Ξεκινά η λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης

admin
06/04/2016 08:47
 
 
 

Χωρίς στέρεα ερείσματα  ξεκινά τη λειτουργία του το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας.

Παρότι το σύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα ολοκληρώθηκε με τις καλύτερες προδιαγραφές για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της Σαντορίνης, οι βάσεις που έθεσε η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης που διέπει τη λειτουργία του… τρίζουν ήδη επικίνδυνα.
 
Η συντονισμένη προσπάθεια της ηγεσίας της Αριστοτέλους να παρουσιάσει την επικείμενη λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης ως μια κίνηση απορρέουσα από τις αριστερές ευαισθησίες της κυβέρνησης, έχει αφήσει πικρή γεύση στους εκπροσώπους των γιατρών και λοιπών εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας Σαντορίνης καθώς και σε εκείνους της τοπικής αυτοδιοίκησης – που διεκδικούσαν σθεναρά τα τελευταία τέσσερα χρόνια τη λειτουργία του νοσοκομείου. Μιλούν για χειρισμούς εν κρυπτώ και με συνοπτικές διαδικασίες, για διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν, για ένα έωλο εγχείρημα, χωρίς χρονοδιάγραμμα, χρηματοδότηση, συνέχεια.
 
Όπως προκύπτει από την Προγραμματική Σύμβαση που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, και η οποία υπογράφηκε μεταξύ της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε., «ΔΕΚΟ» του υπουργείου Υγείας), της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζο, το Νοσοκομείο Θήρας θα λειτουργήσει ως υποκατάστημα της ΑΕΜΥ ΑΕ. 

Το νοσοκομείο θα διοικείται από τον Γενικό Διευθυντή που θα προσληφθεί (και μέχρι την πρόσληψη αυτού από τον πρόεδρο της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής), τον υποδιοικητή της 2ης ΥΠΕ και τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα.
 
Ως ισχύς της Προγραμματικής Σύμβασης ορίζεται το διάστημα που απαιτείται για την αποχώρηση ή λύση ή λήξη των συμβάσεων των εργαζομένων του Κέντρου Υγείας Σαντορίνης που έχουν συμφωνήσει και μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας. 
 
Παρά τις προκηρύξεις – αλαλούμ της ΑΕΜΥ για νεοπροσληφθέν προσωπικό με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου (185 θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού, τεχνικού προσωπικού καθώς επίσης θέσεις γενικών καθηκόντων, οδηγών και φυλάκων), για προσωπικό με αποσπάσεις από άλλες δομές του ΕΣΥ και για μεταφορά του προσωπικού από το Κέντρο Υγείας του νησιού, το νοσοκομείο δεν θα λειτουργήσει το σύνολο των 50 κλινών του. Όπως αναφέρεται, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα εξωτερικά ιατρεία, τα εργαστήρια, το Τμήμα Επειγόντων, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (4 θεσεις) και οι 14 κλίνες της Παθολογικής κλινικής, οι  18 κλίνες της Χειρουργικής κλινικής και οι 5 της Μονάδας Εμφραγμάτων.
 
Στον αέρα βρίσκεται και η χρηματοδότηση του νοσοκομείου. Στον νόμο για το παράλληλο πρόγραμμα αναφέρεται πως οι πόροι για τη λειτουργία του νοσοκομείου θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό ως εισφορά προς την ΑΕΜΥ.
 
Ωστόσο, στην Προγραμματική Σύμβαση δεν γίνεται καμία σαφής και συγκεκριμένη αναφορά για τη χρηματοδότηση. Αναφέρεται μόνον γενικά και αόριστα η υποχρέωση του υπουργείου Υγείας να εξασφαλίζει την αδιάκοπη ροή της εκταμίευσης του εγκριθέντος προϋπολογισμού της ΑΕΜΥ, την τυχόν έκτακτη επιχορήγηση για τη λειτουργία του νοσοκομείου Θήρας και την καταβολή της προϋπολογισθείσας δαπάνης που αναλογεί στο Κέντρο Υγείας.

 

Πηγή: protothema.gr

(Visited 24 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*