Κάλεσμα της ΚΟ Νάξου του ΚΚΕ προς τις γυναίκες: «Μην παραδοθείτε στην ηττοπάθεια και τη μοιρολατρεία!»

ergatries 8 marti 1857
admin
08/03/2018 10:35
 
 
 

Ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εξέδωσε η Κ.Ο. Νάξου του ΚΚΕ, εντάσσοντας τον σημερινό εορτασμό σε συγκεκριμένο πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο.

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες στο παρελθόν, επικεντρώνεται στο παρόν, το οποίο είναι εξίσου δύσκολο, λόγω του καπιταλιστικού κέρδους που επηρεάζει και καθορίζει όλους τους τομείς της ζωής των γυναικών.
Μόνη διέξοδος, σύμφωνα με την Κ.Ο. Νάξου, είναι η οργάνωση τους στις τάξεις του ΚΚΕ, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την «επιθετικότητα» του κεφαλαίου και να μην παραμένουν εγκλωβισμένες στην ηττοπάθεια, τη μοιρολατρία και τον συμβιβασμό.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Με αφορμή την 8η Μάρτη, η Κ.Ο. ΝΑΞΟΥ του ΚΚΕ χαιρετίζει αγωνιστικά όλες τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου που ζουν στο νησί μας, στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τις αγρότισσες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις συνταξιούχους, τις νοικοκυρές, τις άνεργες, τις μαθήτριες, τις σπουδάστριες, τις εργαζόμενες μητέρες.
161 χρόνια πριν, στις 8 Μάρτη 1857, οι εργάτριες στα υφαντουργεία και στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία διεκδικώντας μείωση των ωρών εργασίας στις 10 (από 16 που δούλευαν τότε), ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους. Σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της. Με εντολή κυβέρνησης και εργοδοτών, οι αστυνομικές δυνάμεις ρίχτηκαν με μανία πάνω στις μαχητικές διαδηλώσεις των εργατριών και τις αιματοκύλησαν.
Ο αγώνας τους βάφτηκε στο αίμα, αλλά δεν πήγε χαμένος, όπως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Έγραψε μια λαμπρή σελίδα στην Ιστορία του παγκόσμιου εργατικού και γυναικείου κινήματος, έγινε φάρος για τις νέες γυναίκες στον αγώνα για ισότιμα δικαιώματα με τον άνδρα στην εργασία, στη μόρφωση, στις προσωπικές σχέσεις, στην κοινωνική δράση! Είχαν νίκες, αλλά και ήττες. Όμως, δεν έσβησε η φλόγα του αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, πολέμους, προσφυγιά, μετανάστευση, φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, εργοδοτική και κρατική βία σε βάρος της εργαζόμενης γυναίκας, του παιδιού.
Αντλούμε διδάγματα και εμπνεόμαστε από το ιστορικό ταξικό αγώνα των εργατριών της Ν. Υόρκης το 1857.
Η φετινή 8η Μάρτη βρίσκει τις γυναίκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας να ματώνουν από τα αντεργατικά μέτρα. Η επίθεση της ΕΕ, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, των μονοπωλιακών ομίλων για να πληρώσει ο λαός την κρίση τους και τώρα την ανάκαμψή τους, συνεχίζεται. Οι εργαζόμενες βιώνουν την ανασφάλεια, το φόβο της απόλυσης, της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Οι στοιχειώδεις παροχές για την μητρότητα αντιμετωπίζονται από τους κεφαλαιοκράτες ως κόστος, όπως απέδειξε και η πρόσφατη, κατάπτυστη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που δικαιώνει την ισπανική εταιρεία για την απόλυση εγκύου εργαζόμενης.
Υπάρχει λύση. Είναι η πρόταση του ΚΚΕ για τη σοσιαλιστική – κομμουνιστική κοινωνία.
To ΚΚΕ απευθύνεται στις γυναίκες της εργατικής τάξης, του λαού, κρατώντας άσβεστη, εδώ και 100 χρόνια, την ελπίδα, την προοπτική του αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Στη σοσιαλιστική – κομμουνιστική κοινωνία, για την οποία παλεύει το ΚΚΕ, εξασφαλίζονται σε όλες και όλους: Μόνιμη και σταθερή εργασία, με βάση το αντικείμενο ειδίκευσης, με συνεχή βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ζωής και γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου. Ειδικά μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας.
Διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις ώστε η γυναίκα πραγματικά ελεύθερα να επιλέγει τη δημιουργική αξιοποίηση του μη εργάσιμου χρόνου, σε κάθε πεδίο των ενδιαφερόντων της, στη σχέση με το παιδί, την οικογένεια, στηριζόμενη σε ένα ενιαίο, κρατικό δίκτυο δωρεάν παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών για την Υγεία, την Πρόνοια, τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό. Αποκτά ουσιαστικό και όχι τυπικό χαρακτήρα η συμμετοχή της στα όργανα της εργατικής εξουσίας.
