Μπορεί η συζήτηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας να έχει αρχίσει ωστόσο άδηλο είναι το μέλλον του τουρισμού. Καθώς συνδέεται με το άνοιγμα τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών συνόρων είναι προφανές ότι η τροχιοδρόμηση και πάλι της οικονομίας της φιλοξενίας σε μια σχετική κανονικότητα ενέχει ρίσκα. Από τα οικονομικά, έξοδα λειτουργίας μέχρι υγειονομικά καθώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει το τι μέλλει γενέσθαι σε τυχόν κρούσματα που μπορεί να παρουσιαστούν.
Στο φόντο αυτό οι παράγοντες του τουρισμού ζητούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα που θα διασφαλίζουν τις επιχειρήσεις από τυχόν «αναποδιές», αλλά και θα θωρακίζουν τους εργαζόμενους. Ειδικά όταν οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι μικρού μεγέθους και άρα δε διαθέτουν μεγάλους χώρους ενδιαίτησης ή εργασίας ώστε να διασφαλίσουν τη σχετική απόσταση ατόμου από άτομο.
Τούτων δοθέντων δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται να μην ανοίξουν ώστε να αποφύγουν ρίσκα και δικαστικές περιπέτειες από τυχόν «φάμπρικες» αγωγών σε περιπτώσεις κρουσμάτων.
Αναπόφευκτα έτσι μένει να φανεί τι θα γίνει με τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων 10.000 ξενοδοχείων, και πολλών χιλιάδων εστιατορίων, τουριστικών γραφείων κτλ, αλλά και της ίδιας της επιβίωσης 700.000 εργαζομένων που περίμεναν τη σεζόν ώστε να διασφαλίσουν αναγκαίους πόρους. Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιο της για τον τουρισμό, ανέφερε, χτες στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. «Δεν θεωρούμε την φετινή χρονιά χαμένη. Δεν θα είναι χρονιά ρεκόρ αλλά από μία μικρότερη πίτα η Ελλάδα θα διεκδικήσει κομμάτι», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η οικονομία δείχνει καλά σημάδια παρά τα αυστηρά μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Για την άρση των μέτρων ο υπουργός επανέλαβε ότι «τον ρυθμό χαλάρωσης θα μας τον πουν οι ειδικοί». Όμως η αγωνία είναι έκδηλη.
Σχήματα στήριξης εργαζομένων
Ήδη με επιστολή του στον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος έχει ζητήσει μεταξύ άλλων μείωση του ΦΠΑ για όσο χρόνο χρειαστεί, μη καταβολή προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020, αναστολή του τέλους διανυκτέρευσης που επιβαρύνει τον πελάτη, για το 2020 και εργαλεία ρευστότητας για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρών που έχουν ζητήματα πρόσβασης σε πόρους. Επίσης ο κ. Ρέτσος έχει ζητήσει προγράμματα επιδότησης εργασίας και εργαζομένων από την επανεκκίνηση της οικονομίας και για όλο το 2020. Όπως αναφέρει αυτό θα γίνει μέσω επιδότησης εργοδοτικών εισφορών (αναλογικά με την συνεισφορά και του εργαζομένου) και συμπληρωματικών επιδομάτων στη λογική του “Kurtzarbeit”.
