Βρούτσης για μεταναστευτικό: “Μια ιστορία που κανένας δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί” (video)

admin
29/03/2016 22:37
 
 
 

 

Τοπική αυτοδιοίκηση, το ΦΠΑ των νησιών και το μεταναστευτικό, ήταν τα θέματα τα οποία έθιξε στη σύντομη ομιλία του, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στη Νάξο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε το μεταναστευτικό σε ζήτημα εθνικό, το οποίο ήρθε να προστεθεί στα σημαντικότερα ζητήματα της χώρας όπως το οικονομικό και δημοσιονομικό. “Στάλθηκε ένα λάθος μήνυμα, η πολιτική ανοιχτών συνόρων” σημείωσε ο κ. Βρούτσης  προσθέτοντας ότι “αυτή είναι μια ιστορία που κανένας δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί”.
Είμαστε εδώ για να δώσουμε τη μάχη, γιατί πάνω από όλα υπάρχει μια λέξη που μας ενώνει και αυτή η λέξη λέγεται “Ελλάδα”. Για αυτή την Ελλάδα, θα πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί ενωμένοι” τόνισε. 

Αναλυτικότερα ο κ. Βρούτσης δήλωσε: 

Τοπική αυτοδιοίκηση: Πίστευα και πιστεύω, επειδή προέρχομαι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση που υπηρέτησα 20 χρόνια, ότι η Τ.Α. διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στη δημοκρατία της χώρας μας. Αποτελεί πυλώνα δημοκρατίας και ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να την στηρίξει η πολιτεία αλλά και διαχρονικά κάθε φορά που ωριμάζει το θεσμικό πλαίσιο να συζητάμε και να ενισχύουμε τον Α και Β βαθμό. Ως Ν.Δ., καθώς ετοιμάζουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα θα ήθελα να καταγράψω τις απόψεις, τις ιδέες και τις προτάσεις που έχετε για το θεσμό προκειμένου να τον κάνουμε αποτελεσματικό, καλύτερο και λειτουργικότερο. Η Ν.Δ. έχει βάλει υψηλά τον πήχη για την αυτοδιοίκηση κι αυτό γιατί οι θεσμοί στη χώρα μας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο που έρχεται να συμπληρώσει τη δυσλειτουργία του κράτους. Ο θεσμός της αυτοδιοίκησης γίνεται πάντα πιο επίκαιρος όταν υπάρχει δυσλειτουργία του κράτους όπως συμβαίνει σήμερα, όταν δηλαδή υπάρχει απουσία και δεν υπάρχει αποτελεσματικότητα…

ΦΠΑ: Το ιδιαίτερο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά, ήταν μια ιστορική, πολιτική και οικονομική παρακαταθήκη από τον Κωνσταντίνου Καραμανλή… Δεν το πήραμε τότε για την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος, αλλά για κάτι σημαντικότερο, για λόγους δημοκρατίας και ισονομίας, υπό την έννοια ότι το μειωμένο ΦΠΑ στο Αιγαίο αντιστάθμισε την αδικία λόγω εδαφικής ασυνέχειας και το ότι, οι κάτοικοι των νησιών δεν απολαμβάνουν τα αγαθά που προσφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός του κράτους σε ζητήματα παιδείας, υγείας και πολιτισμού. Ποτέ η προηγούμενη κυβέρνηση δεν συζήτησε, ούτε άνοιξε κεφάλαιο παραχώρησης του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ στο Αιγαίο. Το πρώτο πράγμα που παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε συσκευασία δώρου, ήταν η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο Αιγαίο. Προβλέπεται ότι μέχρι την 1η Ιουνίου του 2016 όλα τα νησιά θα χάσουν αυτό το ειδικό καθεστώς…

Μεταναστευτικό: Κλείνω με το τελευταίο ζήτημα που δυστυχώς για την πατρίδα μας είναι πρωτόγνωρο. Είμαστε στην αρχή μιας ιστορίας που δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι εξέλιξη θα υπάρχει. Μέχρι τώρα τα προβλήματα της χώρας μας ήταν τα οικονομικά και δημοσιονομικά, τώρα έρχεται για πρώτη φορά το ζήτημα το εθνικό, πρώτο στην ατζέντα των προβλημάτων της χώρας μας. Στάλθηκε ένα λάθος μήνυμα: Πολιτική ανοιχτών συνόρων, η θάλασσα δεν έχει σύνορα και όποιος θέλει περνάει στην Ελλάδα γιατί είμαστε ανθρωπιστές και αλληλέγγυοι. Το άλλο μήνυμα είναι ότι μετατρέψαμε το Αιγαίο σε κερκόπορτα για την Ευρώπη και το αποτέλεσμα ήταν τα κλειστά σύνορα. Η χώρα μας είναι απομονωμένη αυτή τη στιγμή. Αυτές οι μεγάλες εθνικές προκλήσεις είναι η αρχή μιας ιστορίας που δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί… Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι σημαντικός αυτή την περίοδο. Πρέπει όλοι να είμαστε στην πρώτη γραμμή, των προτεραιοτήτων όπως τις έθεσα. 

{youtube}Wufk6FkLEMM{/youtube}

(Visited 19 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*