Οι παραγωγοί της ζώσας πολιτισμικής μας παράδοσης χρειάζονται τη στήριξη της πολιτείας

Άκης Αξαόπουλος
26/09/2019 19:15
 
 
 

 

Απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, σχετικά με τις «Δράσεις για την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της λαϊκής παραδοσιακής μουσικής των νησιών των Κυκλάδων – Στήριξη της Μουσικής Συνάντησης Λαϊκών Πνευστών Αιγαίου» έδωσαν τα Υπουργεία Πολιτισμού και Ναυτιλίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ετήσια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί στην Κέα, το νησί από το οποίο ξεκίνησαν οι συναντήσεις αυτές το 2002, δεν θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη και της Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου. Αντ’ αυτής, προγραμματίστηκε από το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» ένα διήμερο εκδηλώσεων στην Αθήνα 12-13 Οκτώβρη με ίδιους πόρους των οργανοπαιχτών.

Η μη πραγματοποίησή του σε νησί του Αιγαίου είναι ενδεικτική του ελλείμματος συντονισμού μεταξύ των κατά το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο αρμοδίων θεσμικών φορέων για την παροχή κάθε δυνατής υποστήριξης σε όσους και όσες κατοίκους του Αιγαίου παράγουν λαϊκό πολιτισμό.

Συντονισμός λοιπόν απαιτείται, αποτελεσματικός και πολύ-επίπεδος του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την μέγιστη αξιοποίηση της ζώσας αυτής πολιτιστικής, σημαντικής παρακαταθήκης του Αιγιακού χώρου.

Ειδικότερα δε για τη ΓΓ Νησιωτικής Πολιτικής, με τις απόλυτα συναφείς αρμοδιότητες της Διεύθυνσης και του Τμήματος Προβολής Πολιτισμού, η ερώτηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου έπρεπε να αποτελέσει έναυσμα για να ασχοληθεί η πολιτική ηγεσία άμεσα με αυτήν την δράση, και όχι να την αντιμετωπίζει διεκπεραιωτικά, απαντώντας ότι δεν έχει υποβληθεί ποτέ αντίστοιχο αίτημα.

Όσον αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού, οι δράσεις που αναφέρονται προς υλοποίηση, όπως η ένταξη των αερόφωνων στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, η κατάρτιση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η διδασκαλία της τέχνης από έμπειρους οργανοπαίκτες, είναι μεν θετικές, αναμένεται όμως η επιτάχυνσή τους ως προτεραιότητα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι συγκεκριμένες δράσεις δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πρωτογενή παραγωγή λαϊκού πολιτισμού σε πραγματικό χρόνο και στους αληθινούς τόπους του Αιγαίου, στους οποίους επιβιώνει η μουσική αυτή παράδοση εδώ και αιώνες. Και είναι αυτοί οι παραγωγοί της ζώσας πολιτισμικής μας παράδοσης οι οποίοι χρειάζονται τη στήριξη της πολιτείας.

Απάντηση Υπουργείου Πολιτισμού

Απάντηση Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

(Visited 165 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*