Γιώργος Μαραγκός: Τι απαντά σε όσους τον θέλουν υποψήφιο βουλευτή με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ

giorgos maragkos orkomosia aggelopoyloy
Newsroom
14/03/2022 22:32
 
 
 

 

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο naxostimes.gr ο Γιώργος Μαραγκός, τέως Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης και τέως επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας «Η Σύρος που Αξίζουμε».

Ο κ. Μαραγκός μίλησε για την ειλημμένη απόφαση του να αποχωρήσει από τον α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς – όπως είπε χαρακτηριστικά – «οι καρέκλες και στην Αυτοδιοίκηση και στην πολιτική γενικότερα, δεν γράφουν ονοματεπώνυμο», ενώ αναφέρθηκε και στα επιτεύγματα της θητείας του.

«Ήμασταν μια δημοτική αρχή που πιστέψαμε σε πράγματα, παλέψαμε γι’ αυτά τα πράγματα, καταφέραμε να κάνουμε πράγματα μέσα από τα όποια λάθη, τις παραλείψεις και τις αστοχίες» δήλωσε, μεταξύ άλλων, χωρίς να παραλείψει να ασκήσει έντονη κριτική στην τωρινή δημοτική αρχή, τονίζοντας  ότι «δεν έχει απογοητεύσει μόνο τους πολίτες της Σύρου, αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό», την ίδια στιγμή που χρησιμοποιεί την πανδημία για να δικαιολογήσει «την ανικανότητα και την απραξία της».

Όσον αφορά δε, στον δήμαρχο Νίκο Λειβαδάρα υποστήριξε ότι πρόκειται για «έναν άνθρωπο άτολμο, που δεν έχει την πρόθεση να επιφέρει τομές και να πάρει δύσκολες αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον του τόπου».

Τέλος, απαντώντας σε όσους τον θέλουν υποψήφιο βουλευτή και μάλιστα με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαραγκός επισήμανε ότι όντως έχουν υπάρξει βολιδοσκοπήσεις προς το πρόσωπό του από κεντρικό πολιτικό φορέα, τον οποίο όμως δεν θέλησε να κατονομάσει, αφού δεν έχει πάρει ακόμη κάποια οριστική απόφαση.

ΕΡ: Ποιο ήταν το καθοριστικό σημείο που σας οδήγησε στην απόφαση να αποχωρήσετε από τον Α’ βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Γιώργος Μαραγκός: Την απόφαση μου να μην θέσω ξανά υποψηφιότητα στις επόμενες δημοτικές εκλογές την είχα πάρει ήδη από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές το 2019, είτε τις κερδίζαμε, είτε τις χάναμε. Την απόφαση μου αυτή την είχα ανακοινώσει στους στενούς μου συνεργάτες πριν τον Μάιο του 2019 και αμέσως μετά τις εκλογές την επικύρωσα εκ νέου και παρά την προσπάθειά τους να μεταπειστώ, ήταν τελική και οριστική.

Ήταν μια ειλημμένη απόφαση για μένα, γιατί θεωρώ ότι ένας άνθρωπος έχει όλο τον απαιτούμενο χρόνο σε δυο δημοτικές θητείες να μπορέσει να μετουσιώσει σε πράξη τον σχεδιασμό του, τον προγραμματισμό του, τη στρατηγική του, τα οράματά του για έναν Δήμο και ένα νησί και νομίζω ότι πέραν αυτού του χρονικού διαστήματος, οφείλει να δώσει τη θέση του και σε άλλους ανθρώπους, οι οποίοι πιστεύουν ότι μπορούν να είναι χρήσιμοι στον τόπο.

Οι καρέκλες – και στην Αυτοδιοίκηση και στην πολιτική γενικότερα – δεν γράφουν ονοματεπώνυμο, δεν ανήκουν σε κανέναν και νομίζω ότι πρέπει και οι ίδιοι να διευκολύνουμε την εναλλαγή προσώπων και την ανανέωση, η οποία πάντοτε και νομοτελειακά στη ζωή, μόνο καλό φέρνει σε όλους τους τομείς.

