Απαίτηση – και όχι απλά αναγκαιότητα – είναι πλέον η εφαρμογή νησιωτικών πολιτικών που θα συμβάλλουν στην ευημερία των κατοίκων των νησιών σε βασικούς τομείς, όπως είναι η δημόσια υγεία, η παιδεία, οι μεταφορές κλπ., σύμφωνα με τον έπαρχο Πάρου-Αντιπάρου και πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου Κώστα Μπιζά.
Σε συνέντευξη του στο naxostimes.gr και την Ελένη Τσελεμπή, ο κ. Μπιζάς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο φλέγον θέμα των ανεμογεννητριών, τονίζοντας ότι οι νησιώτες είναι θετικοί απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την προϋπόθεση όμως ότι η «πράσινη ανάπτυξη» θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον και την τουριστική προοπτική των νησιών, ενώ δεν παρέλειψε να εξηγήσει και το πώς σημαντικά έργα υποδομής (όπως το νέο αεροδρόμιο και το νέο λιμάνι) θα συμβάλλουν στην περαιτέρω οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Πάρου και της Αντιπάρου.
Όσον αφορά στη φετινή τουριστική περίοδο, οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες και θετικές για τα δύο νησιά του Επαρχείου, με τον κ. Μπιζά να επισημαίνει από την πλευρά του ότι, εφόσον επαληθευτούν και εισπρακτικά, θα ωφελήσουν ιδιαίτερα την τοπική οικονομία. Τέλος, μιλώντας αυτή τη φορά ως πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, χαρακτήρισε τιμητική την εκλογή του στη θέση αυτή και υποστήριξε ότι το νέο σχήμα περιφερειακής διακυβέρνησης θα είναι επιτυχημένο, αφού όλα τα στελέχη της παρούσας περιφερειακής αρχής προσπαθούν καθημερινά και συνεχώς για το καλύτερο.
ΕΡ: Ας ξεκινήσουμε από το θέμα των ανεμογεννητριών. Πιστεύετε ότι τελικά θα κερδηθεί η μάχη στο ΣτΕ; Σύσσωμος ο παριανός λαός έχει εκφράσει την αδιαπραγμάτευτη αντίθεση του στην εγκατάσταση τεράστιων αιολικών πάρκων στο νησί, όμως δεν βλέπουμε παρόμοιες έντονες αντιδράσεις από τη Νάξο, την Τήνο και την Άνδρο.
ΑΠ: Κυρία Τσελεμπή σας γνωρίζω ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά στο έργο της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα νησιά Πάρο, Νάξο, Άνδρο και Τήνο, σεβόμενο απόλυτα τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των παραπάνω νησιών. Επίσης, η Περιφέρεια και οι αντίστοιχες Δημοτικές Αρχές έχουν υποβάλει αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ.
Στην Πάρο έχουν πραγματοποιηθεί γενικές συνελεύσεις σε όλες τις Κοινότητες ώστε να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας και να διαμορφώσουν άποψη για την σχετική επένδυση, η οποία ξεπερνάει την κλίμακα των νησιών μας και – αν υλοποιηθεί – θα μετατρέψει τα νησιά μας σε βιομηχανικούς τόπους παραγωγής αιολικής ενέργειας. Όπως αντιλαμβάνεστε, η εγκατάσταση τεραστίων ανεμογεννητριών στα νησιά μας θα αλλοιώσει το φυσικό περιβάλλον τους, θα αλλάξει την φυσιογνωμία τους και θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην τουριστική οικονομία των νησιών μας. Ο τουρισμός αποτελεί αναμφισβήτητα τον σημαντικότερο πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας και ιδιαίτερα των νησιών μας, οπότε θα πρέπει να τον διαφυλάξουμε και να τον προστατεύσουμε.
Για τους παραπάνω λόγους διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για την ακύρωση της σχετικής Υπουργικής απόφασης.
ΕΡ: Τι απαντάτε σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι εμποδίζετε την «πράσινη» ανάπτυξη; Ακόμη και τηλεοπτική εκπομπή οικολογικού περιεχομένου μεγάλου αθηναϊκού καναλιού καταφέρθηκε εναντίον των παριανών αντιδράσεων.
ΑΠ: Σε καμία ιστορική και ταυτόχρονα τουριστική πόλη της Ευρώπης δεν συναντάμε αυτού του μεγέθους τις ανεμογεννήτριες (συνολικό ύψος 99,5μ. ο πύργος μαζί με το πτερύγιο). Στην Ευρώπη έχουν τοποθετηθεί ανεμογεννήτριες (Α/Γ) σε μη τουριστικές περιοχές και πλωτές Α/Γ στην Βόρεια θάλασσα, στην Βαλτική θάλασσα κ.α.
