Λικέρ κίτρο (σπεσιαλιτέ Νάξου)

Newsroom.
21/09/2024 06:49
 
 
 

Το Κίτρο είναι ένα ηδύποτο (λικέρ) λεμονιού που παράγεται στη Νάξο. Φτιάχνεται από το φρούτο και τα φύλλα του δέντρου κίτρο, το οποίο είναι παρόμοιο με τη λεμονιά αλλά έχει δυνατότερη και λίγο διαφορετική γεύση.

Το Κίτρο έρχεται σε τρεις εκδοχές. Η πράσινη εκδοχή είναι πιο γλυκιά και έχει λιγότερο αλκοόλ. Η κίτρινη εκδοχή είναι η δυνατότερη και έχει την λιγότερη ζάχαρη. Το καθαρό Κίτρο είναι κάτι ενδιάμεσο, και συστήνεται κυρίως στους νέους καταναλωτές για να το δοκιμάσουν.

Η διαδικασία παραγωγής του κίτρου, αρχίζει με τη συγκομιδή των φύλλων όταν αυτά έχουν το πλήρες άρωμά τους, δηλαδή από τον Οκτώβριο έως και το Φεβρουάριο. Είναι μία επίπονη εργασία, αφού στα μυτερά αγκάθια του δέντρου προστίθεται ο αέρας και το κρύο. Τα φύλλα καθαρίζονται από τα ξερά και τα ακατάλληλα μέρη και στη συνέχεια τοποθετούνται με μίσχους και φλούδα καρπού, νερό κι οινόπνευμα σε παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες (καζάνια), για τουλάχιστον 12 ώρες, στη συνέχεια γίνεται η απόσταξη και έχουμε το 100% απόσταγμα κίτρου. Ανάλογα με την ποιότητα του αποστάγματος που επιζητείται μπορεί να γίνει δεύτερη και τρίτη απόσταξη, δηλαδή βράσιμο του πρώτου αποστάγματος με νέα φύλλα. Έτσι το άρωμα και η γεύση του «κίτρου» γίνεται πιο έντονα. Στη συνέχεια, το απόσταγμα αραιώνεται με νερό, προστίθεται ζάχαρη και τα φυτικά χρώματα για τη διάκριση των τύπων του κίτρου Νάξου.

Εμείς θα δούμε την συνταγή για σπιτικό κίτρο λικέρ.

Υλικά:
Το ξύσμα από 8 κίτρα ή φράπες
200γρ. ζάχαρη
1 ½ λίτρο τσικουδιά ή βότκα ή τσίπουρο καλής ποιότητας

Για το σιρόπι
250ml νερό
250γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση:
Παίρνετε το ξύσμα από τα κίτρα με το ειδικό εργαλείο. Το βάζετε στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη και λίγη τσικουδιά και τα χτυπάτε να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός.
Ρίχνετε την υπόλοιπη τσικουδιά σε ευρύχωρο βάζο και προσθέτετε τον πολτό που φτιάξατε. Κλείνετε το βάζο ερμητικά με το καπάκι, ανακινείτε και το αφήνετε για 8-10 μέρες σε σκοτεινό μέρος.
Ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας για 2 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη και το αφήνετε να κρυώσει τελείως.
Σουρώνετε το μίγμα της τσικουδιάς περνώντας το από σουρωτήρι στρωμένο με τουλπάνι και προσθέτετε το κρύο σιρόπι. Ανακινείτε δυνατά.
Μεταφέρετε το λικέρ σε μπουκάλια που διατηρείτε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

Προσοχή, σημαντικό μυστικό!
Αν χρησιμοποιήσουμε οινόπνευμα καθαρό, τότε η εκχύλιση των αιθέριων ελαίων θα γίνει στο μέγιστο και όταν προσθέσουμε το σιρόπι, το διαυγές αλκοόλ θα μετατραπεί σε θολό, παγωμένο κίτρινο, όπως γίνεται το ούζο όταν βάζεις νερό.
Αν χρησιμοποιήσουμε βότκα ή τσίπουρο, θα παραμείνει διαυγές το ποτό και μετά την ένωση με το σιρόπι.

Πηγή: secretkitchenandtravel.gr

(Visited 576 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*