Επέλεξα να αποχωρήσω στα 2,5 χρόνια μετά την έναρξη της τρέχουσας δημοτικής θητείας και 1,5 χρόνο πριν από τις επόμενες δημοτικές εκλογές γιατί αφενός θεώρησα ότι πρέπει να παραμείνω στη θέση του επικεφαλής, για την οποία θέση με εξέλεξαν οι συμπολίτες μου με το σημαντικό ποσοστό του 37%, κάνοντας εποικοδομητική αντιπολίτευση για το καλό του τόπου μας κι αφετέρου επειδή θα ήθελα να δώσω επαρκή χρόνο στον νέο επικεφαλής, φίλο και εξαιρετικό συνεργάτη όλα αυτά τα χρόνια, τον Αλέξη Αθανασίου, ώστε να μπορέσει κι εκείνος να κάνει τον σχεδιασμό του, να καθορίσει τη στρατηγική του, να επικοινωνήσει με συμπολίτες μας, οι οποίοι θα πλαισιώσουν το ήδη υπάρχον δυναμικό της παράταξής μας και του συνδυασμού και να φανεί αξιόμαχη στις επόμενες δημοτικές εκλογές ώστε να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, ως η μόνη παράταξη που μπορεί να εγγυηθεί για το παρόν και το μέλλον του τόπου, να δώσει ελπίδα και προοπτική. Κάτι που, δυστυχώς, στις μέρες της δημοτικής διακυβέρνησης του Νίκου Λειβαδάρα έχει εκλείψει.

maragkos giorgos

ΕΡ: Ανατρέχοντας στη δική σας δημοτική θητεία, ποια πιστεύετε ότι ήταν η καλύτερη στιγμή της και ποια η χειρότερη που θα θέλατε να αλλάξετε;

Γ.Μ.: Δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω μια στιγμή ως καλύτερη, διότι ήταν πολλές οι μάχες που δώσαμε και πολλές οι μάχες που κερδίσαμε, όπως επίσης ήταν και πολλές οι μάχες που χάσαμε. Η πολιτική τα έχει αυτά.

Μπορώ να πω, όμως, ότι η εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων και η δρομολόγηση της υλοποίησης πολλών και σημαντικών έργων υποδομής, τα οποία είχε τόσο ανάγκη το νησί μας κι έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, αλλά και με τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής και οικονομικής προοπτικής για τον τόπο, ήταν για μένα καθοριστικά.

Η δρομολόγηση της επέκτασης του διαδρόμου προσαπογειώσεων του αεροδρομίου μας και η ταπείνωση του λόφου στο «Νεράιδα» ήταν ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί που δεν έχει προχωρήσει λόγω της παθητικής στάσης του νυν Δημάρχου που δεν πίεσε το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών. Επίσης, πολύ σημαντική στιγμή, μετά από πολλές προσπάθειες, ήταν και το ξεμπλοκάρισμα του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου στη Βάρη, ένα έργο που «καρκινοβατούσε» και βρισκόταν στις καλένδες για πάρα πολλά χρόνια κι είχε ξεκινήσει επί δημοτικής αρχής Τζώρτζη Μακρυωνίτη στην Ποσειδωνία. Σημαντική ήταν και η ωρίμανση, η εξασφάλιση χρηματοδότησης και η δημοπράτηση του έργου της αποχέτευσης των οικισμών της Βάρης και του Μέγα Γιαλού, καθώς και η δρομολόγηση, η εξασφάλιση χρηματοδότησης και η δημοπράτηση του έργου στα Πευκάκια, το οποίο απεμπόλησε η δημοτική αρχή εξαιτίας παιδαριωδών χειρισμών και λαθών.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην εξασφάλιση χρηματοδότησης 7 εκ. €, στη δημοπράτηση των μελετών και του έργου για την επέκταση και την αναβάθμιση του ΧΥΤΑ στο Κοράκι, τη μετατροπή του σε ΧΥΤΥ και την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Ένα ακόμη εμβληματικό έργο ήταν η ανάπλαση της παραλίας της Ερμούπολης, που επίσης «καρκινοβατούσε» για 10-12 χρόνια στα συρτάρια διότι δεν υπήρξε ποτέ η τόλμη και η αποφασιστικότητα από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές να το υλοποιήσουν εξαιτίας των προφανών δυσκολιών. Ήταν κάτι το οποίο το τολμήσαμε, το πιστέψαμε και το δρομολογήσαμε.

