Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2015-2016 – Ποιες είναι οι ομάδες Υψηλού Κινδύνου

admin
26/11/2015 10:20
 
 
 

Το σκηνικό του καιρού σιγά-σιγά γίνεται χειμωνιάτικο και, όπως κάθε χρόνο, θα κάνει την εμφάνιση της και η εποχική γρίπη, η δραστηριότητα της οποίας αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο και να κορυφώνεται τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλλει ταχύτατα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο προσδιορισμός του χρόνου, αλλά και του τόπου εκδήλωσής της, ενώ συχνά προκαλεί την αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, την υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και, όχι σπάνια, την αύξηση της θνητότητας. Οι τοπικοί εποχιακοί παράγοντες, που ευνοούν τον ταχύτατο τρόπο μετάδοσης του ιού της γρίπης μέσω σταγονιδίων, καθιστούν αναποτελεσματική την πρόληψη μόνο με τους κλασικούς τρόπους (π.χ. αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, απομόνωση πασχόντων, μέτρα ατομικής υγιεινής κλπ.).

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν εφαρμοσθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε ποσοστό 80{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} περίπου και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

 

Ομάδες Υψηλού Κινδύνου

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

2. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

*Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες.

*Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.

*Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).

*Μεταμόσχευση οργάνων.

*Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).

*Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.

*Χρόνια νεφροπάθεια.

3. Νευρομυϊκά νοσήματα.
4. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
5. Λεχωίδες.
6. Θηλάζουσες.
7. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) >40 kg/m2.
8. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
9. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
10. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
11. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Επισημαίνεται ότι είναι δυνατό να συνταγογραφείται οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο, του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη (που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας) από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για τη φετινή περίοδο.

Μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν διεθνώς, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον Ν. 4270/28-6-2014 (αρ. 182,), στους δικαιούχους συνταγογράφησης εμβολίων συμπεριλαμβάνονται και οι ασφαλισμένοι που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και δεν δικαιούνται υπηρεσιών φαρμακευτικής περίθαλψης από οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

Για πληρέστερη ενημέρωση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μελετήσουν το υπ. αρ. Γ1α/Γ.Π. οικ.81918/26-10-15 (ΑΔΑ 7Θ7Θ465ΦΥΟ-Α9Π) έγγραφο του Υπ. Υγείας, το οποίο είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

(Visited 12 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*