ΕΟΦ: 235 τα φάρμακα σε έλλειψη στη νέα λίστα – Τα 144 λείπουν από τα φαρμακεία

Newsroom
18/04/2023 10:16
 
 
 

 

Νέα φάρμακα προστέθηκαν στον κατάλογο των φαρμάκων σε μακροχρόνια έλλειψη, από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Μαζί με τα φάρμακα που έχουν αποσυρθεί εντελώς από την φαρμακευτική αγορά, τα σκευάσματα σε μακροχρόνια έλλειψη στον αναθεωρημένο κατάλογο του ΕΟΦ έφτασαν τα 235 (από 215).

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη, τις αναπνευστικές παθήσεις (εισπνεόμενα), τις θρομβώσεις, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά, αλλά και σκευάσματα παρακεταμόλης.

Ο αριθμός των 235 φαρμάκων προέκυψε, μετά την επικαιροποίηση των δύο λιστών με τα φάρμακα που βρίσκονται σε “μακροχρόνια – σημαντική έλλειψη” ή “έχουν αποσυρθεί εντελώς από την αγορά”.

Πιο συγκεκριμένα η λίστα του ΕΟΦ “Μακροχρόνιες – Σημαντικές Ελλείψεις Φαρμάκων”, περιλαμβάνει πλέον 139 σκευάσματα (έναντι των 133 προ δύο μηνών).

Τα 70 από αυτά, είναι ευρείας κατανάλωσης και απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων (φάρμακα κοινότητας), τα 11 είναι νοσοκομειακά και τα 2 είναι εμβόλια.

Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται, επίσης, και 56 φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία εισάγονται στη χώρα κατ’ εξαίρεση μέσω του μηχανισμού εισαγωγής φαρμάκων του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Δείτε ΕΔΩ τα φάρμακα σε “Μακροχρόνια – Σημαντική έλλειψη” στον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΦ

Στον δεύτερο κατάλογο του ΕΟΦ, με τα σκευάσματα των οποίων η παραγωγή και διακίνησή τους έχει διακοπεί εντελώς, περιλαμβάνονται 96 φάρμακα (έναντι 82 στον προηγούμενο κατάλογο), εκ των οποίων τα 74 είναι φάρμακα που διακινούνται μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων (φάρμακα κοινότητας), τα 19 νοσοκομειακά και τα 3 εμβόλια.

Δείτε ΕΔΩ τα φάρμακα που έχουν γνωστοποιήσει διακοπή, στον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΦ

Πώς μπορείτε να αντικαταστήσετε τα σκευάσματα που λείπουν

Στους δύο επικαιροποιημένους καταλόγους του ΕΟΦ υπάρχουν μεταξύ άλλων και πληροφορίες για τα φάρμακα υποκατάστασης, με τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν με ασφάλεια τα ελλειπτικά σκευάσματα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Τμήμα Παρακολούθησης Κατανάλωσης και Επάρκειας Προϊόντων της Διεύθυνσης Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων του ΕΟΦ, οι λίστες περιέχουν πληροφορίες για:

•τις ημερομηνίες έναρξης και πιθανής λήξης της έλλειψης,
•τους λόγους της έλλειψης και
•τα εναλλακτικά σκευάσματα για αυτές τις περιπτώσεις

Φαρμακοποιοί: Να επεκταθεί η λίστα απαγόρευσης εξαγωγών

Οι παραπάνω λίστες επικαιροποιήθηκαν μετά από παρέμβαση στον ΕΟΦ από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), ο οποίος απέστειλε τον νέο κατάλογο με τα περίπου 100 νέα σκευάσματα που εξαφανίστηκαν πρόσφατα από τα φαρμακεία.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, μιλώντας στο iatropedia.gr ανέφερε πως οι φαρμακαποθήκες ευθύνονται γι’ αυτές τις νέες ελλείψεις.

“Ήδη προτείναμε στον πρόεδρο του ΕΟΦ και τον κ. Πλεύρη να σταματήσει η εξαγωγή τους. Είναι “χρηματιστήριο” οι εξαγωγές φαρμάκων. Όταν γίνεται απαγόρευση σε κάποια σκευάσματα και υπάρχουν εταιρείες και φαρμακαποθήκες που από αυτό χάνουν εισοδήματα, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να εξάγουν άλλα φάρμακα, γιατί έχουν έξοδα και πρέπει να ισοφαρίσουν τη ζημιά”, σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων τονίζει πως παράλληλες εξαγωγές κάνουν οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί και πως το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων είναι διαρκές και πανευρωπαϊκό, εξαιτίας της έλλειψης πρώτων υλών και των προβλημάτων στην παραγωγή και η εφοδιαστική αλυσίδα.

Μειωμένες, ωστόσο, είναι το τελευταίο διάστημα και οι παραλαβές σε νοσοκομειακά φάρμακα.

Ο ΠΦΣ με ανακοίνωση προς τα μέλη του, ξεκαθαρίζει πως η λίστα του ΕΟΦ “Προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων” πρέπει να επικαιροποιηθεί άμεσα, αίτημα που -σύμφωνα με πληροφορίες- το υπουργείο Υγείας αναμένεται να ικανοποιήσει τις επόμενες μέρες.

Ταυτόχρονα οι Φαρμακοποιοί σημειώνουν πως όσες φορές ο ΕΟΦ προχώρησε σε απένταξη σκευασμάτων από τη λίστα απαγόρευσης εξαγωγών, παρατηρήθηκε το φαινόμενο εντός ενός μηνός, τα σκευάσματα αυτά να εξαφανίζονται εκ νέου από τα φαρμακεία και να τα αναζητούν οι ασθενείς.

“Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι ο εμπλουτισμός της λίστας απαγόρευσης των εξαγωγών είναι μονόδρομος και η διάρκεια ισχύος αυτής για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι επιβεβλημένη”, σημειώνουν οι φαρμακοποιοί.

Τεράστιο πρόβλημα με τις ελλείψεις αντιδιαβητικών φαρμάκων νέας γενιάς

Την ίδια στιγμή, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατήγγειλε και τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων για τον έλεγχο του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2.

Με ανακοίνωσή του τη Μεγάλη Τετάρτη, ο ΠΦΣ κατηγόρησε τους γιατρούς πως εξαπατούν το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δηλώνοντας ως «διαβητικούς» άτομα που δεν είναι ασθενείς, προκειμένου να λάβουν «αδυνατιστικά» φάρμακα με μειωμένη συμμετοχή 10%, με σκοπό τον “έλεγχο του βάρους”.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς, ζήτησε από την Πολιτεία να αναβαθμίσει τις δικλείδες ασφαλείας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για να αποφευχθεί το φαινόμενο των ψευδών γνωματεύσεων.

 

Πηγή: iatropedia.gr

(Visited 58 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*