Νηστίσιμα μελιτζανοπιτάκια

Newsroom.
08/08/2024 07:09
 
 
 

Σήμερα θα φτιάξουμε μια ακόμα συνταγή με μελιτζάνες. Νηστίσιμα μελιτζανοπιτάκια ατομικά που θα ξετρελαθείτε. 

Υλικά:

Για το φύλλο:
650-700 g αλεύρι Γ.Ο.Χ.
1 κουτάκι σόδα αναψυκτικό
80 ml ελαιόλαδο
1 κ.γ ξύδι από κόκκινο κρασί
1 κ.γ αλάτι
Αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης

Για τη γέμιση:
3 μεγάλες μελιτζάνες
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 κ.σ ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
Μαϊντανός , δυόσμος ψιλοκομμένοι
Σκόρδο σε σκόνη
Πιπέρι, αλάτι
ελαιόλαδο
λίγο νερό
φέτα (αν δεν νηστεύετε) ή νηστίσιμο υποκατάστατό της (προαιρετικά)
50 g βιτάμ λιωμένο μαζί με 50 ml ηλιέλαιο για επάλειψη

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη γέμιση, για να κρυώσει μέχρι να ανοίξουμε τα φύλλα. Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κυβάκια. Σε ένα μεγάλο τηγάνι (ή κατσαρόλα πλατιά) βάζουμε ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια μαζί με λίγο μαύρο πιπέρι. Τα σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται και κατόπιν ρίχνουμε τα κυβάκια μελιτζάνας.

Μόλις μαραθεί και η μελιτζάνα ρίχνουμε το χυμό ντομάτας ,νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά, σκόρδο σε σκόνη ,αλάτι ,μαϊντανό και δυόσμο και περιμένουμε να μειωθεί ο όγκος των υγρών και να δέσει ή σάλτσα. Στο τέλος προσθέτουμε ,αν θέλουμε, τριμμένη φέτα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει η γέμιση και ετοιμάζουμε τα φύλλα.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε εκεί μέσα τη σόδα, το ξύδι και το αλάτι και σιγά σιγά προσθέτουμε από τα πλάγια το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 6-8 κομμάτια.

Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο μας και με πλάστη ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε δίσκο. Λαδώνουμε ελαφρώς την επιφάνειά του και βάζουμε στη μέση του δίσκου ,κατά μήκος, γέμιση. Φέρνουμε τα πλαϊνά της ζύμης προς τα μέσα και πάνω από τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό. Τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και αλείφουμε την επιφάνειά των ρολών με το λάδι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για 40 περίπου λεπτά (ή μέχρι να ροδίσει πολύ καλά η επιφάνεια).

Συμβουλή:

Μπορείτε να χωρίσετε τη ζύμη σε 2 μέρη ,να ανοίξετε 2 μεγάλα φύλλα και να φτιάξετε μελιτζανόπιτα αντί για ρολά μελιτζάνας. Η επιλογή δική σας.

Πηγή: komotini-mills.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 64 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*