Υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού οι πολιτιστικές εκδηλώσεις για το «Έτος Χαλεπά»

etos xalepa 2018
admin
24/01/2018 20:17
 
 
 

«Έτος Χαλεπά» είναι το 2018, με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα διοργανώσει το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς» του δήμου Τήνου σε Τήνο, Σύρο, Χίο, Ιωάννινα και Αθήνα να τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, μετά κι από σχετική απόφαση της αρμόδιας υπουργού Λυδίας Κονιόρδου.

Η απόφαση αυτή υπήρξε αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών και προσήλωσης στον τελικό στόχο, καθώς το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου υπέβαλε προς τη Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Σχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Το πρόγραμμα αναδείχθηκε με τη συνεργασία, βοήθεια και συμμετοχή των μειζόνων πολιτιστικών φορέων και συλλόγων της Τήνου, όλου του πνευματικού, επιστημονικού και καλλιτεχνικού δυναμικού του νησιού, των Τηνίων εργατών της τέχνης του μαρμάρου, ακαδημαϊκών, καθηγητών Αρχαιολογίας και ιστορικών Τέχνης, κορυφαίων ψυχαναλυτών και συγγραφέων, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, των ΕΛΤΑ, των ΤΕΙ Αθηνών και της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.

«Αναγέννηση» του έργου του Γιαννούλη Χαλεπά
Σημαντικό μέρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι η υιοθέτηση διδασκαλίας από εικαστικούς δασκάλους και ιστορικούς τέχνης, της ζωής και του έργου του Γιαννούλη Χαλεπά στα πέντε Δημοτικά Σχολεία της Τήνου, με τη συναίνεση και της προϊστάμενης αρχής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι εργασίες των μαθητών βραβεύονται ανά σχολείο και οι συμμετέχοντες μαθητές παραλαμβάνουν δίπλωμα συμμετοχής στο «Έτος Χαλεπά». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, επισκέψεις στα Μουσεία της Τήνου και στο σπίτι – Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά.
Όσον αφορά στους Τηνιακούς Συλλόγους, στην Αθήνα τον Φεβρουάριο, το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου θα διοργανώσει στην αίθουσα της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων, ενημερωτική συγκέντρωση του προγραμματισμού των πολιτιστικών εκδηλώσεων του «Έτους Χαλεπά» και θα καταγραφεί η επιθυμία συμμετοχής σε αυτό των συλλογικών φορέων του νησιού.
Στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και άλλοι δήμοι και πολιτιστικοί φορείς, καθώς και μεμονωμένοι εργάτες της τέχνης, με το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου να δηλώνει ότι θα τους εντάξει με ευχαρίστηση στο «Έτος Χαλεπά» και θα τους παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια.
Οι εκθέσεις του «Έτους Χαλεπά» θα ταξιδέψουν σε πόλεις της Ελλάδας μέχρι το τέλος του 2018. «Με αυτό τον τρόπο, η παράδοση και ο πολιτισμός του τόπου μας αναγεννιούνται, αναπαράγονται δημιουργικά , διαδίδονται και προβάλλονται, όπως έχουμε υποχρέωση να πράξουμε απέναντι στην παρακαταθήκη των προγόνων μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου, η διοίκηση του οποίου εκφράζει τις ευχαριστίες της στην υπουργό κ. Κονιόρδου για τη θετική αξιολόγηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων του «Έτους Χαλεπά», καλώντας την μάλιστα, να εγκαινιάσει τις εκθέσεις γλυπτικής, ζωγραφικής, μαρμαρογλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας και σχεδίου που θα φιλοξενηθούν στους εκθεσιακούς χώρους των Υστερνίων και του Πύργου Τήνου τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2018.

(Visited 16 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*