Ρεσιτάλ… ερμηνείας και συναισθημάτων

akepsimas afieroma
admin
28/01/2018 23:39
 
 
 

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Ζοζεφ Ακεψιμά παρουσίασε η μικτή πολυφωνική χορωδία της Ευαγγελίστριας Ερμούπολης, υπό τη διεύθυνση του κ. Ιωάννη Ρηγούτσου, στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων της Σύρου.

Πραγματικά μία ξεχωριστή συναυλία με ένα μοναδικό μουσικό αποτέλεσμα που πρόσφερε αγαλλίαση στο κοινό που την παρακολουθούσε!

Το διήμερο ρεσιτάλ θρησκευτικής μουσικής, με τη συμμετοχή του συνθέτη, καλωσόρισε το απόγευμα του Σαββάτου το συριανό κοινό, στην 1η συναυλία του Ρεσιτάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής από την Πολυφωνική Χορωδία του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας στην Ερμούπολη, καθώς σήμερα Κυριακή και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί η 2η συναυλία.

Σε ένα κατάμεστο Θέατρο Απόλλων στο οποίο δεν έπεφτε καρφίτσα… το χορωδιακό σχήμα χειροκροτήθηκε με θέρμη από το κοινό, που δεν έπαψε στιγμή να επευφημεί τις ερμηνείες τους.

Την απόλυτα πετυχημένη αυτή μουσική εκδήλωση, τόσο από πλευράς προσελεύσεως κοινού, όσο και από πλευράς ποιότητας, διοργάνωσε η Καθολική Επισκοπή Σύρου με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου-Ερμουπολης.

Στο ρεσιτάλ συμμετέχουν ο ίδιος ο Καλλιτέχνης ο κ. Ζοζεφ Ακεψιμάς, η παιδική χορωδία του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου «Ο Άγιος Γεώργιος» με δασκάλα την κ. Έλμα Ξανθάκη και η πενταμελής ορχήστρα, αποτελούμενη από τους: Βούλα Γλύκα (πιάνο), Σοφία Σερέφογλου (φλάουτο), Ζαννή Μαραγκό (κιθάρα), Νίκο Ρούσσο (synth, πιάνο) και Λένα Χατζηγρηγορίου (βιολί – φλάουτο dolce).

Οφείλουμε να γνωρίζουμε και να συνειδητοποιούμε πως οι κλάδοι της Ελληνικής Εθνικής μας μουσικής είναι δύο: ο ένας είναι η μουσική των Δημοτικών μας τραγουδιών και ο άλλος είναι η μουσική των Εκκλησιαστικών μας ύμνων!

Ο Τζο ΑΚΕΨΙΜΑΣ γεννήθηκε στην Αθήνα και στα 18 του χρόνια έφυγε για τη Γαλλία, όπου μένει μόνιμα. Σπούδασε φιλολογία, φιλοσοφία, μουσική και θεολογία της Λειτουργικής. Εδώ και 50 χρόνια ασχολείται με την εκκλησιαστική μουσική, το παιδικό τραγούδι και τις ενορχηστρώσεις. Οι ύμνοι του (πάνω από 1000), χρησιμοποιούνται σε όλες τις γαλλόφωνες χώρες, αλλά έχουν μεταφραστεί επίσης στα γερμανικά, στα ιταλικά, στα αγγλικά, στα νορβηγικά και στα ελληνικά. Για την Ελλάδα έχει συνθέσει περίπου 70 ύμνους. Έχει εκδώσει περίπου 90 δίσκους. Επιμελείται με ιδιαίτερη φροντίδα τα κείμενα των ύμνων που συνθέτει και συνεργάζεται με κορυφαίους ποιητές. Είναι συχνά καλεσμένος σε πανεπιστήμια και σεμινάρια για να κάνει διαλέξεις με θέμα την ιστορία και την θεολογία της εκκλησιαστικής μουσικής.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

(Visited 17 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*