Ν. Συρμαλένιος: «Απαραίτητη η συμμετοχή των δήμων στην αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της χώρας»

Άκης Αξαόπουλος
24/02/2020 19:10
 
 
 

 

Ο ιαματικός τουρισμός είναι μια πολύ σημαντική μορφή εναλλακτικού τουρισμού και πρέπει να τον δούμε σε δύο κατευθύνσεις: Η μία είναι τα οικονομικά οφέλη που έχει να προσφέρει ο ιαματικός τουρισμός και η επέκταση της τουριστικής περιόδου σε διάφορες περιοχές και στα νησιά μας. Η άλλη στόχευση πρέπει να είναι και το κοινωνικό όφελος του ιαματικού τουρισμού, γιατί μπορούν να κάνουν χρήση του ιαματικού νερού, των ιαματικών πηγών και της θεραπείας χιλιάδες άνθρωποι, είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι είτε είναι επισκέπτες στις διάφορες περιοχές της χώρας.

Αυτά ανέφερε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών με θέμα τις ιαματικές πηγές της χώρας. Ο βουλευτής ανέφερε ότι θα έπρεπε να κληθεί στην επιτροπή και ο σύνδεσμος που έχουν συστήσει αρκετοί δήμοι και που έχει στην κατοχή του ιαματικές πηγές, πολλές από τις οποίες αναγνωρισμένες.

Ειδικά για τις Κυκλάδες, ο Ν. Συρμαλένιος δήλωσε πολύ ικανοποιημένος για την αναγνώριση των φυσικών πόρων που έχουν ιαματικές ιδιότητες από 2015 έως σήμερα και ειδικότερα για τις δύο πηγές στην Κύθνο, το «νερό πηγής Κακάβου Κύθνου» και το «νερό πηγής Αγ. Αναργύρων Κύθνου», καθώς επίσης και το «νερό ιαματικών λουτρών του Λάκκου Αδάμαντα Μήλου». Σε επίπεδο χώρας, ανέφερε ότι από 11 πηγές που υπήρχαν το 2015, σήμερα έχουν αναγνωριστεί συνολικά 70 πηγές.

Επεσήμανε ότι το Δημόσιο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση της αξιοποίησης των ιαματικών πηγών, διότι είναι φυσικοί πόροι και δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά αντικείμενο ιδιωτών και επενδυτών για αξιοποίηση. Η αξιοποίησή τους θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εσωτερικών, ενδεχομένως με μια κοινή επιτροπή, ώστε να εξεταστεί διεξοδικά η προοπτική που έχουν όλες οι περιοχές με ιαματικές πηγές στη χώρα μας.

Τέλος, ανέφερε ότι με το άρθρο 21 του ν.4582/2018, καθιερώθηκε το Ηλεκτρονικό Μητρώο Παρόχων Τουρισμού Υγείας. Έθεσε δε το ερώτημα τι γίνεται με τις δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες, σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να υπογραφούν για να μπορέσει να προχωρήσει το Ηλεκτρονικό Μητρώο των Παρόχων Τουρισμού Υγείας».

(Visited 35 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*