Τουρισμός: Σε τρία κύματα το άνοιγμα των ξενοδοχείων

enoikiazomena domatia
Άκης Αξαόπουλος
10/04/2021 12:24
 
 
 

 

Σε τρία κύματα πρόκειται να ανοίξουν φέτος τα ξενοδοχεία τους όσοι επιχειρηματίες αποφασίσουν τελικά να τα λειτουργήσουν. Σε ποιο κύμα θα ενταχθεί το κάθε ξενοδοχείο εξαρτάται από την αγορά από την οποία ελκύει πελάτες, αν δηλαδή απευθύνεται σε Ελληνες ή ξένους ταξιδιώτες, και από το εάν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ των ελληνικών νομών. Αυτονόητα, καθοριστικές θα είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης και, βέβαια, η εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και η επανεκκίνηση των διεθνών πτήσεων από τις αεροπορικές εταιρείες.

Το πρώτο και ηπιότερο κύμα θα ξεκινήσει στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς στις 29 Απριλίου σχεδιάζουν να ανοίξουν ορισμένα μεγάλα ξενοδοχεία που απευθύνονται σε πελατεία που βρίσκεται κοντά τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα μεταξύ άλλων αποτελούν το ξενοδοχείο Sani στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και το Cape Sounio στην Αττική. Τα ξενοδοχεία αυτά μπορούν να εξασφαλίσουν αξιόλογη πληρότητα με πελατεία από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, αντίστοιχα, και ακόμα καλύτερη εάν επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, πληροφορείται αρμοδίως η «Κ».

Αλλες περιπτώσεις ξενοδοχείων που θα είναι ανοιχτά το Πάσχα είναι αυτές σαν του Αστέρα Βουλιαγμένης, που ούτως ή άλλως όμως είναι δωδεκάμηνης λειτουργίας. Στα ξενοδοχεία αυτά μπορεί κάποιος να κάνει κράτηση, εφόσον επιτρέπεται να μετακινηθεί από την κατοικία του σε αυτά, και λαμβάνοντας μήνυμα στο κινητό του που βεβαιώνει την κράτηση να κατευθυνθεί προς τα εκεί. Επιπλέον, ορισμένα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας είναι ήδη ανοιχτά, όπως ένα του ομίλου Μήτση στη Ρόδο και ένα της Grecotel στην Κυλλήνη. Αυτά φιλοξενούν ως επί το πλείστον Ελληνες αλλά και αλλοδαπούς τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα κατόπιν σχετικών διμερών συμφωνιών. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη επιτραπεί η εβδομαδιαία έλευση έως 10.000 Ισραηλινών και 4.000 Ρώσων. Αλλα ξενοδοχεία που δεν έχουν κοντά τους μεγάλες αγορές όπως, για παράδειγμα, το Costa Navarino στη Μεσσηνία, θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις ανάλογα με το αν θα επιτραπούν ή όχι οι μετακινήσεις, αλλά και με γνώμονα την επιδημιολογική κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, τα ξενοδοχεία αυτά, όπως και όλα όσα ανοίξουν, θα ακολουθήσουν αυστηρά τα προβλεπόμενα από τον νόμο πρωτόκολλα που υιοθετήθηκαν με επιτυχία και αποτελεσματικότητα από πέρυσι, και σε περιπτώσεις με ακόμα αυστηρότερους κανόνες που εφαρμόζουν τα ίδια, όπως για παράδειγμα το αρνητικό τεστ για όλους τους επισκέπτες τους.

Το δεύτερο κύμα εγκαινίων ξενοδοχείων θερινής λειτουργίας αναμένεται να ξεκινήσει από τις 15 Μαΐου και μετά, οπότε και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις της κυβέρνησης θα ανοίξει η χώρα στα διεθνή ταξίδια. Υπενθυμίζεται πως με βάση όσα ισχύουν προσώρας η χώρα θα δέχεται όλους τους πιστοποιημένα εμβολιασμένους και όλους όσοι έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ (πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό για την Ε.Ε. και ανάλογα με τις διμερείς συμφωνίες ή τις συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες). Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται σαφώς περισσότερα ξενοδοχεία απ’ ό,τι στο πρώτο κύμα, αλλά κάποια θα επιλέξουν να ανοίξουν αμέσως και κάποια από τα τέλη Μαΐου, ανάλογα πάντοτε με το ποιες είναι οι βασικές τους αγορές. Ετσι, από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν σταδιακά μεμονωμένες μονάδες αλλά και περισσότερες μεγάλων ομίλων στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες.

Το τρίτο και μεγαλύτερο κύμα ξενοδοχειακών μονάδων αναμένεται να ξεκινήσει πάντως τη λειτουργία του στα τέλη Ιουνίου και να στοχεύσει γι’ αυτό που αποκαλείται στην αγορά «φιλέτο της περιόδου», δηλαδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Οι οριστικές αποφάσεις των ξενοδόχων δεν έχουν πάντως ακόμα ληφθεί, καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οι κανόνες που θα θέσουν οι χώρες από τις οποίες ελκύει επισκέπτες η Ελλάδα. Ειδικότερα, κατά πόσον θα επιβάλουν ή όχι καραντίνα κατά την επιστροφή των πολιτών τους, που αποτελεί και βασικό αντικίνητρο για τα ταξίδια. Για παράδειγμα, οι σχετικές αποφάσεις της Βρετανίας αναμένεται να αρχίσουν να γνωστοποιούνται από την ερχόμενη εβδομάδα και ειδικότερα στις 12 Απριλίου. Καθοριστική παράμετρος για το πώς θα αντιμετωπίσουν την Ελλάδα αυτές οι χώρες θα είναι βέβαια η επιδημιολογική εικόνα, καθώς οι περισσότερες ξένες κυβερνήσεις προσανατολίζονται στην υιοθέτηση αυτού που η Βρετανία ονομάζει «φωτεινό σηματοδότη» και προσομοιάζει στον χάρτη του ευρωπαϊκού ECDC, με χαρακτηρισμούς των προορισμών με πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα, και με ανάλογα μέτρα για την κάθε κατηγορία. Το βασικό στοίχημα της Ελλάδας λοιπόν είναι να μπορέσει να λάβει το πράσινο χρώμα. Επί του παρόντος όμως αυτή είναι μία μάχη σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται πως μόνον το 60% των ελληνικών ξενοδοχείων λειτούργησε τελικά το 2020, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που έγινε για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

 

Πηγή: kathimerini.gr

(Visited 3.626 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*