VIDEO: Όλες οι εξελίξεις στο Νοσοκομείο Νάξου – Άμεσα σε λειτουργία το τμήμα αιμοδοσίας

admin
22/02/2016 13:23
 
 
 

Πολλά και σημαντικά θέματα, που αφορούν τον τομέα της υγείας στη Νάξο και ειδικότερα το νοσοκομείο του νησιού, ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της βασιλόπιτας του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου.

Ο Σύλλογος, ανέλαβε την πρωτοβουλία να ανοίξει το θέμα “Νοσοκομείο – Κ.Υ Νάξου” με προσκεκλημένους τον καρδιολόγο κ. Γιάννη Βλασερό και τον Αν. Διοικητή του νοσοκομείου κ. Βασίλη Ραπτάκη, οι οποίοι μίλησαν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την μονάδα υγείας του νησιού. Ζήτημα λίγων ημερών είναι η λειτουργία του τμήματος αιμοδοσίας, σύμφωνα με τον κ. Ραπτάκη, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η μονάδα θα λειτουργήσει μέχρι τις 10 Μαρτίου. Την έννοια του εθελοντισμού και στο θέμα του Νοσοκομείου υπογράμμισαν και οι δυο ομιλητές με τον κ. Γιάννη Βλασερό να προτείνει την ίδρυση Ταμείου Στήριξης του Νοσοκομείου Νάξου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην προσφορά της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου…

Νοσοκομείο: φλέγον και κυρίαρχο θέμα για το νησί

Ειδικότερα, ο καρδιολόγος – διευθυντής καρδιολογικού τμήματος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Γιάννης Βλασερός τόνισε ότι “θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι πολίτες και να βρεθούν προ των ευθυνών τους” αφού το θέμα “νοσοκομείο” είναι “φλέγον” και κυρίαρχο”.
Πριν από 40-50 χρόνια στη Νάξο υπήρχε υγειονομικός σταθμός και γινόντουσαν χειρουργικές επεμβάσεις, σήμερα δε γίνονται. Τότε, όπως και σήμερα, οι διακομιδές στη Σύρο γινόντουσαν με καΐκι… πρέπει όλοι να βάλουμε το χεράκι μας” σημείωσε ο κ. Βλασερός και περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο το οποίο δεν διαθέτει επάρκεια γιατρών για να καλυφθεί ακόμα και το πιο σημαντικό τμήμα του, που είναι το παθολογικό.

“Χρειάζονται μόνιμοι εξειδικευμένοι γιατροί, χρειάζεται εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, συμπλήρωση του διοικητικού προσωπικού, πρόβλεψη επιπλέον τραυματιοφορέων, πρέπει να αναμορφωθεί το ΕΚΑΒ και να τοποθετηθεί σε άλλη βάση, να λειτουργήσει το τεχνητό νεφρό, το κέντρο αιμοδοσίας… Η Νάξος έχει 30 αρρώστους που έχουν ανάγκη τέτοιας περίθαλψης (μονάδα τεχνητού νεφρού) που έχουν ξεσπιτωθεί ή πηγαινοέρχονται με απίστευτη ταλαιπωρία στη Σύρο“. 

Ο κ. Βλασερός τόνισε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς για να έρθουν στα νησιά κάτι το οποίο μπορούν να φροντίσουν οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι:

Οι Ναξιώτες θα πρέπει να το δουν προς την κατεύθυνση της συνεισφοράς κάτι που έχει γίνει θεσμός σε άλλα νησιά π.χ στη Σαντορίνη. Αν υπάρχει οργανωμένο Νοσοκομείο, είναι σίγουρα μια πάρα πολύ σπουδαία τουριστική επένδυση“.  Αναφέρθηκε επίσης στην προσφορά της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, που τη χαρακτήρισε “λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση”. Να σημειωθεί ότι η ΕΑΣ διέθεσε 300.000 ευρώ προκειμένου να πληρωθεί για 3 χρόνια γιατρός νεφρολόγος και αναλώσιμα για τη μονάδα τεχνητού νεφρού. 