Οι κάτοικοι των νησιών μας είναι θετικοί στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ. ηλιακή ενέργεια, γεωθερμία κλπ.), στην κατεύθυνση όμως που θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον και την τουριστική τους ανάπτυξη.
Η εκπομπή που αναφέρεστε, προσέβαλε με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς τους συμπατριώτες μου επειδή αρνούνται να υποκύψουν και να δεχτούν την υλοποίηση μιας επένδυσης που θα καταστρέψει το νησιώτικο τοπίο και θα τσιμεντοποιήσει τις βουνοπλαγιές μας. Η διάνοιξη τεράστιων δρόμων, η καταστροφή των αναβαθμίδων και των ιστορικών μονοπατιών-διαδρομών και η βιομηχανοποίηση μας περιοχής δεν έχουν καμία σχέση με την οικολογία. Εάν η πράσινη ανάπτυξη που κάποιοι υποστηρίζουν, είναι τα βιομηχανικού τύπου αιολικά πάρκα τότε η απάντηση του Παριανού λαού νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρη και σαφής.
Οι Κυβερνήσεις θα πρέπει να σέβονται και να υπηρετούν τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών.
Για να είμαι όμως ξεκάθαρος, θα ήθελα να τονίσω ότι αν οι κάτοικοι κάποιου άλλου νησιού και οι φορείς του αποδεχτούν την εγκατάσταση στα εδάφη τους ενός η περισσότερων αιολικών πάρκων, από την θεσμική μου θέση στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα το σεβαστώ απόλυτα.
ΕΡ: Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών έγινε επίσης θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του κυβερνητικού βουλευτή Νίκου Συρμαλένιου και του «γαλάζιου» πολιτευτή Γιώργου Βακόνδιου. Πώς το σχολιάζετε;
ΑΠ: Κυρία Τσελεμπή ασχολούμαι εδώ και δεκαπέντε χρόνια ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού. Όλα αυτά τα χρόνια επιδιώκω και αναζητώ τη υποστήριξη των Υπουργών, των τοπικών Βουλευτών, αλλά και των Πολιτευτών σε θέματα που έχουν να κάνουν με την δημόσια υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια, τις ακτοπλοϊκές – αεροπορικές μεταφορές κ.α., με μοναδικό γνώμονα την πρόοδο των νησιών μας.
Θέλω να πιστεύω ότι η παραπάνω αντιπαράθεση πήγαζε από την επιθυμία και την αγωνία τους για να μην εγκατασταθούν τα αιολικά πάρκα στα νησιά μας.
Τα νησιά μας έχουν ανάγκη την υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας, των νησιωτών Βουλευτών όλων των πολιτικών κομμάτων και απαιτούν την εφαρμογή νησιωτικών πολιτικών που θα έχουν ως κυρίαρχο στόχο την ευημερία των συμπολιτών μας σε όλους τους βασικούς τομείς που ανέφερα παραπάνω.
ΕΡ: Βλέπουμε ότι η Πάρος έχει βάλει υψηλά τον πήχη, αρχικά με το νέο αεροδρόμιο (που έδωσε «φτερά» στο νησί) και τώρα με το νέο λιμάνι, η κατασκευή του οποίου αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά». Πώς αυτά τα δύο σημαντικά έργα υποδομής θα συμβάλλουν στην περαιτέρω οικονομική και τουριστική ανάπτυξη τόσο της Πάρου, όσο και της Αντιπάρου;
ΑΠ: Η λειτουργία του νέου αεροδρομίου έγινε πραγματικότητα από το καλοκαίρι (Ιούλιος 2016). Η έναρξη του νέου κρατικού αερολιμένα Πάρου με διάδρομο 1400μ. και κτιριακές εγκαταστάσεις 800 τ.μ. θα βοηθήσει την Πάρο και την Αντίπαρο να αναπτυχτούν επιπλέον τουριστικά και ταυτόχρονα προσφέρει περισσότερες ταξιδιωτικές επιλογές στους επισκέπτες μας.
Για το νέο μας αεροδρόμιο υπάρχει στο ΣΠΕΜ του Υπουργείου Υποδομών εγγεγραμμένο ποσό 10 εκ. ευρώ (ΕΣΠΑ 2014-20) για την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων 5000 τ.μ. έως το 2020. Οι τοπικοί φορείς οφείλουμε να πιέζουμε για την υλοποίηση του σχετικού έργου.
Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει ν’ αναγνωρίσουμε την καθοριστική συμβολή των επιβατικών πλοίων που μεταφέρουν στα νησιά μας εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Για τον παραπάνω λόγο, το επιβατικό μας λιμάνι θα πρέπει να προσφέρει σοβαρές υπηρεσίες στους επισκέπτες μας αλλά και στους μόνιμους κατοίκους της Πάρου και της Αντιπάρου. Οπότε, είναι στην θετική κατεύθυνση η βελτίωση του δαπέδου στην κεντρική προβλήτα του λιμανιού και η επισκευή του ανεμόμυλου που υλοποιούνται την παρούσα χρονική στιγμή από το Λιμενικό Ταμείο Πάρου-Αντιπάρου. Ακόμη, είναι αναγκαία και η κατασκευή των νέων στεγάστρων στο κεντρικό λιμάνι ώστε να παρέχονται αξιοπρεπείς συνθήκες αναμονής των ταξιδιωτών.
Το νέο επιβατικό λιμάνι είναι μακροπρόθεσμο έργο (25ετίας) και είναι ακόμη σε επίπεδο διαβούλευσης.
Θα πρέπει επίσης ν’ αναφέρω την αναγκαιότητα της μεταφοράς των εμπορικών δραστηριοτήτων (αδρανή υλικά, καύσιμα κ.λπ.) εκτός της Παροικίας, με την κατασκευή ενός νέου εμπορικού προβλήτα διότι η συνύπαρξη της επιβατικής και της εμπορικής δραστηριότητας δημιουργεί ζητήματα ασφάλειας, όχλησης των τουριστικών επιχειρήσεων και των τουριστικών σκαφών.
ΕΡ: Έχει προγραμματιστεί η υλοποίηση επιπλέον αναπτυξιακών έργων σε άλλες περιοχές της Πάρου και την Αντίπαρο;
ΑΠ: Τον προηγούμενο χρόνο εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δύο σημαντικά έργα της ΔΕΥΑΠ (Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Πάρου) που αφορούν την αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης και τα συνωδά έργα για την λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης.
Είναι δύο πολύ σημαντικά έργα για την Παροικία και αξίζουν συγχαρητήρια στον Δήμο Πάρου και την ΔΕΥΑΠ για την σύνταξη των απαραίτητων και ώριμων φακέλων προς την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η δημοπράτηση και η υλοποίηση των παραπάνω έργων σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα βελτιώσει την ποιότητα και την επάρκεια του νερού στην πρωτεύουσα της Πάρου.
Μια μεγάλη αναπτυξιακή ανάγκη για την Πάρο είναι η κατασκευή ενός νέου οδικού άξονα (νέος περιφερειακός δρόμος Παροικίας) που θα αποσυμφορήσει την έντονη κυκλοφοριακή κίνηση του καλοκαιριού και την οδική ταλαιπωρία των επισκεπτών μας.
Σχετικά με την Αντίπαρο, θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι έχουν ολοκληρωθεί σημαντικά έργα (αποχετευτικό δίκτυο, βιολογικός και μονάδα αφαλάτωσης).
Βέβαια οι ανάγκες και στα δύο νησιά είναι αρκετές. Χρειάζεται όραμα και σωστός σχεδιασμός για την υλοποίηση τους.
ΕΡ: Ποιες είναι οι προβλέψεις για τη φετινή θερινή σαιζόν στα δύο νησιά του Επαρχείου σας;
ΑΠ: Τα νησιά της Π.Ε. Πάρου (Πάρος και Αντίπαρος) παρουσιάζουν σημαντική τουριστική ανάπτυξη από το 1970 και έπειτα. Ο τουρισμός υπήρξε ο βασικός λόγος της πληθυσμιακής αύξησης των νησιών, αλλά και της δημιουργίας εκατοντάδων θέσεων εργασίας για τους νησιώτες.
Εκτιμώ ότι, αν δεν υπάρξει κάποια απρόοπτη αρνητική συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή μας, το φετινό καλοκαίρι θα έχουμε αύξηση των τουριστών που θα μας επισκεφτούν. Η αύξηση των αναμενόμενων επισκεπτών δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, αλλά θα πρέπει όλοι μας, ο καθένας στον τομέα που υπηρετεί, να προσφέρει ευχάριστες και ειλικρινείς υπηρεσίες ώστε οι φετινοί επισκέπτες μας να γίνουν οι διαφημιστές μας για τα προσεχή χρόνια. Πρέπει να είμαστε αληθινοί και φιλόξενοι.
