Πρωτοχρονιάτικη πίτα με «Άρωμα Παράδοσης»!

aroma paradosis 2018 3
admin
15/01/2018 11:32
 
 
 

Σε εορταστικό κλίμα και με την ενεργή συμμετοχή των ενήλικων, αλλά και ανήλικων μελών του, το Παραδοσιακό Εργαστήρι Σύρου «Άρωμα Παράδοσης» πραγματοποίησε την εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του στον χώρο του Ιδιωτικού Σχολείου «Άγιος Γεώργιος».

Η εκδήλωση «άνοιξε» με τα παραδοσιακά κάλαντα της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, ενώ στη συνέχεια ο πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του Εργαστηρίου κ. Σολάρης απηύθυνε ευχές στους παριστάμενους και προχώρησε σε έναν αναλυτικό απολογισμό των δράσεων του προηγούμενου έτους. Επίσης, αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για την νέα χρονιά.

aroma paradosis 201 1

aroma paradosis 2018 2

Από την ομιλία του δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι ευχαριστίες προς όλους όσους βοηθούν, στηρίζουν και ενισχύουν τον σύλλογο:
*τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για τη χορηγία δημιουργίας της επίσημης παραδοσιακής φορεσιάς της Σύρου,
* τους μουσικούς Γεωργία Λίτσα (σαντούρι), Δημήτρη Μαραγκό (ακορντεόν), Μέμη Ροσσολάτο (βιολί) και Γιάννη Λουδάρο (τουμπερλέκι),
*τα ιδρυτικά μέλη του «Άρωμα παράδοσης»,
*τον χορηγό Αντώνιο Βουτσίνο (Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, Ξένων Γλωσσών και Πληροφορικής ALPHA),
*το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, τους συνεργάτες δασκάλους (Μαρία Φραγκογιάννη , Μαρία Ρούσσου, Γιάννη Σολάρη και Γιώργο Σολάρη),
*τον πατέρα Νικόλαο Γαβαλά (στυλοβάτη της χορευτικής ομάδας στην ενορία της Ανάστασης),
*όλα τα μέλη των χορευτικών ομάδων,
*το μέλος του «Άρωμα Παράδοσης» Μπάμπη Γαβριήλ,
*τους «παλαίμαχους» χορευτές που ακολούθησαν τον κ. Σολάρη στο «Άρωμα Παράδοσης»,
*τους αδελφούς των χριστιανικών σχολών Φρερ Μάριο και Νικόλαο,
*την διευθύντρια και υποδιευθύντρια του Ιδιωτικού σχολείου Άγιος Γεώργιος Ντίνα Βουτσίνου και Μαργαρίτα Δεναξά, αντίστοιχα,
*τον δήμο Σύρου – Ερμούπολης και ιδιαίτερα την αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Θωμαή Μενδρινού,
*τα μέλη των χορευτικών ομάδων των τμημάτων ΚΑΠΗ Άνω Σύρου και Βάρης και ιδιαίτερα τον κ. Αλφόνσο Σαργολόγο και
*το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Στερεοελλαδιτών Σύρου.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε ο κ. Σολάρης στη σύζυγο του, η οποία έγινε φανατικό μέλος του Συλλόγου, με μεγάλη συνδρομή σε πληθώρα θεμάτων και ιδιαίτερα στον τομέα του ενδυματολογικού.
Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Λεονταρίτης και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Μενδρινού.

aroma paradosis 2018 4

«Σεβασμός στην παράδοση»
Διανύοντας τον 3ο χρόνο λειτουργίας του, ο σύλλογος (ο οποίος αποτελείται από ανθρώπους με περίσσια όρεξη, πλούσια εμπειρία και αυθεντικότητα) έχει ως σκοπό την πολιτιστική, πνευματική και κοινωνική ανάδειξη του πολιτισμού, της παράδοσης και της λαογραφίας της Σύρου.
«Ταυτότητα» του συλλόγου είναι ο παραδοσιακός χορός, ωστόσο φέτος υπάρχουν τμήματα για κάθε ηλικία και επίπεδο, με τους μικρότερους χορευτές να είναι τεσσάρων ετών! «Τα παιδιά είναι το μέλλον αυτού του τόπου, ό,τι πιο σημαντικό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σολάρης, προσθέτοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου ο Σύλλογος να προσφέρει «μία μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων σε ανθρώπους που έχουν διάθεση για δημιουργία» και που, ταυτόχρονα, θέλουν να χαλαρώσουν και να αποβάλλουν την πίεση της καθημερινότητας.

aroma paradosis 2018 6
Βασικό σύνθημα και κεντρικός άξονας του Συλλόγου παραμένει ο σεβασμός στην παράδοση. Σύμφωνα με τον κ. Σολάρη, «σε αυτό θα παραμείνουμε πιστοί χωρίς να αλλοιώνουμε χορούς και παραδόσεις. Θα πρέπει να σεβαστούμε την ιστορία κάθε χορού. Η παράδοση θέλει σεβασμό, αγάπη, αυθεντικότητα, προσεκτικούς χειρισμούς. Αυτό προσπαθούμε να μεταφέρουμε στις χορευτικές ομάδες και νομίζω ότι το έχουμε πετύχει. Επομένως, σεβασμός στην παράδοση, σεβασμός αυτό που μεταφέρουμε στους χορευτές μας για να ακολουθούν και συνεχίζουν από γενεά σε γενεά την αυθεντικότητα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

aroma paradosis 2018 8

aroma paradosis 2018 9
Χαρακτηριστική στιγμή της εκδήλωσης υπήρξε η «μίνι παράσταση» που έδωσε το «νέο αίμα» του Συλλόγου, τα μικρά παιδιά που χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, φορώντας παραδοσιακές φορεσιές. Οι τυχεροί της εκδήλωσης κέρδισαν – μέσω κλήρωσης αντί του τυχερού φλουριού – παραδοσιακά δώρα που πρόσφερε ο κ. Σολάρης.

aroma paradosis 2018 7

aroma paradosis 2018 5

(Visited 17 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*