«Το Θωρηκτό Ποτέμκιν» από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο

admin
09/11/2015 14:51
 
 
 

Με τη θρυλική ταινία «Το Θωρηκτό Ποτέμκιν» ξεκινάει την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου το μίνι αφιέρωμα της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο στον μεγάλο Ρώσο σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν.

Θα ακολουθήσει η προβολή των ταινιών Ιβάν ο τρομερός» (θα προβληθεί σε δύο συνέχειες) και «Αλέξανδρος Νιέφσκυ».

«Το Θωρηκτό Ποτέμκιν» θεωρείται από τους περισσότερους κριτικούς ως ένα διαχρονικό αριστούργημα του κινηματογράφου, στο οποίο ο Αϊζενστάιν εφάρμοσε επαναστατικές τεχνικές στην αφήγηση, όπως η ρεαλιστική (για τα δεδομένα της εποχής) περιγραφή των συγκρούσεων και η απεικόνιση των χαρακτήρων με τέτοιο τρόπο, ώστε ο θεατής να ταυτίζεται με τους εξεγερμένους. Το πλέον καινοτόμο όμως στοιχείο, το οποίο χωρίς υπερβολή διαμόρφωσε το σύγχρονο κινηματογράφο, ήταν το νευρώδες μοντάζ, αφού – μέχρι τότε – οι ταινίες έμοιαζαν περισσότερο με κινηματογραφημένα θεατρικά έργα.

Κατά την αρχική προβολή της ταινίας στις σοβιετικές αίθουσες, το κοινό σοκαρίστηκε και η επιτυχία ήταν μάλλον μικρή. Όταν όμως προβλήθηκε σε διεθνή φεστιβάλ και παρά τον καθαρά προπαγανδιστικό χαρακτήρα της, ο Αϊζενστάιν γνώρισε την αποθέωση. 

Σκηνές από την ταινία έχουν αναπαραχθεί, ως φόρος τιμής, σε πλήθος μεταγενέστερων ταινιών, όπως στους Αδιάφθορους (Μπράιαν ντε Πάλμα), το Μπραζίλ (Τέρι Γκίλιαμ), τον Πόλεμο των Άστρων 3 (Τζορτζ Λούκας) κ.ά.

 

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου Ώρα έναρξης 19:00

ΤΟ ΘΩΡΗΚΤΟ ΠΟΤΕΜΚΙΝ

Σινεφίλ 1925 | Ασπρόμ. | Διάρκεια: 1 ώρα και 11 λεπτά

Σοβιετική ταινία, σκηνοθεσία Σ. Αϊζενστάιν

Υπόθεση: Το χρονικό των τεσσάρων πρώτων ημέρων της εξέγερσης των ναυτών του Θωρηκτού Ποτέμκιν και η υποστήριξή τους από τους κατοίκους της Οδησσού.

Η ταινία χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια:

1ον Άντρες και Έντομα, όπου οι ναύτες αρνούνται να φάνε το κρέας.

2ον Δράμα στο Κατάστρωμα, με την εξέγερση των ναυτών και τη δολοφονία του Βακουλεντσούκ από το βίαιο αξιωματικό.

3ον Ένας Νεκρός Ζητά Δικαιοσύνη, με τους εργάτες της Οδησσού να θρηνούν το Βακουλεντσούκ.

4ον Οι Σκάλες της Οδησσού, όπου οι στρατιώτες του τσάρου κατασφάζουν το λαό.

5ον Συνάντηση με τους Διώκτες, κατά την οποία τα πληρώματα των πλοίων που καταδιώκουν το Ποτέμκιν, επευφημούν τους εξεγερμένους συναδέλφους τους.

Ειδήσεις: Κυκλάδες

(Visited 32 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*