Νομίζω ότι κάθε στιγμή εξασφάλισης μιας χρηματοδότησης για ένα έργο ζωτικής σημασίας για τον τόπο ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσα να περιμένω. Ήταν μια δικαίωση των κόπων, των προσπαθειών όλης της δημοτικής αρχής και των αιρετών στελεχών και των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου, αλλά και των δημοτών, οι οποίοι έβλεπαν ότι το νησί αποκτά πλέον μια προοπτική και μια αναπτυξιακή δυναμική σε διάφορους τομείς.

Αντίστοιχα, μπορώ να πω ότι μεγάλες απογοητεύσεις ήταν όταν δεν καταφέραμε, βάζοντας πάντοτε ψηλά τον πήχη, να πετύχουμε τους στόχους μας. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ, ως μια απογοήτευση για μένα, διότι φτάσαμε παρά πολύ κοντά και το παραδώσαμε σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο ωριμότητας, το ζήτημα της επίλυσης της Πολεοδομικής Μελέτης της Ερμούπολης. Αυτό για μένα παραμένει ως ένα «αγκαθάκι» γιατί το είχαμε θέσει ως στόχο να το καταφέρουμε μέσα στη δημοτική μας θητεία.

Ζήσαμε μια έντονη δημοτική θητεία, με έντονες χαρές και στενοχώριες. Δεν ήμασταν μια δημοτική αρχή, ως μια ευθεία γραμμή σε ένα καρδιογράφημα που βλέπουμε να είναι η σημερινή δημοτική αρχή του κ. Λειβαδάρα. Ήμασταν μια δημοτική αρχή που πιστέψαμε σε πράγματα, παλέψαμε γι’ αυτά τα πράγματα, καταφέραμε να κάνουμε πράγματα μέσα από τα όποια λάθη, τις παραλείψεις και τις αστοχίες. Θεωρώ, όμως, ότι όσοι προσπαθούν στη ζωή για να επιτύχουν πράγματα, είναι μοιραίο να υποπίπτουν σε λάθη και σε παραλείψεις, για τις οποίες χωρίς τη θέλησή μας, θίξαμε, ζημιώσαμε ή στενοχωρήσαμε κάποιους, ζήτησα ειλικρινά συγνώμη γιατί δεν ήταν στις προθέσεις μας.

maragkos dimarxos syroy

ΕΡ: Η κριτική που ασκείτε στη δημοτική αρχή είναι πολύ έντονη και συνεχής. Θεωρείτε πως έχει απογοητεύσει τους πολίτες της Σύρου;

Γ.Μ.: Η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει απογοητεύσει μόνο τους πολίτες της Σύρου. Έχει απογοητεύσει και τον ίδιο της τον εαυτό. Διότι, βλέπω μια δημοτική αρχή, η οποία άλλα υποσχέθηκε προεκλογικά και τελικά, μετά από περίπου 30 μήνες δημοτικής διακυβέρνησης που δεν είναι λίγοι, αλλά ένα ικανό διάστημα για το οποίο μπορεί να κριθεί μια δημοτική αρχή, μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι παραγωγική. Στα περισσότερα προβλήματα του τόπου πέρασε κάτω από τον πήχη, είναι νωχελική, αποτελείται από στελέχη που – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – δεν έχουν κάποια συνοχή μεταξύ τους ώστε όλοι μαζί, λειτουργώντας ως ομάδα, να μπορούν να φέρουν ένα σημαντικό αποτέλεσμα για τον τόπο.

Όλα αυτά, φυσικά, απορρέουν από τον επικεφαλής τον κ. Λειβαδάρα, ο οποίος ως επιστήμονας – διότι αυτό είχε «παίξει» προεκλογικά το 2019 – είναι εξαιρετικός, είναι καλός άνθρωπος κλπ. Αυτό ενδεχομένως μπορεί να παραπλάνησε αρκετούς ψηφοφόρους, υπό την έννοια ότι η θέση του δημάρχου είναι νευραλγική και ιδιαίτερη και πρέπει να εκλέξεις έναν υποψήφιο ως δήμαρχο με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και προδιαγραφές.

Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι ο Νίκος Λειβαδάρας είναι ένας άνθρωπος άτολμος, ανεπαρκής να φέρει εις πέρας το δύσκολο και σύνθετο έργο του δημάρχου, άκρατος ισορροπιστής χωρίς να έχει την πρόθεση να συγκρουστεί, να επιφέρει τομές και να πάρει δύσκολες αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον του τόπου. Λειτουργεί ως ένας απλός διαχειριστής, χωρίς να έχει κάποια τεχνοκρατική κουλτούρα και γνώση πάνω στα αντικείμενα και τις διαδικασίες χρηματοδότησης και υλοποίησης έργων. Είναι ένας πολιτικός «παλαιάς κοπής».

Όμως, σήμερα οι πολιτικοί πρέπει να λειτουργούν και ως μάνατζερ, να είναι συγκροτημένοι κι αποφασιστικοί, δραστήριοι και ενεργητικοί. Νομίζω ότι επιστρατεύθηκε ως συνταξιούχος γιατρός του νοσοκομείου ο κ. Λειβαδάρας για να δώσει μια προοπτική στο νησί, την οποία – όπως αναμενόταν – δεν κατάφερε ποτέ να τη δώσει, κάτι που αναγνωρίζουν τόσο οι δημότες, όσο και στελέχη της δημοτικής αρχής.

ΕΡ: Η δημοτική αρχή, όμως, επικαλείται την πανδημία.

Γ.Μ.: Αυτή είναι μια μόνιμη επωδός. Δεν ζούμε σε εποχή κανονικότητας, όπως πριν από τον κορωνοϊό. Άρα πρέπει να προσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας, τις προτεραιότητές μας και τον σχεδιασμό που κάνουμε με βάση τα νέα δεδομένα. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς.

Από αυτό, όμως, μέχρι του σημείου που φτάνει η δημοτική αρχή, για όλα να χρησιμοποιεί ως δικαιολογία τον κορωνοϊό και ουσιαστικά «να τα έχει φορτώσει όλα στον κόκορα» και για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, να επιδιώκει να φορτώνει όλα στον κορωνοϊό, αυτό είναι μη αποδεκτό.

Καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει η πανδημία, καταλαβαίνουμε όλοι τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα, στην οικονομική και την κοινωνική ζωή όλων των ανθρώπων και κατ’ επέκταση και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, αλλά αυτό όμως πλέον έχει ξεφτίσει ως δικαιολογία. Στο ξεκίνημα της πανδημίας, αυτό ίσως να έπειθε. Στη συνέχεια, όμως, αυτή η «καραμέλα» έχει κουράσει και πλέον ο κόσμος το έχει καταλάβει. Ουσιαστικά, προσπαθεί η δημοτική αρχή να διασωθεί με τις επιπτώσεις του covid-19, τις οποίες επικαλείται για την αιτιολόγηση όλης αυτής της ανικανότητας και της απραξίας της.

Πρώην δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης

ΕΡ: Η αποχώρηση από την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού σημαίνει ότι δεν θα σας δούμε ξανά στην τοπική πολιτική σκηνή;

Γ.Μ.: Είμαι ένας άνθρωπος 52 ετών, δραστήριος, παραγωγικός, με μια σειρά από ενδιαφέροντα και ενασχολήσεις και σε επίπεδο επαγγελματικό/επιχειρηματικό και σε επίπεδο προσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό και πολιτικό. Άρα, λοιπόν, θεωρώ ότι όταν έχεις τόσα οράματα, όνειρα και σκέψεις για τη ζωή σου, είναι λάθος να εγκλωβίζεσαι σε έναν χώρο επί μακρόν.

