Φίλιππος Φόρτωμας: «Διασφαλίζουμε τα εθνικά μας σύνορα και μειώνουμε τις μεταναστευτικές ροές»

Άκης Αξαόπουλος
12/05/2020 16:29
 
 
 

 

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, συμμετείχε στη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με αντικείμενο τη βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας και πολιτικής, πραγματοποιώντας ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως τόνισε στην τοποθέτησή του, η κυβέρνηση, καταβάλλει τεράστια προσπάθεια με σκοπό τη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος υποδοχής και παροχής ασύλου στη χώρα, στοχεύοντας, παράλληλα, στην εξεύρεση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων.

Μιλώντας για τους κύριους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής που προσβλέπουν στην καταπολέμηση του μεταναστευτικού προβλήματος, τόνισε ότι αυτοί κινούνται στη βάση μιας ανοιχτής κοινωνίας, εδραιωμένης στα χαρακτηριστικά του κράτους δικαίου, η οποία επιχειρεί να διασφαλίσει τον έλεγχο των εθνικών μας συνόρων και ταυτόχρονα, να παραμείνει σταθερά και έμπρακτα προσηλωμένη στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφερόμενος σε κάποιους από τους βασικούς πυλώνες του νομοσχεδίου, ο κ. Φόρτωμας, στάθηκε στην πρόβλεψη για συντόμευση του χρόνου παραμονής προσφύγων στις δομές προσωρινής φιλοξενίας και στην αρτιότερη – ταχύτερη παροχή ή απόρριψη ασύλου.

Ενδεικτικά, ο Βουλευτής Κυκλάδων έκανε ειδική αναφορά σε ορισμένες διατάξεις που προβλέπουν:
εκπροσώπηση των ασυνόδευτων παιδιών από επίτροπο, καθώς και αξιολόγηση του φυσικού προσώπου.
άμεση κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών υποδοχής ατόμων τα οποία ανήκουν σε διάφορες ευάλωτες ομάδες.
δυνατότητα του αιτούντος για διεθνή προστασία να αντικρούει την εφαρμογή της έννοιας της ασφαλούς τρίτης χώρας.
χρήση κάθε πρόσφορου τεχνολογικού μέσου σχετικά με την εξασφάλιση διερμηνέων καταγραφής αιτήσεων.
διατήρηση ηλεκτρονικού λογαριασμού των αιτούντων στην υπηρεσία ασύλου και συντόμευση των διαδικασιών αποφάσεων επί των προσφυγών.

«Η διαχείριση του μεταναστευτικού απαιτεί αποτελεσματικότητα, ευελιξία και διαρκή εγρήγορση. Το παρόν νομοσχέδιο ολοκληρώνει την κάλυψη αυτού του πολύ σημαντικού και μεγάλου κενού, το οποίο κληρονομήσαμε από την πενταετή διαχείριση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Χάρη στην ταχύτερη έκδοση αποφάσεων επί των αιτήσεων ασύλου και τον έγκαιρο και έγκυρο χαρακτηρισμό των αιτούντων ως ευάλωτων, οδηγούμαστε στη μείωση των μεταναστευτικών ροών και φυσικά στη διαχείριση των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες», είπε καταλήγοντας ο κ. Φόρτωμας.

(Visited 50 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*