Επιπλέον, πρέπει να έχουμε υπόψιν, ότι δεδομένου ότι πολλές από τις εποχικές επιχειρήσεις δε θα καταφέρουν να λειτουργήσουν φέτος, μεγάλο μέρος των περίπου 700.000 εργαζομένων του τουρισμού (στοιχεία του Q3 2019), θα παραμείνει άνεργο. Χρειάζεται λοιπόν δίχτυ προστασίας και διεύρυνση του ταμείου ανεργίας. Τέλος, ειδικά για φέτος, οι καταληκτικές ημερομηνίες πρόσληψης – οι προβλεπόμενες από τις συμβάσεις εργασίας – (από 15/5 στις περισσότερες περιοχές έως και 10/6), στα καταλύματα που θα λειτουργήσουν, δεν πρέπει να ισχύσουν και οι προσλήψεις να ξεκινούν με το άνοιγμα της επιχείρησης σταδιακά, ανάλογα με την εξέλιξη της πληρότητάς της»
Επίσης κάνει ειδικά αναφορά στις υποδομές όπου δουλεύουν πολλοί εργαζόμενοι ενώ είναι και κομβικές για τον τουρισμό. Ο ΣΕΤΕ προτείνει ειδική ανταγωνιστικότητα χρεώσεων υποδομών 2020-2021. «Πρέπει να βοηθηθούν τα δίκτυα/υποδομές/εταιρείες επιβατικών μεταφορών, λαμβάνοντας υπόψιν ότι κάθε εταιρεία είναι ειδική περίπτωση. Τα αεροδρόμια έχουν σημαντικό ρόλο στη δυνατότητα ανάκαμψης του τουρισμού, με σημαντικούς πολλαπλασιαστές για την οικονομία και το γύρω από αυτά οικοσύστημα, ενώ τα σημαντικότερα λειτουργούν σήμερα με συμβάσεις παραχώρησης, με σημαντικό τίμημα προς το δημόσιο. Πρέπει, λοιπόν, να εξεταστεί η δυνατότητα χρήσης των κονδυλίων που εισπράττει ετήσια το κράτος από τις συμβάσεις, ή/και να εξεταστεί η δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων παραχώρησης, αλλά και κάθε δημιουργική λύση, προκειμένου να εξασφαλιστεί αφενός η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και αφετέρου η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ανάκαμψης.»
Οι προτάσεις του ΞΕΕ
Για τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν ( εποχικής και συνεχούς λειτουργίας) το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο δια του προέδρου του Αλέξανδου Βασιλικού έχει προτείνει επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών από το άνοιγμα μέχρι 04/2021 και δυνατότητα αυξομείωσης του χρόνου και της μορφής εργασίας ανάλογα με την ζήτηση. Απαραίτητες οι ευέλικτες μορφές εργασίας.
Για τα ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν το ΞΕΕ προτείνει για τα μεν εποχικής λειτουργίας , παροχή επιδόματος ανεργίας δωδεκάμηνης διάρκειας, μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου, για τους εποχικούς εργαζόμενους που δεν θα προσληφθούν φέτος, επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών μέχρι 04/2021 για τις μόνιμες θέσεις εργασίας,
Για τα συνεχούς λειτουργίας προτείνεται αντίστοιχο επίδομα ανεργίας για τους εργαζόμενους
«Πρέπει να μη χάσουμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους στον τουρισμό, έναν κλάδο που στηρίζει εδώ και δέκα χρόνια την ελληνική οικονομία κι έχει πολλούς εποχικούς εργαζόμενους» ανέφερε όντας στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ και CEO του ομίλου Sani/ Ikos κ. Ανδρέας Ανδρεάδης στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη το Delphi Forum για τη θέση των επιχειρήσεων απέναντι στην αβεβαιότητα του κορωνοϊού.
«Θα πρέπει να βρεθεί ένα μοντέλο -τύπου Κurzarbeit- ώστε να στηριχθεί- ο κλάδος και ο εργαζόμενος να έχει τη δυνατότητα ώστε να συμπληρώσει το 60% -70% του μισθού και να παραμείνει ενεργός την επόμενη μέρα. Μπορούμε να σώσουμε την παρτίδα και είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τον Ιούνιο δεν θα έχει τελειώσει το πρόβλημα και δεν θα μπορούν να ανοίξουν τα ξενοδοχεία στο σύνολό τους- θα πάει η ανεργία στο 30% λόγω των κλειστών ξενοδοχείων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού» συμπλήρωσε ο κ. Ανδρέαδης.
«Η τουριστική πίτα θα είναι βραχυπρόθεσμα μικρότερη αλλά και πάλι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να διεκδικήσει το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο». Απαντώντας στην κριτική που ασκείται το τελευταίο διάστημα περί μονοκαλλιέργειας στην ελληνική οικονομία με την ανάπτυξη του τουρισμού τα τελευταία χρόνια ανέφερε ότι πιστεύει βαθιά στον ελληνικό τουρισμό και το πρόβλημα του κορωνοϊού «είναι πολύ συγκεκριμένο, μπορεί να πάρει μία διετία, ωστόσο ξέρουμε ότι έχει αρχή, μέση και τέλος. Είναι μεγάλο λάθος να υποτιμάμε τα τουριστικά assets λόγω της κρίσης. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η επόμενη μέρα για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι πολύ καλή. Η Ελλάδα έχει πολύ ισχυρό brand» κατέληξε ο κ. Ανδρεάδης.
Γιώργος Αλεξάκης
Πηγή: aftodioikisi.gr