANTE FERRIES έστειλε ο Δήμαρχος Κύθνου κ. Γαρδέρης.
Η απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την οποία κατέθεσε ως Αναφορά στη Βουλή ο κ. Συρμαλένιος, ήρθε έναν μήνα αργότερα (9/3/2023), με τον βουλευτή να κάνει λόγο για «ένα ακόμα στοιχείο προχειρότητας που μεταφράζεται σε εμπαιγμό προς τους νησιώτες αλλά και προς τη δημοτική αρχή που έφερε στην επιφάνεια τη διαμαρτυρία των πολιτών».
Ο κ. Συρμαλένιος γνωστοποίησε την απάντηση του Υπουργείου (παρατίθεται παρακάτω) και εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει τα εξής:
Πέραν της παράθεσης της ισχύουσας νομοθεσίας, η απάντηση του Υπουργείου μας πληροφορεί ότι το πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» μπήκε σε αντικατάσταση του «Διονύσιος Σολωμός» λόγω Επιθεώρησης Εργασίας, μόνο για είκοσι (20) μέρες από 11/1 έως 31/1. Και όλως τυχαίως σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα υπήρξαν τρία ανεκτέλεστα δρομολόγια στις 17, 18 και 26 Ιανουαρίου 2023, λόγω κακοκαιρίας και θαλασσοταραχής.
Και τα εύλογα ερωτήματα για κάθε λογικό άνθρωπο είναι:
Α) Πώς συνέβη να συμπέσουν τρία (3) ανεκτέλεστα δρομολόγια μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Υπήρξε απαγορευτικό ή απλώς δυσμενείς καιρικές συνθήκες; Και αν δεν υπήρξε απαγορευτικό, γιατί τα δρομολόγια έγιναν ανεκτέλεστα;
Β) Γιατί οι άνθρωποι που επρόκειτο να επιβιβαστούν στην Κύθνο και είχαν ήδη αγοράσει και πληρώσει τα εισιτήρια τους, δεν ειδοποιήθηκαν έγκαιρα;
Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια δρομολογιακή ακτοπλοϊκή γραμμή που από και προς τον Πειραιά τους χειμερινούς μήνες προς τα νησιά των δυτικών Κυκλάδων είναι προβληματική, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα είχε σταματήσει επίσης το δεύτερο ενδοκυκλαδικό δρομολόγιο, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τη μετακίνηση των νησιωτών από και προς τα νησιά τους.
Κατά συνέπεια η επίκληση του ΥΝΑΝΠ ότι όταν υπάρχει συγκεκριμένη μεταφορική ανάγκη, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια με έκτακτα δρομολόγια κ.λπ., αποτελεί τουλάχιστον εμπαιγμό, αφού εκατοντάδες επιβάτες που ήθελαν να ταξιδέψουν από Πειραιά προς Κύθνο και αντίστροφα, υποβλήθηκαν σε αφάνταστη ταλαιπωρία και σε μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.