Αφιερωμένο στη Μαντώ Μαυρογένους το ημερολόγιο του δήμου Μυκόνου για το 2018

imerologio dimoy mykonoy 2018 1
admin
17/01/2018 10:34
 
 
 

Η γνωστή Μυκονιάτισσα ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους, εξέχουσα και εμβληματική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης και μία από τις ελάχιστες γυναίκες που διακρίθηκαν στον Αγώνα, είναι το κεντρικό πρόσωπο του φετινού ημερολογίου του δήμου Μυκόνου.

Η φετινή έκδοση του Δήμου (η οποία είναι δίγλωσση) έχει τη μορφή επιτραπέζιου εύχρηστου ημερολογίου, όπου καταγράφονται και αναδεικνύονται πολιτιστικά και ιστορικά – σχετικά με το θέμα – γεγονότα, ενώ επιπλέον παρουσιάζεται πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό, πρωτότυπες εκδόσεις εποχής με σχετικά δημοσιεύματα, καθώς και φωτογραφίες από τις κατά τόπους προτομές της ηρωίδας Μαντώς Μαυρογένους.
Στοχευμένο κοινό επικοινωνίας είναι οι κάτοικοι του νησιού, φίλοι, επισκέπτες, συνεργάτες του Δήμου, παράγοντες του τουρισμού, επίσημοι φορείς πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό ή ακόμη πρέσβεις και ακόλουθοι πρεσβειών πολλών χωρών.

Ένας μικρός «θησαυρός» γνώσεων
Η έκδοση περιλαμβάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή της ζωής της ηρωίδας, ξεκινώντας από την καταγωγή και την ανατροφή της (ήταν γόνος της ονομαστής φαναριώτικης οικογένειας των Μαυρογένηδων, με καταγωγή από τις Κυκλάδες), προχωρώντας έπειτα στην παραμονή και δράση της στην Μύκονο (όπου πρωτοστάτησε στην εξέγερση των κατοίκων του νησιού), παρακολουθώντας στη συνέχεια την εξέλιξη της ιστορίας, με την μετάβαση της Μαντώς στο Ναύπλιο και τέλος στην Πάρο, όπου και πεθαίνει.
Οι ιστορικές αυτές πληροφορίες έχουν βασιστεί σε αξιόπιστες πηγές και συγγράμματα που έχουν εκδοθεί για την Μαντώ. Μέσα από την αναδρομή αυτή, παρουσιάζονται οι ένδοξες σελίδες της ιστορίας της Μυκόνου και η συμμετοχή των Μυκονιατών στην Ελληνική Επανάσταση.
Η συλλογή του υλικού έχει γίνει σε συνεργασία με σημαντικά ιδρύματα σχετικά με την ελληνική ιστορία (Αργολική Βιβλιοθήκη, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη κτλ.), καθώς και με την Βιβλιοθήκη του Δήμου Μυκόνου, όπου υπάρχει το «Αρχείο Μαντώς Μαυρογένους», το οποίο περιέχει επιπλέον και έγγραφα με την αλληλογραφία της ηρωίδας (δωρεά Μελετόπουλου) και πρωτότυπες εκδόσεις για την Μαντώ.
Επίσης, στην εν λόγω έκδοση παρουσιάζονται πτυχές του τοπικού πολιτισμού, μιας και στις σελίδες της καταγράφονται οι τοπικές εορτές και πανηγύρια που συνδέονται με εορτασμούς και τοπικά έθιμα. Πρόκειται για μια προσπάθεια ενδυνάμωσης της τοπικής παραδοσιακής κουλτούρας.

 

imerologio dimoy mykonoy 2018 2

 

Προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της Μυκόνου
Με την έκδοση αυτή, ο δήμος Μυκόνου επιδιώκει να αποσπάσει θετικές αντιδράσεις από τους πιο επίσημους αποδέκτες, αναδεικνύοντας την τουριστική μας ταυτότητα, τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό. Έχει δε, ιδιαίτερη χρησιμότητα, αφού το περιεχόμενό της φανερώνει μία ακόμη σημαντική πτυχή του νησιού, αυτήν της ιστορίας και του ένδοξου παρελθόντος.
Το ημερολόγιο εντάσσεται στο πλαίσιο ανάπτυξης δραστηριοτήτων εκ μέρους του Δήμου, οι οποίες προάγουν τα κοινωνικά, πολιτικά, πνευματικά και οικονομικά συμφέροντα των δημοτών του, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει και προβάλλει την πολιτισμική και πολιτιστική παράδοση της Μυκόνου σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο επικοινωνίας.
Όπως εύστοχα αναφέρει στην εισαγωγή της έκδοσης ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς: «Η Δημοτική μας Αρχή προσπαθεί να αναδείξει επιπλέον την αγωνίστρια Μαντώ, καθώς και ιδιαίτερες πτυχές της ιστορικής αυτής μορφής. Εκπονώντας νέες μελέτες και δράσεις, εμβαθύνουμε σε αυτή την τόσο σπουδαία προσωπικότητα της Μυκόνου, στην οποία η πατρίδα μας δεν απένειμε την αναγνώριση που της αρμόζει».

«Να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τη νέα γενιά»
Σύμφωνα με τον κ. Κουκά, η παράθεση πλήθους ιστορικών αναφορών και φωτογραφικού υλικού στην έντυπη ημερολογιακή έκδοση του 2018, αποσκοπεί στο να έρθουν οι Μυκονιάτες στην καταγωγή, αλλά και όλοι οι Έλληνες που νιώθουν Μυκονιάτες, πιο κοντά στη σύγχρονη τοπική μας ιστορία και στο σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Μύκονος και οι Μυκονιάτες στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της Επανάστασης.
«Στόχος μας είναι η Μυκονιάτισσα ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους να αποτελέσει πρότυπο και πηγή έμπνευσης για τη νέα γενιά, όχι μόνο των Μυκονιατών, αλλά όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων, μέσα από τους αγώνες, τη δράση και την πολύπλευρη προσωπικότητά της, αλλά και για να καταστεί γνωστό στο ευρύ κοινό, το άλλο άγνωστο “πρόσωπο” της Μυκόνου του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ελληνικής Ιστορίας» δήλωσε σχετικά ο κ. Κουκάς.

(Visited 86 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*