Ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, κατέθεσε ερώτηση, με θέμα την εφαρμογή της ψηφιακής υγείας και τηλεϊατρικής σε απομακρυσμένες περιοχές, προς τους Υπουργούς Υγείας, κκ. Βασίλη Κικίλια και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.
Ο Βουλευτής επεσήμανε, ότι, η πανδημία φέρνει στο προσκήνιο πιο επιτακτικά από ποτέ την ανάγκη ενίσχυσης του τομέα δημόσιας υγείας, με ζητούμενο την αποτελεσματικότερη ανάπτυξη ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, μέσω της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών, οι οποίες θα προσφέρουν αφενός αύξηση της προσβασιμότητας ανεξαρτήτως γεωγραφικής τοποθεσίας, αφετέρου δε μείωση του συνολικού κόστους.
Αναφερόμενος στις νησιωτικές περιοχές, ο κ. Φόρτωμας, τόνισε ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν τα συστήματα ψηφιακής υγείας, όπως αυτό της τηλεϊατρικής, ώστε να συγκροτηθεί ένα αξιόπιστο και ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας χαμηλού κόστους, με σκοπό την αντιμετώπιση περιστατικών που θα ξεκινούν από την πρόληψη και τη διάγνωση και φτάνουν μέχρι τη θεραπεία και την παρακολούθηση χρόνιων παθήσεων.
Στην ερώτηση του, ο Βουλευτής Κυκλάδων, ζήτησε ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες τις οποίες προτίθεται να αναλάβουν τα συναρμόδια Υπουργεία, αναφορικά με τη χρήση της τηλεϊατρικής και των ψηφιακών υπηρεσιών υγείας, αλλά και τις δυνατότητες που παρέχονται για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ενιαίου δικτύου στη χώρα, εντός του οποίου θα περιλαμβάνονται οι νησιωτικές και ορεινές περιοχές. Τέλος, απηύθυνε ερώτημα προς τους δύο Υπουργούς ως προς την προοπτική εφαρμογής της τηλεϊατρικής στη δημόσια υγεία συνδυαστικά με την ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσα στο πλαίσιο του συμπληρωματικό της ρόλου.
Η ερώτηση του κ. Φόρτωμα
Προς τους Υπουργούς Υγείας κο Βασίλειο Κικίλια & Ψηφιακής Διακυβέρνησης κο Κυριάκο Πιερρακάκη
Θέμα: Εφαρμογή ψηφιακής υγείας και τηλεϊατρικής σε απομακρυσμένες περιοχές
Η πανδημία φέρνει στο προσκήνιο πιο επιτακτικά την ανάγκη ενίσχυσης του κράτους, καθώς και του τομέα της δημόσιας υγείας σε συνδυασμό με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Για την αποτελασματική ανάπτυξη ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στην επικράτεια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τεχνολογίες, που θα επιφέρουν αύξηση της προσβασιμότητας και μείωση του κόστους υπηρεσιών υγείας για όλους, ανεξαρτήτως γεωγραφικής τοποθεσίας. Προκειμένου, λοιπόν, να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι διάφορες προκλήσεις και η γεωγραφική ασυνέχεια που χαρακτηρίζει τη χώρα μας, ιδιώς τις νησιωτικές περιοχές, και επηρεάζει σημαντικά όχι μόνο τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της χώρας αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα πρέπει να υιοθετηθούν τα συστήματα ψηφιακής υγείας ακόμη και στις πλέον απομακρυσμένες νησιωτικές και ορεινές περιοχές.
Η εφαρμογή της τηλεϊατρικής στην πρωτοβάθμια υγεία μπορεί να ανταποκριθεί σε σημαντικό βαθμό στις ανάγκες των πολιτών. Κατ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να συγκροτηθεί ένα ενιαίο, στο σύνολο της χώρας, σύγχρονο και καθ΄όλα αξιόπιστο ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας χαμηλού κόστους, η λειτουργία του οποίου κρίνεται επιβεβλημένη, ιδίως στις νησιωτικές περιοχές, για την αντιμετώπιση περιστατικών που αφορούν στην πρόληψη, τη διάγνωση και φτάνουν μέχρι τη θεραπεία και παρακολούθηση χρόνιων παθήσεων.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι βασικοί άξονες της ηγεσίας του υπουργείου και της κυβέρνησης για την εφαρμογή της ψηφιακής υγείας, παρέχοντας υψηλού επιπέδου σύγχρονες υπηρεσίες φροντίδας προς τους κατοίκους, τονώνοντας παράλληλα το αίσθημα ασφάλειας στις απομακρυσμένες περιοχές.
Κατόπιν αυτών,
Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί
Σε ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να προβείτε σε ό,τι αφορά στην χρήση της τηλεϊατρικής και ψηφιακών υπηρεσιών υγείας και φροντίδας; Υπάρχει η δυνατότητα και τα μέσα εφαρμογής της τηλεϊατρικής, με ένα κεντρικό, ενιαίο και ολοκληρωμένο για την χώρα σχέδιο, που να περιλαμβάνει τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές; Εξετάζεται η εφαρμογή της τηλεϊατρικής στη δημόσια υγεία σε συνδυασμό με την ιδιωτική πρωτοβουλία στο πλαίσιο του συμπληρωματικού της ρόλου;