Επιδημία γρίπης είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες σε κυκλαδίτικα νησιά της χώρας. Η αύξηση του τουρισμού και κυρίως των επισκεπτών από χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπου είναι τώρα σε εξέλιξη η εποχική έξαρση της γρίπης, έχει ως αποτέλεσμα η νόσος να έχει κάνει την εμφάνισή της σε τουριστικά νησιά όπως η Πάρος και η Ιος. Και αυτό σε μια περίοδο «αναπάντεχη» για τα δεδομένα της χώρας μας, όπου η δραστηριότητα του ιού της γρίπης συνήθως ξεκινάει τον Δεκέμβριο.
Οπως χαρακτηριστικά περιγράφει στην «Κ» γιατρός του Κέντρου Υγείας Πάρου, «στην προηγούμενη εφημερία μου, από τα 100 περιστατικά που ήρθαν στα Επείγοντα, περίπου τα 45 ήταν με γρίπη. Ακριβέστερα, είχαν λοίμωξη του αναπνευστικού που δεν ήταν COVID-19». Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος μιλώντας στην «Κ» ανέφερε «όντως φέτος παρατηρούμε μια μικρή έξαρση της γρίπης, σε αντίθεση με το τι ίσχυε σε προηγούμενα, προ της πανδημίας, καλοκαίρια. Η έξαρση παρατηρείται σε νησιά των Κυκλάδων και κυρίως σε μικρές ηλικίες. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό, το παρακολουθούμε. Οφείλεται κυρίως στους πολλούς τουρίστες από το νότιο ημισφαίριο, όπου τώρα η γρίπη είναι σε έξαρση», σημειώνει.
Μνήμες του 2009
Την παρατήρηση ότι ήδη, κυρίως σε κάποια νησιά του Αιγαίου, καταγράφονται αυξημένα περιστατικά γρίπης κάνει και ο καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής. «Από αυτήν την άποψη το φετινό καλοκαίρι θυμίζει εκείνο του 2009, όταν είχε εμφανιστεί το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α (Η1Ν1)», επισημαίνει. Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, αυτή η εξέλιξη σχετίζεται με την απότομη αύξηση των ταξιδιών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο πληθυσμός δεν έχει έρθει σε επαφή με τη γρίπη τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια, και για τον λόγο αυτό έχει εξασθενήσει σε μεγάλο βαθμό η ανοσία έναντι του ιού.
Οι ειδικοί τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς ανέμεναν και προειδοποιούσαν για μια τέτοια εξέλιξη από το περασμένο φθινόπωρο. Οι φόβοι τους φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Αυτό αποδεικνύεται από το νότιο ημισφαίριο, όπου η επιδημία γρίπης έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα δεδομένα του 2019. «Στην Αυστραλία, η έξαρση της γρίπης είναι πολύ μεγάλη και ο αριθμός των κρουσμάτων αποτελεί ρεκόρ πενταετίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχει εμφανιστεί νωρίτερα από το σύνηθες και αναμενόμενο. Ενώ, δηλαδή, συνήθως η ενδημική περίοδός της είναι από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, φέτος ξεκίνησε από τον Απρίλιο (το δικό τους “φθινόπωρο”). Επίσης φαίνεται να πλήττει ιδιαίτερα τις μικρότερες ηλικίες, και περισσότερο τα παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών, όπως συνήθως συμβαίνει με νέα στελέχη του ιού, στα οποία δεν υπάρχει ανοσία», σημειώνει ο Αθανάσιος Τσακρής.
Δύσκολος χειμώνας
Υπό αυτό το πρίσμα, οι ειδικοί προειδοποιούν για έναν δύσκολο χειμώνα με διπλή επιδημία γρίπης και COVID-19. Οπως εξηγεί ο κ. Τσακρής, «τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη γρίπη στο νότιο ημισφαίριο αποτελούν μια πρώτη ένδειξη για το τι πρέπει να περιμένουμε και στο βόρειο ημισφαίριο τους φθινοπωρινούς μήνες. Ηδη στις ΗΠΑ υπάρχει έντονη ανησυχία για πολλά περιστατικά γρίπης από νωρίς το φθινόπωρο καθώς και για αυξημένο αριθμό θανάτων, με δεδομένη και τη λεγόμενη “εμβολιαστική κόπωση”, λόγω κορωνοϊού, που ίσως αποτρέψει πολλούς πολίτες από το να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας, «θα χρειαστεί προσεκτική διαχείριση και για το εμβολιαστικό πρόγραμμα αλλά και για τη σωστή χρήση της μάσκας, η οποία μπορεί να συμβάλει στην αναχαίτιση της εξάπλωσης και του ιού της γρίπης και του κορωνοϊού, ιδιαίτερα στους κλειστούς χώρους. Επίσης θα χρειαστεί έγκαιρη προετοιμασία του συστήματος υγείας σε επίπεδο διάγνωσης καθώς και θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών. Η ταχεία διάγνωση είναι αυτή που θα παίξει καθοριστικό ρόλο τόσο στη σωστή διαχείριση όσο και στη θεραπευτική προσέγγιση των περιστατικών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι την περυσινή περίοδο εποχικής γρίπης (2021-2022) στη χώρα μας δηλώθηκαν μόλις πέντε σοβαρά περιστατικά γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και τρεις θάνατοι. Την περίοδο 2020-2021 δεν καταγράφηκε σοβαρό περιστατικό ή θάνατος, ενώ από τα κλινικά δείγματα που ελέγχθηκαν ως ύποπτα περιστατικά, κανένα δεν βρέθηκε θετικό για ιούς γρίπης. Τις πέντε προ πανδημίας περιόδους γρίπης δηλώθηκαν ετησίως κατά μέσον όρο 280 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 125 θάνατοι λόγω γρίπης.
Πηγή: kathimerini.gr