Το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης, της τεχνολογίας, των μέσων παραγωγής, γενικά της παραγωγικότητας της εργασίας αντικειμενικά θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.
Εμπόδιο σε αυτήν τη δυνατότητα δεν αποτελούν κυρίως οι δήθεν «κακές» ή «λαθεμένες» πολιτικές επιλογές κάποιων κομμάτων που βρίσκονται στην κυβέρνηση, οι επιμέρους υποκειμενικές αδυναμίες πρωθυπουργών, υπουργών, άλλων κρατικών παραγόντων, η τάση τους προς το χρηματισμό, τη δωροδοκία και άλλα. Μπορεί οι κυβερνήσεις να αλλάζουν, να αναμορφώνεται το αστικό πολιτικό σύστημα και με νέα κόμματα και πρόσωπα, να αναδεικνύονται γυναίκες ως στελέχη επιχειρήσεων και στους θεσμούς του αστικού κράτους. Όμως, παραμένει ο πυρήνας της ανάπτυξης με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος. Όλοι οι τομείς της κοινωνικής ζωής υποτάσσονται στο καπιταλιστικό κέρδος.
Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης στις γυναίκες που βιώνουν τα σημερινά αδιέξοδα, να μην παραδοθούν στην ηττοπάθεια, στη μοιρολατρία, στο συμβιβασμό, στη συνήθεια που καλλιεργείται στο έδαφος των συνθηκών εργασίας και ζωής, αλλά και από τους μηχανισμούς χειραγώγησης του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.
Τις καλούμε να έρθουν σε επαφή, να γνωρίσουν τις θέσεις του ΚΚΕ για την απελευθέρωση της γυναίκας από κάθε κοινωνική καταπίεση και εκμετάλλευση, για την ισοτιμία και τη χειραφέτησή της στην κομμουνιστική κοινωνία. Τα επιτεύγματα και τα επαναστατικά μέτρα για τη γυναίκα από το πρώτο εργατικό κράτος μετά την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση το 1917 στη Ρωσία, ακόμα και οι αδυναμίες και τα λάθη, αποτελούν πείρα, γνώση, πηγή ωριμότητας, έμπνευσης και διδαγμάτων.
Το ΚΚΕ, στον έναν αιώνα ζωής και δράσης του, απευθύνεται στις εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες στην πόλη, στα χωριά, στους χώρους δουλειάς με εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής – λαϊκής πάλης για να απαλλαγούμε από την ανασφάλεια, το άγχος, τη ζωή με υποχρεώσεις και χωρίς δικαιώματα, τους πολέμους.
Η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια από το σμπαράλιασμα της οικογενειακής και προσωπική ζωής, ο ατομισμός και η προσπάθεια ατομικών λύσεων δεν αρκεί για να δοθεί λύση στα σημερινά αδιέξοδα.
Χρειάζεται:
*ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, με τη συμμετοχή και των γυναικών, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, φύλο, ηλικία, φυλή, θρησκεία.
*Να προχωρήσει η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση, να αποτελέσει τον «κυματοθραύστη» της επιθετικότητας του κεφαλαίου
*Ο απεγκλωβισμός εργατικών – λαϊκών δυνάμεων από τη στήριξη της τάξης του κεφαλαίου.
*Να γίνει πιο μαζική και αποφασιστική η σύγκρουση, η ρήξη με τα συμφέροντα των καπιταλιστών, το κράτος και τις συμμαχίες τους.
Από τη θέληση και δράση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, από τη συμμετοχή τους σήμερα στο εργατικό – λαϊκό κίνημα εξαρτάται πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων για το λαό μας.
Το ΚΚΕ βεβαιώνει τις γυναίκες ότι σήμερα, στηριγμένο στην εκατοντάχρονη ιστορική διαδρομή του και στο σύγχρονο Πρόγραμμά του, είναι περισσότερο έμπειρο, ώριμο, θεωρητικά και πολιτικά εξοπλισμένο για αλλεπάλληλες καθημερινές μάχες για την προετοιμασία της εργατικής τάξης, των λαϊκών δυνάμεων γι’ αυτόν το σκοπό.
Η αντεπαναστατική υποχώρηση του εργατικού κινήματος δεν αναιρεί ότι η κοινωνική εξέλιξη προχωρά με άλματα, με κοινωνικές – πολιτικές συγκρούσεις, με επαναστάσεις. Οι δυσκολίες, τα πισωγυρίσματα μόνο προσωρινά εμποδίζουν, μα δεν σταματούν την κοινωνική πρόοδο από το «βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας», από την ταξική, εκμεταλλευτική στην σοσιαλιστική – κομμουνιστική κοινωνία.

(Visited 28 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*