Πολύ δε περισσότερο, από τη στιγμή που πιστεύω ακράδαντα ότι μια 9ετή περίπου παρουσία στα πράγματα της Αυτοδιοίκησης είναι υπεραρκετή. Νομίζω ότι, πέραν αυτού, δεν υπάρχει πλέον νόημα γιατί υπάρχουν άξιοι και ικανοί άνθρωποι στο νησί, οι οποίοι έχουν και τη διάθεση και την ικανότητα να προσφέρουν. Δηλαδή, αυτό που έκανε ο προκάτοχός μου, ο Γιάννης Δεκαβάλλας να είναι επί 6 συνεχόμενες θητείες δήμαρχος, δεν θα μπορούσαν καν να το διανοηθώ. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι δεν υπάρχει το πολιτικό προσωπικό στο νησί και σε κάθε νησί, για να μπορέσει – σε ένα πλαίσιο ανανέωσης – να φέρει φρέσκιες ιδέες και νέα πράγματα.

Όσον αφορά την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού και τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης είπα ότι ο κύκλος που άνοιξε το 2012 με τη δημιουργία του συνδυασμού «Η Σύρος που Αξίζουμε» για μένα κλείνει εδώ, μετά από 10 χρόνια, δίνοντας μου πληρότητα, χαρά και ευγνωμοσύνη γιατί μπόρεσα να φανώ χρήσιμος και να προσφέρω στον τόπο μου.

Θέλω να δώσω μεγάλη βαρύτητα στις επαγγελματικές και επιχειρηματικές μου ενασχολήσεις, καθώς και στην προσωπική και οικογενειακή μου ζωή. Από κει και πέρα, εάν κρίνω – σε μέλλοντα χρόνο – ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες ώστε να μπορώ να είμαι χρήσιμος στον τόπο μου, στο νησί μου, στις Κυκλάδες, τότε δεν μπορώ να αποκλείσω ότι θα επιδιώξω να δώσω το παρών, ενδεχομένως από άλλη βαθμίδα. Αυτό, όμως, δεν μπορώ να το προδικάσω. Σήμερα δεν έχω λάβει καμία απόφαση. Αν όμως, πάρω μια τέτοια απόφαση, θα βγω άμεσα να την ανακοινώσω.

ΕΡ: Είστε σαφής, ωστόσο τι απαντάτε σε όσους σας θέλουν υποψήφιο βουλευτή και μάλιστα με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Γ.Μ.: Είναι γεγονός ότι μπορεί να ακούγεται έντονα αυτό και ο θυμόσοφος λαός λέει ότι «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά» . Θέλω να πω, χωρίς να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, ότι έχουν υπάρξει και ζυμώσεις και βολιδοσκοπήσεις προς το πρόσωπό μου από κεντρικό πολιτικό φορέα, τον οποίο δεν θέλω να κατονομάσω, όπου για μένα – δεν σας το κρύβω – είναι ιδιαίτερα τιμητικές. Όταν κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι είσαι ικανός, αξιόλογος και μπορείς να προσφέρεις στον τόπο σου, αν μη τι άλλο είναι κάτι αφενός σε ικανοποιεί κι αφετέρου νοιώθεις ευγνώμων απέναντί τους για το πώς σε αντιμετωπίζουν και το πώς σε βλέπουν ως πολιτικό πρόσωπο.

Από τη στιγμή, όμως, που δεν έχω λάβει κάποια απόφαση, θεωρώ πως είναι ανήθικο να πω ότι υπάρχει μια προσέγγιση εκ μέρους αυτού του φορέα. Διότι, αν τελικά δεν λάβω αυτή την απόφαση, θεωρώ πως είναι λάθος. Ούτε θέλω να «διαφημίζω» τον εαυτό μου σαν «νύφη πολύφερνη» ότι με προσεγγίζουν και ότι κάνω τον δύσκολο κλπ.

Θέλω να δω στο επόμενο διάστημα, στους επόμενους μήνες ενδεχομένως, πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες κι αν κρίνω ότι μπορώ πραγματικά να είμαι χρήσιμος και όχι διακοσμητικός και ευχάριστος. Δεν νοιώθω πολιτικός με την κλασική έννοια, είμαι τεχνοκράτης και ποτέ δεν περίμενα να πιάσω μια πολιτική καρέκλα, να γαντζωθώ πάνω της και να βγάζω τον μισθό μου από κει. Όπως απέδειξα κατά την θητεία μου στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, έκανα αυτά που πίστευα μέσα μου και μου υπαγόρευε η συνείδησή μου για το καλό του τόπου μου, χωρίς να σκέφτομαι το πολιτικό κόστος.

(Visited 725 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*