Μέχρι 10 Μαρτίου θα λειτουργεί το τμήμα αιμοδοσίας

Στην παρούσα κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο αναφέρθηκε ο Αν. Διοικητής Βασίλης Ραπτάκης περιγράφοντας αναλυτικά την ιστορία του Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου. Ο κ. Ραπτάκης υπογράμμισε ότι η μονάδα υγείας του νησιού, διαθέτει υπερσύγχρονα μηχανήματα. Έξι μηχανήματα για το τεχνητό νεφρό και μηχανήματα χειρουργείου “που δεν τα διαθέτει ούτε ο Ευαγγελισμός“, μηχάνημα για λαπαροσκοπικές επεμβάσεις “που δεν έχει ούτε το ΚΑΤ“, όπως και ένα πανάκριβο, ειδικό ορθοπαιδικό μηχάνημα.

Για να λειτουργήσουν όλα αυτά χρειάζονται προσωπικό” σημείωσε και πρόσθεσε: “στο παθολογικό υπάρχουν αυτή τη στιγμή μόνο τρεις γιατροί, δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, το ίδιο και τα άλλα τμήματα. Ήρθε αναισθησιολόγος για ένα χρόνο, προσπαθούμε να τον κρατήσουμε για τρία…“.

Αιμοδοσία: “Έχει μπει στον οργανισμό του νοσοκομείου από το 2012. Έγιναν κινήσεις και είναι σε άριστο δρόμο, πιστεύω μέχρι τις 10 Μαρτίου θα λειτουργήσει. Το τμήμα θα εφοδιάζεται με αίμα από τη Νίκαια. Έχουμε ήδη την κ. Άννα Χουζούρη που εκπαιδεύτηκε για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο τμήμα καθώς και μια μικροβιολόγο”.

Τεχνητό νεφρό: “Το τμήμα χρειάζεται απαραίτητα δυο νεφρολόγους και τρεις νοσηλεύτριες. Οι νοσηλεύτριες θα πρέπει να έχουν εξειδίκευση στο τεχνητό νεφρό. Ήδη υπάρχουν δύο από εδώ, που έχουν εκπαιδευτεί. Για τους νεφρολόγους θα πρέπει να βγει προκήρυξη κάτι που θα είναι πολύ χρονοβόρο με όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που χρειάζονται. Τι μπορεί να γίνει; Να βρεθούν άνεργοι, ήδη υπάρχει μια γιατρός από το Γαλανάδο που ενδιαφέρεται να έρθει. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου έκανε μια θαυματουργή κίνηση. Ρώτησε πόσα χρήματα χρειάζονται για ένα γιατρό το χρόνο και πρόσφερε 300.000 ευρώ για τρία χρόνια (100.000 € το χρόνο) προκειμένου να πληρωθούν μισθοί, ασφάλεια και αναλώσιμα. Πώς έγινε αυτό; Η Νομική Υπηρεσία της ΕΑΣ ήρθε σε επαφή με τη Νομική Υπηρεσία της Β ΔΥΠΕ και θα υπογραφεί ένα συμφωνητικό. Έχει ερωτηθεί το Ελεγκτικό Συμβούλιο και έχει δώσει συγκατάθεση. Όταν θα μπουν οι υπογραφές από τους δύο φορείς θα λειτουργήσει ο τεχνητός νεφρός“. 

ΕΚΑΒ: “Από 1-9-2014 είναι ανεξάρτητη υπηρεσία. Για να λειτουργήσει πλήρως χρειάζονται 11 άτομα, εμείς έχουμε 7. Σε αυτό το κομμάτι μπορεί να βοηθήσει κι ο δήμος ή και η πυροσβεστική“.

Χειρουργείο: “Έχουμε ξεκινήσει δειλά-δειλά με κάποιες μικροεπεμβάσεις, μόλις ξεκινήσει η λειτουργία της αιμοδοσίας θα λειτουργήσει κανονικά“. 

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης σε παρέμβαση του, διευκρίνισε ότι ο δήμος δεν έχει το δικαίωμα χρηματοδότησης του νοσοκομείου, αλλά μπορεί, όπως ήδη το πράττει, να διαθέσει δημοτικούς χώρους για τη φιλοξενία γιατρών. “Είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε γιατρού να καλύψουμε το ζήτημα στέγασης, αλλά και να παρέμβουμε όπου χρειαστεί, σε επισκευές ιατρείων“.

{youtube}F_I4cMgSbXU{/youtube}

{youtube}my8IJ9sew_8{/youtube}

(Visited 38 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*