*Της Κατερίνας Γιαννακά
Με ευχολόγια, αοριστολογίες και υποσχέσεις, με δηλώσεις περί «σεβασμού της αρχής της νησιωτικότητας», δεν λύνονται τα προβλήματα των Κυκλάδων και της νησιωτικής χώρας γενικά. Η κυβέρνηση, που απαξίωσε και ουσιαστικά καταργεί το μεταφορικό ισοδύναμο, που έχει μετατρέψει τα νησιωτικά νοσοκομεία σε Κέντρα Υγείας και τα νησιωτικά Κέντρα υγείας σε αγροτικά ιατρεία, που κατάργησε τη βάση αεροματακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο, για ποια νησιωτικότητα μιλά, ποιο σεβασμό και ενδιαφέρον δείχνει για το νησιωτικό ισοδύναμο συνολικά;
Μήπως με την πρωτοφανή ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα, στα εισιτήρια στα πλοία, με τον υπερβολικό ΦΠΑ ακόμη και στα μη αλκοολούχα ποτά όπως το εμφιαλωμένο νερό, με την παντελή έλλειψη στέγης για εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς, δημόσιους λειτουργούς γενικά, με τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα σε πορεία εξαφάνισης;
Αγνοεί η κυβέρνηση ότι η καθημερινότητα του νησιώτη εξελίσσεται σε Γολγοθά;
Για ποια νησιωτικότητα μιλούν οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές, όταν η έννοια του δημόσιου αγαθού έχει καταστεί είδος πολυτελείας;
Η Υγεία, η Παιδεία, η Δικαιοσύνη, το Κοινωνικό κράτος, αποτελούν πλέον στα νησιά είδος εν ανεπαρκεία.
Από το 2005 μέχρι το 2012 καταργήθηκαν στο Αιγαίο 16 Ειρηνοδικεία και με το νέο δικαστικό χάρτη που σχεδιάζεται, απειλούνται με συγχώνευση ή κατάργηση και όσα έχουν απομείνει. Στόχος τους είναι, ένα Ειρηνοδικείο σε μερικά από τα μεγαλύτερα νησιά και ένα Πρωτοδικείο σε κάθε νομό. Ακόμη και το ιστορικό Εφετείο Αιγαίου στη Σύρο, από τα παλαιότερα στο νεοελληνικό κράτος, έχει μπει στο τραπέζι του κυβερνητικού «προκρούστη».
Και όλα αυτά, όταν η ασφάλεια της ζωής στα νησιά είναι επισφαλής από την αλματώδη αύξηση της εγκληματικότητας, από την ασυδοσία, την εκτεταμένη παρανομία και παραβατικότητα,σε βάρος της κοινωνικής ειρήνης, της ποιότητας της ζωής, της προστασίας του περιβάλλοντος.
Οι πρόσφατες δηλώσεις των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών, με τις αόριστες υποσχέσεις που πήραν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν πείθουν κανένα και ο κίνδυνος για την περαιτέρω υποβάθμιση των δικαστικών υπηρεσιών των Κυκλάδων και γενικότερα της νησιωτικής χώρας παραμένει.
Συντρέχει λοιπόν ισχυρός λόγος ανησυχίας για το ζήτημα αυτό και δεν χωρά εφησυχασμός από την τοπική κοινωνία.
Διεκδικούμε να αναγνωρίσει η κυβέρνηση εμπράκτως τις ιδιαιτερότητες των νησιών και τον συνταγματικά κατοχυρωμένο θεσμό της νησιωτικότητας, να σταματήσει η κατεδάφιση των νησιωτικών δημόσιων δομών που έχουν απομείνει και υπολειτουργούν υποβαθμισμένες, υποστελεχωμένες και εγκαταλειμμένες στην τύχη τους, όπως αυτές της Δικαιοσύνης, ύψιστου δημόσιου αγαθού και ισχυρού πυλώνα της Δημοκρατίας.
Διεκδικούμε το δικαστικό Ισοδύναμο για τους νησιώτες, για τους δικαστές, για τους δικαστικούς υπαλλήλους. Την εφαρμογή δηλαδή στη Δικαιοσύνη των επιταγών του άρθρου 101, Παρ. 4 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας.
Η υποχρεωτική μετακίνηση του νησιώτη στην πρωτεύουσα του νομού για «να βρει το δίκιο του» προσθέτει δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος (πολυήμερη διαμονή, απουσία επαρκών ενδονομαρχιακών ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών κ.λπ.) στον οικογενειακό προγραμματισμό, και ακυρώνει στην πράξη το δημοκρατικό δικαίωμα του νησιώτη, την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Διεκδικούμε την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των νησιωτικών δικαστικών υπηρεσιών, ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες, που προκύπτουν τόσο από τα ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας, όσο και από την αλματώδη τουριστική ανάπτυξη.
Διεκδικούμε την επανίδρυση των νησιωτικών Ειρηνοδικείων, που καταργήθηκαν με τα ΠΔ του 2005 και 2012, την πλήρη στελέχωση και τον εκσυγχρονισμό τους και την ίδρυση Ειρηνοδικείου σε όλα τα μεσαία και μεγάλα νησιά.
Διεκδικούμε την άμεση επισκευή του κτιρίου-ερειπίου του Ειρηνοδικείου Νάξου, την κατασκευή του δικαστικού μεγάρου -Πρωτοδικείου Νάξου, που δεκαετίες τώρα σέρνεται από υπηρεσία σε υπηρεσία, ενώ ο δήμος Νάξου έχει παραχωρήσει οικόπεδο στην πόλη της Νάξου.
Η ισχυρή παρουσία στα νησιά των αρμόδιων Αρχών ελέγχου, τήρησης των νόμων, πρόληψης και καταστολής, για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, είναι επιβεβλημένη και ο ρόλος της Δικαιοσύνης στα θέματα αυτά είναι πρωταρχικός και καθοριστικός, γιατί η Δικαιοσύνη παράγει Πολιτισμό, γιατί η Δικαιοσύνη «μιλά και δρα» για την ισότητα στις κοινωνίες.
*Κατερίνα Γιαννακά, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
Αναπληρώτρια Συντονίστρια στο Τμήμα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
3 Comments