ΕΡ: Έχουν προγραμματιστεί κάποιες πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τους Παριανούς επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού; Ποιες είναι οι δικές τους εκτιμήσεις για το καλοκαίρι του 2017;
ΑΠ: Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετείχε σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις (Λονδίνο, Βερολίνο, Μιλάνο, Γαλλία, Μόσχα, Θεσσαλονίκη κ.λπ.) και έδωσε την δυνατότητα σε όλους τους Δήμους και στους επαγγελματικούς φορείς να στεγαστούν στο περίπτερο της και να προβάλλουν – προωθήσουν – διαφημίσουν τα νησιά τους.
Επίσης η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατέκτησε τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας του 2019. Ένας τίτλος που αναδεικνύει την γαστρονομική αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα και συνδέει τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα.
Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οι Δήμοι συνδιοργανώνουν μαζί με τοπικούς συλλόγους, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις που συμβάλλουν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου, αλλά και στην προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού μας.
Στα νησιά μας υπάρχουν ποιοτικές και αξιοπρεπείς επιχειρήσεις που ετοιμάζονται αυτή την περίοδο για να υποδεχτούν τους επισκέπτες μας. Οι εκτιμήσεις των επιχειρηματιών για το καλοκαίρι του 2017 είναι αισιόδοξες. Αναμένουν αύξηση των τουριστών που θα μας επισκεφτούν και εφόσον αυτό αποτυπωθεί και εισπρακτικά, θα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αλλά και για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους.
ΕΡ: Εκτός από έπαρχος Πάρου-Αντιπάρου, πλέον είστε και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου. Ποια ήταν (ή είναι) η μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε;
ΑΠ: Τα θέματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι αρκετά, είναι δύσκολα και είναι όλα σοβαρά. Οφείλουμε να καλλιεργήσουμε την Περιφερειακή συνοχή από την Κέα έως το Καστελόριζο και να δώσουμε τις αναγκαίες λύσεις για την ευημερία των κατοίκων των 48 κατοικημένων νησιών στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
ΕΡ: Ποιους στόχους έχετε θέσει ως πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου; Εκτιμάτε ότι θα πετύχει το νέο σχήμα περιφερειακής διακυβέρνησης του κ. Χατζημάρκου, δεδομένου ότι μέχρι πριν λίγο καιρό είχαμε πληθώρα αντιδράσεων, κυρίως από συμβούλους της Δωδεκανήσου;
ΑΠ: Κυρία Τσελεμπή η εκλογή μου στην θέση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου είναι ιδιαίτερα τιμητική για εμένα και κατ’ επέκταση για την Πάρο και την Αντίπαρο. Θα προσπαθήσω με εντιμότητα και ευθυκρισία να διευθύνω τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και να τηρήσω με δικαιοσύνη τον κανονισμό λειτουργίας του.
Σχετικά με το νέο σχήμα Περιφερειακής Διακυβέρνησης που ανακοίνωσε πριν είκοσι μέρες περίπου ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, δομήθηκε με βάση τις ιδιαιτερότητες της πολυνησιακής μας περιφέρειας, με τρόπο που θα αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά όλα τα ζητήματα που απασχολούν τα νησιά μας.
Εκτιμώ ότι θα αποτελέσει ένα επίσης επιτυχημένο σχήμα για το επόμενο μισό της θητείας της Περιφερειακής αρχής, όπως επιτυχημένη είναι μέχρι σήμερα η παρουσία της Περιφερειακής αρχής. Και η επιτυχία της έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία και σημασία, αν συνεκτιμήσουμε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας (οικονομικό, προσφυγικό, υποστελέχωση υπηρεσιών, ελλείψεις σε βασικά έργα υποδομής, κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κ.α.).
Όλα τα στελέχη της Περιφερειακής Αρχής έχουμε τοποθετήσει τον πήχη πολύ ψηλά, γιατί μόνο ψηλά μπορεί να τεθεί ο πήχης σε μια περιοχή της χώρας μας όπως είναι τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε. Ρίχνουμε καθημερινά τον εαυτό μας στη μάχη με τα προβλήματα, στον αγώνα για ανάπτυξη και προσπαθούμε συνεχώς για το καλύτερο.