Ακαδημία Αθηνών: Διάλεξη του Δημήτρη Αθανασούλη για τις Κυκλάδες

Newsroom
06/05/2023 11:22
 
 
 

 

Με ομιλητή τον Έφορο Αρχαιοτήτων Κυκλάδων δρα Δημήτρη Αθανασούλη θα πραγματοποιηθεί η ετήσια επιστημονική διάλεξη του Κέντρου Έρευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών που, όπως κάθε χρόνο, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ακαδημαϊκού Μανόλη Χατζηδάκη.

Ο Μανόλης Χατζηδάκης (1909-1998) υπήρξε διαπρεπής βυζαντινολόγος, Γενικός Έφορος Αρχαιοτήτων, Διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου και του Μουσείου Μπενάκη.

Η ομιλία με θέμα “Το Κυκλαδικό Αρχιπέλαγος των μεταβατικών αιώνων (641-843)” έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023, ώρα 7:00 μ.μ., στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών – Ανατολική Αίθουσα (Πανεπιστημίου 28 και Σίνα, Αθήνα).

Από τα μέσα του 7ου και έως τα μέσα του 9ου αιώνα, η αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης αρχίζει να εξελίσσεται σταδιακά και να προσλαμβάνει τα μεσαιωνικά χαρακτηριστικά της. Καθώς, αυτή την εποχή, η προέλαση των Αράβων καθιστά το Αιγαίο ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της αυτοκρατορίας, η Κωνσταντινούπολη στρέφει το ενδιαφέρον της στα νησιά του Αρχιπελάγους.

Έτσι, οι Κυκλάδες αναδεικνύονται σε προνομιακό πεδίο για να παρακολουθήσει κανείς σημαίνουσες πτυχές των αναζητήσεων και των πολιτικών που εφαρμόζονται σε όλα τα πεδία, μέσα από σημαντικά υλικά τεκμήρια που αποκαλύφθηκαν κατά τις πρόσφατες έρευνες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Άγνωστες αρχαιολογικές θέσεις, αναχρονολόγηση εμβληματικών ναών και κάστρων, προεικονομαχικές και ανεικονικές τοιχογραφίες τεκμηριώνουν τον κομβικό ρόλο του Αρχιπελάγους για την αυτοκρατορία αυτή την εποχή. Στην διάλεξη θα παρουσιαστεί μια πρώτη σύνοψη αυτού του νέου υλικού.

(Visited 344 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*