Μαντέψτε τι σουβενίρ ψωνίζουν οι τουρίστες

Άκης Αξαόπουλος
18/02/2021 23:57
 
 
 

 

Τι είναι το σουβενίρ; Ένα παραγνωρισμένο ταξιδιωτικό αντικείμενο, που συνήθως το φορτώνουμε με στερεότυπα και το περιφρονούμε ως κάτι αβάσταχτα φολκλόρ. Κι όμως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να πάρει και το σουβενίρ την εκδίκησή του. Δηλαδή, να μας λείψει, πολύ απλά γιατί μας λείπουν τα ταξίδια και ό,τι συνδέεται με αυτά.

Για να καταπραΰνουν την ταξιδιωτική νοσταλγία και να βοηθήσουν το κοινό να επανασυνδεθεί με προορισμούς που έχει επισκεφθεί στο παρελθόν, οι υπεύθυνοι του Club Med δημιούργησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα λίστα που περιλαμβάνει τα πιο δημοφιλή σουβενίρ δεκάδων χωρών απ’ όλο τον κόσμο. Κάποια είναι προβλέψιμα, άλλα πιο ιδιαίτερα, όλα μαζί όμως συνθέτουν τον υλικό χάρτη των ταξιδιών μας.

Ας ξεκινήσουμε από την Αφρική, μια μεγάλη σε μέγεθος και πολιτισμικό πλούτο ήπειρο, με τεράστια ποικιλία σε σουβενίρ. Στην Τυνησία, για παράδειγμα, το πιο διάσημο αναμνηστικό είναι τα κεραμικά πιάτα, στην Αίγυπτο οι πάπυροι, στην Αλγερία οι φορεσιές kandura, στο Τσαντ το χαλί από τρίχωμα καμήλας, στη Μαδαγασκάρη οι σπόροι μπαομπάμπ. Στο Μάλι, τον Νίγηρα και τη Μαυριτανία οι τουρίστες αγοράζουν δερμάτινα, στο Μπενίν, τη Γκαμπόν, τη Λιβερία και τη Μοζαμβίκη τελετουργικές μάσκες, στο Τζιμπουτί κοσμήματα από κεχριμπάρι, στον Μαυρίκιο ρούμι, στην Αιθιοπία και το Πράσινο Ακρωτήρι καφέ.

Στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική τα πράγματα αλλάζουν. Η μεγάλη πρωταγωνίστρια της περιοχής, δηλαδή οι ΗΠΑ, είναι γνωστή για τα γλυκά της, ο Καναδάς για το σιρόπι σφενδάμου, η Γρενάδα για τη σοκολάτα, η Κούβα για τα πούρα, το νησιωτικό κράτος Αντίγκουα και Μπαρμπούντα για τη λεβάντα. Στη Βολιβία οι τουρίστες αγαπούν τα πόντσο, στη Βραζιλία τις αιώρες, στην Κολομβία τις χειροποίητες πλεκτές τσάντες, στο Περού τα καπέλα με αυτιά, στην Ουρουγουάη τους πολύτιμους λίθους.

Σε αντίθεση με την Αμερική, στις χώρες της Ωκεανίας βλέπουμε ότι στα σουβενίρ δεν συγκαταλέγονται τρόφιμα. Αντιθέτως, τα περισσότερα από αυτά είναι τεχνουργήματα. Στη Σαμόα οι ταξιδιώτες αγοράζουν συνήθως κοσμήματα από κέλυφος καρύδας, στο Κιριμπάτι στιλέτα, στα Νησιά του Σολομώντα και στο Βανουάτου ξυλόγλυπτα, στην Αυστραλία μπούμερανγκ. Πολύ ενδιαφέρον έχει η περίπτωση της Νέας Ζηλανδίας, όπου κορυφαίο σουβενίρ θεωρείται το δαχτυλίδι από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

Σειρά έχει η αχανής Ασία. Στη Μογγολία τον πρώτο λόγο έχει το κασμίρι, στο Κατάρ η πασμίνα, στο Πακιστάν το σάλι, στην Ταϊλάνδη τα παντελόνια χαρέμι, στις Μαλδίβες τα χειροποίητα χαλιά Thundu kunaa, στην Κίνα τα σετ καλλιγραφίας, στην Ιαπωνία οι χάρτινες δημιουργίες origami, στην Ινδία τα μπαχαρικά, στη Νότια Κορέα το κορεάτικο τσάι, στη Βόρεια Κορέα τα σουβενίρ προπαγάνδας, στη Ρωσία οι κούκλες ματριόσκα (για εμάς, μπάμπουσκες), στον Λίβανο τα βιβλία.

Και φτάσαμε στο τέλος με την Ευρώπη, που μπορεί να υστερεί σε μέγεθος συγκριτικά με άλλες ηπείρους, διαθέτει όμως χώρες που διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους, κάτι που φαίνεται και στα ταξιδιωτικά αντικείμενα που τις χαρακτηρίζουν. Σύμφωνα με τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, λοιπόν, κορυφαία σουβενίρ του Ηνωμένου Βασιλείου είναι οι ομπρέλες, της Ολλανδία τα ξυλοπάπουτσα, του Λουξεμβούργου τα ρολόγια, της Γαλλίας οι μπερέδες. Στη Δανία ξεχωρίζουν τα λέγκο, στη Νορβηγία τα πουλόβερ, στην Αυστρία τα σοκολατάκια Μότσαρτ, στην Τσεχία οι μαριονέτες, στην Ιταλία οι βενετσιάνικες μάσκες, στην Κύπρο το κρασί, στην Αλβανία τα κιλίμια, στην Τουρκία τα ματάκια, στη Βουλγαρία τα προϊόντα από τριαντάφυλλο. Και στην Ελλάδα; Ούτε οι τσολιάδες ούτε οι προτομές-μινιατούρες, αλλά τα κομπολόγια!

* Όπως αναγράφεται στην πρωτότυπη δημοσίευση του Club Med, στη λίστα δεν περιλαμβάνονται οι χώρες στις οποίες δεν ήταν ξεκάθαρο ποιο σουβενίρ υπερτερεί των υπολοίπων.

 

Πηγή: kathimerini.gr

(Visited 605 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*