Το σπιτικό πέστο βασιλικού μοσχοβολάει καλοκαίρι και πάει παντού: στα ζυμαρικά, στην πίτσα, στο σάντουιτς, στη σαλάτα.
Υλικά
• Βάρος: 200 γρ.
• 1/2 σκελίδα σκόρδου
• 20-25 γρ. φύλλα και κορυφές βασιλικού
• 80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
• 20 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα
• 100 ml ελαιόλαδο
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
1. Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στον πολυκόφτη που διαθέτουμε για αρκετή ώρα, αλλά κατά προτίμηση με διακοπτόμενη λειτουργία, μέχρι να φτιάξουμε μια ομοιογενή πάστα που να μην είναι εντελώς λεία σαν αλοιφή.
2. Μεταφέρουμε το πέστο σε βαζάκι, το «σφραγίζουμε» με περίπου 1 εκ. ελαιόλαδο και το διατηρούμε στο ψυγείο.
Μυστικά
Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή είναι να αντικαταστήσουμε το κουκουνάρι με ίση ποσότητα ψίχας από φιστίκια Αιγίνης, ωμή και ανάλατη, και την παρμεζάνα με νιώτικο κεφαλοτύρι.
15′ παρασκευή
Σύνολο: 15′
Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φουτσά
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις