Για «κυβερνητική μεθόδευση» με στόχο την ιδιωτικοποίηση ενός φυσικού αγαθού, όπως το νερό, έκανε λόγο σε δήλωση του ο υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αναπληρωτής Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του κόμματος κ. Γιάννης Πολυχρονάκος.
Ο κ. Πολυχρονάκος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση, μπαίνουν στο στόχαστρο και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης, οι οποίες ήταν οι μοναδικές που δεν επιδοτήθηκαν για την αύξηση του ενεργειακού τους κόστους, αναγκάζοντάς τες να μεταφέρουν τις αυξήσεις στους πολίτες.
Το πλήρες περιεχόμενο της δήλωσης του κ. Πολυχρονάκου έχει ως εξής:
«Η κυβέρνηση έφερε ένα νομοσχέδιο στο οποίο εντελώς ξαφνικά δημιουργεί μια Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων.
Με τη διαφορά ότι δίνει σε αυτή τη Ρυθμιστική Αρχή αυξημένες και κυρίαρχες εξουσίες εποπτείας και ελέγχου. Με πολύ απλά λόγια παραχωρεί τον έλεγχο του νερού, ενός φυσικού αγαθού, σε μια Ρυθμιστική Αρχή. Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν για να υπαχθεί σε μια Ρυθμιστική Αρχή, προφανώς όμως έτσι το βλέπουν κάποιοι και όχι ως φυσικό αγαθό.
Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε τις επιπτώσεις στους πολίτες από δύο άλλες Ρυθμιστικές Αρχές, όπως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων;
Η Νέα Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων δεν βάζει μόνο στο στόχαστρο την ΕΥΔΑΠ για να παραδώσει τη διαχείριση του νερού σε ιδιωτικά συμφέροντα. Βάζει και στο μάτι τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης των Δήμων. Μάλιστα, στο άρθρο 20 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι η νέα αυτή ρυθμιστική αρχή θα εισπράττει ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών των ΔΕΥΑ και όχι επί των καθαρών κερδών τους. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι θα παρεμβαίνει στη λειτουργία τους, στην τιμολογιακή πολιτική που ασκούν και θα μπορεί να προωθήσει τη συγχώνευση τους. Και στο βάθος… την ιδιωτικοποίηση τους.
Έτσι εξηγείται γιατί οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης των Δήμων ήταν οι μοναδικές που δεν επιδοτήθηκαν από την κυβέρνηση, όπως όλες οι άλλες επιχειρήσεις, για την αύξηση του ενεργειακού τους κόστους.
Έτσι εξηγείται γιατί αρνούνται να θεσπίσουν το βιομηχανικό τιμολόγιο κατανάλωσης ρεύματος, που έχει χαμηλότερες χρεώσεις, για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης.
Γιατί θέλουν να τις οδηγήσουν σε αδιέξοδο, να τις επιβάλλουν ένα υψηλό και δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος και να τις αναγκάσουν να μεταφέρουν τις αυξήσεις στους πολίτες.
Είναι θλιβερό ότι στους τελευταίους μήνες της θητείας αυτής της κυβέρνησης, η Βουλή μετατρέπεται σε πλυντήριο με νομοσχέδια που στρώνουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού και προκαλούν αντιδράσεις ακόμα και σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Εδώ στις Κυκλάδες, έχουμε περισσότερους λόγους για να αντιδράσουμε σε αυτή τη μεθόδευση».