Με ικανοποίηση βλέπουμε να ανακοινώνεται η χρηματοδότηση έργων σε νησιά των Κυκλάδων για την κατασκευή ή τη βελτίωση αθλητικών τους εγκαταστάσεων από το Πρόγραμμα ΦιλόΔημος ΙΙ, όπως πρόσφατα στη Σχοινούσα, στη Σύρο, στη Νάξο.
Είναι σημαντικό να βλέπουμε τον αρμόδιο Υπουργό κ. Θεοδωρικάκο να αναθεωρεί τη ρητορική περί έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης και τη θέση του για άμεση κατάργηση του προγράμματος ΦιλόΔημος και αντικατάστασή του με κάτι άλλο, μετά βεβαίως και την έντονη αντίδραση που υπήρξε από την ΚΕΔΕ.
Για την ενημέρωση των συμπολιτών μας, η συγκεκριμένη Πρόσκληση IV του Προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ», στο πλαίσιο της οποίας λαμβάνονται σήμερα οι αποφάσεις, είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2019 ενώ τον Ιούνιο του 2019 τριπλασιάστηκε ο Προϋπολογισμός του Προγράμματος, από 50 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά οριστεί, στα 150 εκατ. ευρώ.
Το πρόγραμμα ΦιλόΔημος υπήρξε μια από τις πιο καινοτόμες δράσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χρηματοδοτούνται έργα υποδομών για το σύνολο των Δήμων της χώρας, χωρίς να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί τους, και χωρίς να αποκλείονται οι καταχρεωμένοι, λόγω της κρίσης, Δήμοι, όπως ίσχυε με προηγούμενα προγράμματα. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο «ΦιλόΔημος» έτυχε της τεράστιας αποδοχής από Δημάρχους και τοπικές κοινωνίες.
Στις Κυκλάδες, μέχρι τον Ιούνιο του 2019, είχαν ενταχθεί στα προγράμματα «ΦιλόΔημος» 94 έργα, προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ, για έργα αποχέτευσης, ύδρευσης, αγροτικής οδοποιίας, προμήθεια μηχανημάτων, συντήρηση σχολικών κτιρίων, αναβάθμιση παιδικών χαρών, καθώς και την υλοποίηση λοιπών έργων και επενδύσεων.
Με μισές αλήθειες και διαστρεβλώσεις, επιχειρήθηκε η αποδόμηση του Φιλόδημου επί μήνες. Τις τοπικές κοινωνίες όμως δεν τις αφορούν οι εντυπώσεις, αλλά η ουσία: έργα που υπηρετούν τις ανάγκες τους και την προσπάθεια για ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης στα νησιά μας και σε όλη τη χώρα.
Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι πολίτες της χώρας έχουν ανάγκη από διαφανή και αξιόπιστα κριτήρια ένταξης των έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα και από την στήριξη σε ανθρώπινο δυναμικό, υλικούς πόρους και μεθοδολογία για την υλοποίησή τους. Δεν έχουν ανάγκη από την αποδόμηση έργων επειδή δεν ήταν «της δικής τους κυβέρνησης», ούτε από την επικοινωνιακή οικειοποίηση για λόγους προβολής. Αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές.