Στη Μήλο το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων των μικρονησιωτικών κοινωνιών

Newsroom.
02/10/2024 00:48
 
 
 

 

Στη Μήλο θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 6 Οκτωβρίου 2024 το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών, με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 εκπροσώπων από την κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών (ΕΔΜΝ) και τον Δήμο Μήλου, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά, όπως οι μεταφορές, η υπογεννητικότητα, η λειψυδρία και η κλιματική αλλαγή.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα παρουσιαστούν στρατηγικές για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των μικρονησιωτικών κοινωνιών, ενώ θα συζητηθούν και χρηματοδοτικά εργαλεία.

Αναλυτικότερα:
ΣΤΗ ΜΗΛΟ ΤΟ 15Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ.

4 – 6 Οκτωβρίου 2024 στο Συνεδριακό κέντρο Μήλου «Γεώργιος Ηλιόπουλος».

Στη Μήλο, σε ένα από τα ομορφότερα νησιά της Μεσογείου, θα βρεθούν οι Δήμαρχοι και εκπρόσωποι μικρών νησιών για να συζητήσουν τα κύρια προβλήματα πού τους απασχολούν, να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα τους και να σμίξουν οι αιρετοί με τους εκπρόσωπους του επιχειρηματικού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού κόσμου και του κόσμου της καινοτομίας στα μικρά νησιά.

Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του ΕΔΜΝ και η έγκριση του Σχεδιασμού Κοινών δράσεων ανάμεσα στους συμμετέχοντες.
Η πρωτοβουλία αυτή του ΕΔΜΝ για κοινό σχεδιασμό δράσεων με όλους τους άλλους φορείς, γίνεται για πρώτη φορά, πιστεύοντας ακράδαντα ότι η ενότητα του χώρου μόνο θετικά αποτελέσματα έχει να φέρει για τις μικρονησιωτικές κοινωνίες.

Το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών, Συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών, τον Δήμο Μήλου, την Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ , την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Πρέσβεις του Συμφώνου του Κλίματος της ΕΕ στην Ελλάδα, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δικτύων Μικρών Νησιών και με την υποστήριξη της EUROBANK, της O.T.S. ΑΕ και θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 4 έως και 6 Οκτωβρίου 2024 στο Συνεδριακό κέντρο Μήλου Γεώργιος Ηλιόπουλος.
Περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμών, του Επιχειρηματικού κόσμου, της Εκπαίδευσης και Καινοτομίας και κοινωνικοί φορείς, θα σμίξουν με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας της Μήλου και θα συμμετάσχουν ενεργά στο Συνέδριο.

Στην Αρχή θα πραγματοποιηθεί Διοικητικό Συμβούλιο των μελών του ΕΔΜΝ και αμέσως μετά στον Συνεδριακό Χώρο θα λάβει μέρος το 15 Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών.

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου2024 ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΔΜΝ θα παρουσιάσει το Όραμα των Μικρών Νησιών στο 2040, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δικτύων Μικρών Νησιών , όπως ζητήθηκαν από την κομισιόν και τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής . Στη συνέχεια θα καλωσορίσει τους σύνεδρους ο Δήμαρχος της Μήλου και Οικοδεσπότης Μανώλης Μικέλης, ενώ αμέσως μετά ο Χρήστος Στυλιανίδης Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες πολιτικής του Υπουργείου του και της Κυβέρνησης.

Ο λόγος θα περάσει στους εκπρόσωπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλληνες Ευρωβουλευτές, Νικόλαος Φαραντούρης Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και Σάκης Αρναούτογλου Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ), ο οποίος θα μιλήσει για την “Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ανάπτυξη των Μικρών Νησιών: Προκλήσεις και Προοπτικές μέχρι το 2040”

Πρώτος κύριος θεματικός ομιλητής είναι ο καθηγητής και Δικηγόρος Δρ. Θεόδωρος Πανάγος καθ ΔΙΠΑΕ πού θα θίξει ένα από τα κυριότερα θέματα της εποχής μας το Περιβάλλον, κλίμα και κοινωνία, ενώ αμέσως μετά θα μιλήσει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κος Ιωάννης Ρούσος σχετικά με το ρόλο της επιχειρηματικότητας στα μικρά νησιά.

Μετά από τους πρώτους ομιλητές ξεκινά η συζήτηση ανάμεσα στους Δήμαρχους και τους παραβρισκόμενους σχετικά με τους κύριους άξονες των θεματικών, ενώ κατά διαστήματα της διαδικασίας θα εγκρίνονται και οι δράσεις του ΕΔΜΝ.

Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024 Ανοίγει με την Ομιλία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κου Στέφανου Γκίκα σχετικά με τα Μικρά Νησιά και Νησιωτική Πολιτική από το ΥΝΑΝΠ καθώς επίσης θα συζητηθούν και ο νέος προγραμματισμός δράσεων του Υπουργείου.

Αμέσως μετά η Συζήτηση θα περάσει σε ένα από τα κρισιμότερα θέματα που απασχολούν τις μικρονησιωτικές κοινωνίες και αφορά τις Μεταφορές και Μικρά Νησιά . ο λόγος θα δοθεί στον Κωνσταντίνος Γκώνιας, Διευθυντής του Σύνδεσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας ΣΕΕΝ, Υποναύαρχος ΛΣ (εα), ο οποίος θα παρουσιάσει την σημερινή κατάσταση στην ακτοπλοΐα και την προοπτική της Η πράσινη μετάβαση της ακτοπλοΐας και η συμβολή της στο ακτοπλοϊκό δίκτυο συγκοινωνιών, τον θαλάσσιο χώρο θα ολοκληρώσει ο Νικόλαος Χαραλάμπους εκπροσωπώντας τα Ελληνικά Υδροπλάνα συζητώντας σχετικά με την Ανάπτυξη Δικτύου Υδροπλάνων και Μικρά Νησιά. Στο συγκεκριμένο πάνελ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι άλλων ακτοπλοϊκών εταιριών καθώς και οι μεγάλες αεροπορικές εταιρίες της χώρας μας. Στην ίδια ενότητα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου υπό την καθ. Μαρία Λεκάκου με τους συνεργάτες της, θα παρουσιάσει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που συμμετέχει και αφορά την Ηλεκτροκίνηση πλοίων.

Ένα πολύ κρίσιμο θέμα για την βιωσιμότητα των μικρών μας νησιών είναι και η Υπογεννητικότητα. Ιδιαίτερα δε όταν αυτή μαστίζει τα μικρά νησιά της χώρας μας και ακόμα πιο κρίσιμα τα μικρά μας νησιά που είναι και τα σύνορα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τρίτες χώρες. Για το θέμα αυτό θα συζητήσουν οι Πατούλης Γιώργος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας (ELITOUR), Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών (GDHI) & Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), ο πλέον κατάλληλος στη χώρα μας Γυναικολόγος Πάντος Κων/νος, Γυναικολόγος, Γένεσις Αθηνών, Θεσσαλίας, Αλεξανδρούπολης, Γεν. Γραμ. Ελληνικής Εταιρείας Αναπαρ. Ιατρικής, Αντιπρόεδρος A΄ GDHI, ELITOUR. Ο ιατρός Ν. Ζυγουρόπουλος που θα θίξει το θέμα από την δική του ματιά και ο εκπρόσωπος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας κος Μιχάλης Βλασταράκης, Γενικός Διευθυντής Μάρκετινγκ και Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank, ο οποίος και θα παρουσιάσει τι δουλειά έχει κάνει η τράπεζα σχετικά με τα παραμεθόρια μικρά νησιά της πατρίδας μας στο θέμα της Υπογεννητικότητας.

Από το πρόβλημα της Υπογεννητικότητας θα περάσουμε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στις Βρυξέλλες και στον πρόεδρο της επιτροπής ΕΚΟ τον Ιωάννη Βαρδακαστάνη του Τμήματος ”Οικονομική και Νομισματική Ένωση, οικονομική και κοινωνική συνοχή” της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) και Εισηγητής της ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ «Οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά, καθώς και οι ορεινές και οι αραιοκατοικημένες περιοχές της ΕΕ» , ο οποίος θα παρουσιάσει την γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ για τα νησιά αλλά και στο πρόσφατο ψήφισμα της ΕΟΚΕ για το μέλλον της πολιτικής συνοχής. Μετά τον Ιωάννη Βαρδακαστάνη θα ακολουθήσει Συζήτηση Συμμετεχόντων.

Στην απογευματινή συνεδρίαση θα συζητηθούν στην αρχή τα χρηματοδοτικά εργαλεία της χώρας μας προς τους Μικρονησιωτικούς Δήμους και την κοινωνία με εκπροσώπους του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Οικονομικών. Συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ. Εθνική Αρχή Συντονισμού. Ειδική Υπηρεσία Σχεδιασμού της Στρατηγικής της Αξιολόγησης και της Εφαρμογής θα παρουσιάσει στους σύνεδρους το ΕΣΠΑ 2021-2027 και ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις στο Μικρονησιωτικό χώρο και βέβαια την Πρωτοβουλία Greco Islands του ΕΣΠΑ 2021-2027. Μετά την ομάδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ο πρόεδρος του ΕΔΜΝ Ελευθέριος Σ Κεχαγιόγλου θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα από την έρευνα που πραγματοποίησε το ΕΔΜΝ σχετικά με την Ενεργειακή Αυτονομία, Περιβάλλον και Κοινωνία: Ακούμε τις Τοπικές Κοινωνίες: Ποια είναι η συμμετοχή της Τοπικής Κοινωνίας, ενός μικρού νησιού σε θέματα Περιβάλλοντος, Ενεργειακής Αυτονομίας και Κλίματος;

Μετά τα χρηματοδοτικά εργαλεία άλλο ένα καυτό θέμα για τα μικρά μας νησιά θα συζητηθεί και είναι το θέμα της Λειψυδρίας στα Μικρά Νησιά . Εδώ την συζήτηση θα την ανοίξει ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κος Μανώλης Κουτουλάκης, στη συνέχεια ο λόγος θα περάσει στον Δήμαρχο της Ιθάκης Διονύση Στανίτσα και μετά τον Δήμαρχο ο Ελευθέριος Σ Κεχαγιόγλου θα παρουσιάσει τις Κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2024-2029 σχετικά με την λειψυδρία. Αμέσως μετά η ομάδα καθηγητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης Δημήτρης Εμμανουλούδης καθηγητής Υδρολογίας ΔΠΘ , Δντης της Πανεπιστημιακής Έδρας της UNESCO,CON-E-ECT και Έλενα Σαμουρκασίδου Δρ Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΔΠΘ θα μιλήσουν για τον Νησιωτικός χώρος και Κλιματική Αλλαγή. Συνθήκες Επίτευξης Ανθεκτικότητας.

Μικρά νησιά χωρίς Διοίκηση, Επιχειρηματικότητα και Εκπαίδευση/καινοτομία δεν υφίσταται. Λείπει όμως ακόμη ένας πυλώνας. Αυτός της Κοινωνίας. Έτσι ο λόγος περνά σε δυο εκπρόσωπους των τοπικών κοινωνιών στον Ανδρέα Καραγεώργη Πρόεδρος Αδελφότητας ψαριανών με θέμα: οι Μικρονησιωτικές κοινωνίες / φορείς Ανάπτυξης και στον Ιωάννη Φραγκούλη Πρόεδρος Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων που θα παρουσιάσει την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων και το Ρόλος της στην Ανάπτυξη της κοινωνίας. Ολοκληρώνοντας και η θέση της κοινωνίας θα ακολουθήσει Συζήτηση Συμμετεχόντων.

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024, ολοκληρώνεται το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών με την Γενική Συνέλευση των μελών, με την συμμετοχή εκπροσώπων της Κυβέρνησης και των λοιπών φορέων. Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης εκτός από τα τυπικά και διαδικαστικά θέματα μιας ΓΣ, θα αποφασιστούν και οι κοινές δράσεις των συμμετεχόντων φορέων και θα γίνει μια παρουσίαση του ρόλου των πρεσβευτών του Συμφώνου του Κλίματος της ΕΕ στην Ελλάδα και πως αυτό θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις δράσεις και την κοινωνική συμμετοχή των μικρών νησιών στα έργα που αφορούν το σύμφωνο του κλίματος της ΕΕ, ενώ θα γίνει ενημέρωση και για τα τελευταία εγκεκριμένα ευρωπαϊκά προγράμματα που συμμετέχουν δήμου και το ΕΔΜΝ, καθώς επίσης και για τις τελευταίες κατατεθειμένες προτάσεις του ΕΔΜΝ σε ευρωπαϊκά όργανα.

Τα τραπέζια ομιλίας θα συντονίζει ο Νίκος Μπαρδούνιας, ενώ θα υπάρχει ομάδα Εισηγητών των συμπερασμάτων, αποτελούμενοι από τους Κωνσταντίνο Κωστέλλο Γενικό Διευθυντή του ΕΔΜΝ, Γεώργιο Ασωνίτη Εμπειρογνώμονα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και τους συνεργάτες του ΕΔΜΝ, και Γεώργιο Βασιλόπουλο.

Τέλος να συμπληρώσουμε ότι καθ όλη τη διάρκεια του τριήμερου συνέδριου, οι Δήμαρχοι και οι αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι θα λαμβάνουν το λόγο όποτε χρειάζεται σχετικά με τα υπό συζήτηση θέματα. Ενώ τα συμπεράσματα του συνέδριου θα κοινωνούν σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι Διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα της Αλλαγής Ημερομηνίας η ακύρωσης μέρους ή όλου του προγράμματος

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα Όλους Συνδιοργανωτές, τους Χορηγούς και Υποστηρικτές μας , τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες στο 15ο πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών.
Χορηγός Επικοινωνίας:

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 7 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*