Κ.Αρσένης: Σε κίνδυνο συγκάλυψης οδηγεί η αναβολή ανάθεσης στο ΕΛΚΕΘΕ της μελέτης για τη ρύπανση του λιμανιού της Ερμούπολης

Άκης Αξαόπουλος
20/02/2021 02:12
 
 
 

 

Κατόπιν επίκαιρης ερώτησης μου στις 25.9.2020 με θέμα ‘Ενδεχόμενη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο λιμάνι της Σύρου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κλήθηκε να ενημερώσει την ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με την ενδεχόμενη ρύπανση στο λιμάνι της Σύρου. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι συντάχθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ πρόταση για τη μελέτη ρυπαντικού φορτίου και για την εκτίμηση πιθανών πηγών ρύπανσης στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Η πρόταση αυτή –είπε χαρακτηριστικά- ευθυγραμμίζεται με αυτό που έχει προτείνει το υπουργείο δηλαδή να γίνει συνολική μελέτη με συλλογή δειγμάτων από όλη την έκταση του λιμένα. Συνεπώς για το αρμόδιο Υπουργείο το πρόβλημα με τους αυξημένους ρύπους υπάρχει και είναι ‘τεκμηριωμένο’.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω ερώτηση απευθυνόταν και προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων στο Νεώριο Σύρου, το εργασιακό καθεστώς αυτών και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου το οποίο εκδόθηκε σε συνέχεια της συζήτησης αυτής, ανέφερα ότι «Συζητάμε ένα ζήτημα το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την Σύρο και για ένα πολύ σημαντικό χώρο απασχόλησης του νησιού, τα ναυπηγεία. Παράλληλα με τις θέσεις απασχόλησης πρέπει να προστατεύουμε και την δημόσια υγεία. Προκειμένου να μην γίνει ένα κακό ξεκίνημα και από την καινούργια εταιρεία όπως έγινε δυστυχώς από όλες τις προηγούμενες θέτω απλά ερωτήματα για την διαχείριση της αμμοβολής. Επιτέλους, έχουμε τη μεταφορά της αμμοβολής η οποία παρανόμως ήταν εγκαταλελειμμένη σε υπαίθριο χώρο και την έπαιρνε ο άνεμος και σκορπιζόταν στην ατμόσφαιρα της Ερμούπολης. Κανείς δεν παρατήρησε όλα αυτά τα χρόνια -από το 2011 έως σήμερα- ότι παραβιάζονται οι όροι της περιβαλλοντικής νομοθεσίας συμπεριλαμβανομένης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Η ΑΕΠΟ απαγορεύει την υδροβολή ως κύρια μέθοδο. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ήδη εφαρμόζει υδροβολή στο 95%! Πως είναι αυτό δυνατόν κύριε Υπουργέ; Επίσης, τι γίνεται με την επικινδυνότητα αυτής της αμμοβολής. Υπάρχουν τα προβλεπόμενα περί χαρακτηρισμού της αμμοβολής από το Γενικό Χημείο του Κράτους ή άλλο διαπιστευμένο εργαστήριο; Οι καλές πρακτικές προβλέπουν πως οι εργασίες αυτές πρέπει να γίνονται σε κλειστά κτίρια εξοπλισμένα με φίλτρα αποκονίωσης. Και αν μη τι άλλο η εταιρεία δεν έχει πρόβλημα υποδομών καθώς έχει στην κατοχή της μεγάλο αριθμό αχρησιμοποίητων κτιρίων. Είναι υλικό που προέρχεται από υφαλοχρώματα τα οποία είναι γεμάτα βαρέα μέταλλα, κανονικά θα έπρεπε να εντάσσεται στις υποχρεώσεις της Οδηγίας Σεβέζο με πολύ συγκεκριμένη αδειοδότηση».

Κάποια πολύ κρίσιμα ερωτήματα ωστόσο έμειναν αναπάντητα όπως:

Παρ’ όλο που οι περιβαλλοντικοί όροι του Νεωρίου προβλέπουν έως 1.500 τόνους αποβλήτων αμμοβολής το χρόνο, βάσει των δηλώσεων της διοίκησης της εταιρείας, 85.000 τόνοι το 2020 και 25.000 τόνοι το 2018-2019 απομακρύνθηκαν από το Νεώριο, όσο θα αντιστοιχούσε σε 73 χρόνια λειτουργίας.

Για 9 συναπτά χρόνια και την εναλλαγή πέντε κομμάτων στις κυβερνήσεις, η αμμοβολή παρέμενε συσσωρευμένη σε ανοικτό χώρο στο Νεώριο κατά ακραία παράβαση των περιβαλλοντικών όρων του 2011.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι έχει γίνει επιθεώρηση στις 18.12.18 και στις 22.4.19 από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ αλλά τα αποτελέσματα είναι απόρρητα δεδομένου ότι αποτελούν μέρος δικογραφίας.

Συντάχθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ σχέδιο πρότασης για τη μελέτη του ρυπαντικού φορτίου του ιζήματος η οποία έχει σταλεί στο Δήμο Ερμούπολης-Σύρου. Ωστόσο -10 μήνες μετά έως και τις 22.2.21 – το ΕΛΚΕΘΕ δεν έχει λάβει οποιαδήποτε απάντηση. Αντίθετα στο ΕΛΚΕΘΕ έχουν ανατεθεί και τρέχουν αυτή τη στιγμή μελέτες για το θαλάσσιο περιβάλλον από άλλους νησιωτικούς δήμους όπως οι δήμοι Νάξου, Σάμης και Αργοστολίου.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν λοιπόν είναι σαφή και αμείλικτα.

Για ποιο λόγο ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν έχουν προχωρήσει στην ανάθεση της συγκεκριμένης μελέτης στο ΕΛΚΕΘΕ;

Μετά και τις δηλώσεις του κ. Γάκη, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., αναφορικά με περίεργη στάση μου επειδή τολμώ να μιλώ για το θέμα, προκύπτει ένα μείζον πολιτικό ζήτημα. Ποια είναι η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα. Είναι υπέρ της διερεύνησης ή της συγκάλυψης της ρύπανσης;

(Visited 70 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*