Πληρότητα έως 95% στις Κυκλάδες – Τα πρώτα μηνύματα από τις κρατήσεις σε 10.000 τουριστικά καταλύματα

ξενοδοχείο Νάξος
Άκης Αξαόπουλος
27/05/2021 1:07
  •  
  •  
  •  

 

Η ατμομηχανή του τουρισμού φαίνεται πως έχει πάρει μπροστά. Σε ένα δείγμα 10.000 τουριστικών καταλυμάτων πανελλαδικά, οι πληρότητες αγγίζουν το 95% σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ οι κρατήσεις σε όλη την χώρα καλύπτουν το 40% της δυναμικότητας. Η συντριπτική πλειονότητα των κρατήσεων πραγματοποιήθηκε μετά τις 15 Μαΐου και αφορά στην περίοδο 10 Ιουνίου-10 Σεπτεμβρίου. Εκείνο πάντως που θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη του στόχου εσόδων ίσα με το 40-50% εκείνων του 2019, χρονιάς ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, είναι η ελεύθερη μετακίνηση προς Ελλάδα από τις παραδοσιακές μας «δεξαμενές» όπως η βρετανική και η γερμανική αγορά.

O ιδιοκτήτης της Bookres που διαχειρίζεται τις κρατήσεις 1.000 ξενοδοχείων στην Ελλάδα, Χαράλαμπος Σιδηρόρπουλος δηλώνει πως «η εικόνα που επικρατεί για τις κρατήσεις στα 1.000 ξενοδοχεία αυτή τη στιγμή είναι σταθερά καλή. Σε μέρη όπως οι Κυκλάδες και ειδικότερα η Μήλος, η Σαντορίνη και η Μύκονος οι πληρότητες κυμαίνονται από 85%-95%, ενώ η Κίμωλος αγγίζει το 95%. Αυτές οι κρατήσεις οι περισσότερες έγιναν μετά το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού και αφορούν την περίοδο από 10 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο αυτά τα ποσοστά δεν αντιπροσωπεύουν τις κρατήσεις σε όλη την Ελλάδα, που οι πληρότητες αυτή τη στιγμή αγγίζουν το 40%. Στη Μαγνησία, το Πήλιο ή την Κρήτη δεν υπάρχουν οι πληρότητες που παρατηρούνται στις Κυκλάδες». Από ποιες όμως χώρες προέρχονται οι περισσότεροι τουρίστες που κάνουν κρατήσεις; «Το 60% των κρατήσεων προέρχεται από το εξωτερικό. Το 40% από Έλληνες. Οι χώρες που φαίνεται πως προτιμούν την Ελλάδα για τις διακοπές τους είναι το Ισραήλ, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Γαλλία , η Ιταλία και οι ΗΠΑ. Θεωρώ πως εφόσον πάμε στην πράσινη λίστα και επιτραπούν οι μετακινήσεις από Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία τότε θα αυξηθούν κατακόρυφα οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και ο στόχος για το 40-50% των εσόδων του 2019 τη φετινή σεζόν, μπορεί να επιτευχθεί» επισημαίνει ο κ.Σιδηρόπουλος.

Θετική εικόνα για την πορεία των κρατήσεων στη χώρα μας και τις αναζητήσεις από ξένες αγορές μεταφέρει και ο CEO του travelr.pro Γιάννης Ντιναπόγιας, μιας πλατφόρμας κρατήσεων σε πάνω από 750.000 ξενοδοχεία διεθνώς και πάνω από 9.000 ξενοδοχεία στη χώρα μας. Η πλατφόρμα αυτή εξειδικεύεται στις αγορές της Βόρειας Αμερικής (ΗΠΑ και Καναδά) όπου τα σημάδια είναι πολύ θετικά. «Οι αναζητήσεις από τις αγορές της Αμερικής είναι περισσότερες από το πρώτο τρίμηνο του 2019. Επίσης Αμερικάνοι προχωρούν σε κρατήσεις σε συγκεκριμένα μέρη, κάτι που οφείλεται στο γεγονός των απευθείας πτήσεων από Ατλάντα, Σικάγο, Νέα Υόρκη και Φιλαδέλφια. Η πληρότητα αυτή τη στιγμή σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων αγγίζει το 80% και σε όλη την Ελλάδα κινείται μεταξύ του 30-40%. Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε πως αυτή η εικόνα επιταχύνθηκε μετά το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας, δηλαδή το τελευταίο δεκαπενθήμερο και αφορά όσα ξενοδοχεία είναι ανοιχτά. Θεωρώ πως εφόσον η χώρα μας ενταχθεί στις πράσινες λίστες και ανοίξουν οι αγορές του εξωτερικού, τότε ο στόχος για το 40-50% των εσόδων του 2019, είναι εφικτός» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ντιναπόγιας.

 

Πηγή: liberal.gr

(Visited 1,100 times, 1 visits today)