Την ανάγκη άμεσης παρέμβασης της Πολιτείας για να ελεγχθεί η υλοποίηση των επενδύσεων στο νησί της Ίου και συγκεκριμένα στις περιοχές Διακοφτό-Κουμπάρα και Έλος Παππά, η οποία χαρακτηρίζεται από σωρεία παραβιάσεων του νομοθετικού και κανονιστικού πλαίσιού που διέπει την προστασία του περιβάλλοντος, τη χωροταξία και τους όρους δόμησης, επισημαίνει με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων (ΑΚΕ) στη Βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος.
Mάλιστα είναι τέτοιο το εύρος των παραβιάσεων της νομοθεσίας στις εν λόγω επενδύσεις, που η ερώτηση του βουλευτή απευθύνεται σε οκτώ υπουργούς της κυβέρνησης της ΝΔ!
Όπως αναφέρει στην ερώτηση, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέταξε στον Ν.3894/2010 τρία (3) επενδυτικά σχέδια στην Ίο, ανοίγοντας τον δρόμο στις αιτούσες εταιρίες για να τους χορηγηθούν πλήθος κινήτρων, όπως χωροθέτηση, φορολογικές διευκολύνσεις, ταχεία αδειοδότηση, καθώς και ενίσχυση δαπανών εργατικού κόστους.
Σε πρόσφατη απάντησή του από τη βήμα του Κοινοβουλίου, κατόπιν σχετικής επίκαιρης ερώτησης, ο Υπουργός Ανάπτυξης εμφατικά επεσήμανε ότι η Enterprise Greece έλεγξε όλα τα στοιχεία των εταιριών και εισηγήθηκε θετικά. Εντούτοις, αν και έχουν ζητηθεί επίσημα με την από 29/07/2020 επιστολή του Σωματείου «Σώστε την Ίο (Save Ios)» οι συνοδευτικοί φάκελοι της επένδυσης, δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί.
Όπως αναφέρει ο Νίκος Συρμαλένιος, τα «επενδυτικά σχέδια» είχαν δρομολογηθεί επί κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά δεν προχώρησαν κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να επιβραβεύσει ήδη συντελεσθείσες παρανομίες με την ένταξη τους στις Στρατηγικές Επενδύσεις, καλύπτοντας το παρελθόν και προωθώντας μια καταστροφική για το νησί «φιλο-επενδυτική» πολιτική.
Τα πρόστιμα που έχουν μέχρι στιγμής επιβληθεί για την πρώτη περίπτωση από την Υπηρεσία Δόμησης της Σαντορίνης (04/2020, 122.365€) και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (03/2017, 1200 €) είναι ψήγματα μπροστά στην καταστροφή που έχει συντελεστεί και συνεχίζει να συντελείται. Η δε αρμόδια για θέματα Περιβάλλοντος Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Κυκλάδων κρατά την έκθεση της Τακτικής Περιβαλλοντικής Επιθεώρησης (04/2019) της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία διαπιστώνει σωρεία αυθαιρεσιών, πάνω από 1,5 χρόνο στα συρτάρια της Περιφέρειας. Σοβαρότατα ευρήματα για το έργο στην ίδια περιοχή είχαν διαπιστωθεί και στην «Έκθεση Μερικού Ελέγχου τήρησης των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων και της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας» από το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος. Παράλληλα, ενώ υπάρχει σωρεία καταγγελιών για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας αναφορικά με ανασφάλιστο εργατικό δυναμικό.
Αυτήν την στιγμή, εκκρεμεί η έκδοση απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη προσφυγή οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών για την ακύρωση της ΚΥΑ 38753/1216/08.08.2014 με τίτλο «Έγκριση δημιουργίας Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος στην περιοχή Κουμπάρα –Διακοφτό» και των περιβαλλοντικών όρων αυτής, καθώς και λοιπών διοικητικών πράξεων που προηγούνται ή έπονται αυτής. Σε αυτήν αναφέρονται πλήθος παραλείψεων και αστοχιών των αρμοδίων αρχών. Βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη πλήθος άλλων δικαστικών υποθέσεων για καταγγελίες σχετικά με παρανομίες και αυθαιρεσίες.
Η παραπάνω κατάσταση διαμορφώνει ένα πλαίσιο όπου καταλύεται το κράτος δικαίου, εργαλειοποίεται η έννοια της τουριστικής ανάπτυξης, εμπαίζονται οι ελεγκτικές υπηρεσίες και τέλος δίνεται πολιτικά «το πράσινο φως» για να επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, αλλά και σε άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας ώστε να καθιερωθεί ως το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης των Κυκλάδων.
Όπως σημειώνει ο Νίκος Συρμαλένιος, στο νησί της Ίου δεν υφίσταται εγκεκριμένο Χωροταξικό Σχέδιο και οι συγκεκριμένες Στρατηγικές Επενδύσεις θα χρειαστούν 3 Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων. Σημειώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί εδώ και 15ετία το χωροταξικό της Ίου με μελέτη του ΕΜΠ, η οποία περιέργως δεν έγινε ποτέ Π.Δ. Σε αυτή τη μελέτη, η περιοχή «Κουμπάρα-Διακοφτό» παραμένει αδόμητη ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.