Η Φρουτάλια ή Φρουτάγια είναι ένα παραδοσιακό πιάτο των Κυκλάδων, την βρίσκουμε στην Άνδρο και στη Τήνο. Πρόκειται για μια τοπική παραλλαγή ομελέτας, που όμως ξεχωρίζει για τη μοναδική της γεύση και τον τρόπο παρασκευής της.
Η Φρουτάλια συνδυάζει αυγά, πατάτες και λουκάνικα, προσφέροντας ένα πλούσιο και γευστικό αποτέλεσμα που είναι ιδανικό για ένα χορταστικό γεύμα. Σε αρκετές παραλλαγές της, προστίθενται ντόπια χόρτα ή μυρωδικά, ενώ οι νοικοκυρές της Άνδρου συχνά τη φτιάχνουν με τα εξαιρετικής ποιότητας λουκάνικα του νησιού, τα οποία έχουν πλούσια γεύση χάρη στα μυρωδικά και τα μπαχαρικά τους.
Η Φρουτάλια θεωρείται φαγητό της παρέας και της οικογένειας, αφού συχνά σερβίρεται στο κέντρο του τραπεζιού, κομμένη σε κομμάτια, για να την απολαύσουν όλοι. Εξάλλου, είναι ένα πιάτο που συνδέεται με την παράδοση και τη ζεστασιά του κυκλαδίτικου τρόπου ζωής. Στην Άνδρο, θα το βρείτε να σερβίρεται σε τοπικές ταβέρνες αλλά και στα σπίτια, κυρίως σε γιορτές και μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις.
Η συνταγή είναι απλή, αλλά απαιτεί χρόνο και προσοχή για να τηγανιστούν σωστά οι πατάτες και να πάρει η φρουτάλια αυτή την υπέροχη, χρυσαφένια απόχρωση. Αν είστε λάτρεις των αυγών και των παραδοσιακών γεύσεων, η Φρουτάλια της Άνδρου και της Τήνου θα γίνει σίγουρα ένα από τα αγαπημένα σας πιάτα, που κλείνει μέσα του όλη τη νοστιμιά και την αυθεντικότητα της κυκλαδίτικης κουζίνας.
Υλικά:
– 4 μέτριες πατάτες
– 4-5 αυγά
– 2 λουκάνικα χωριάτικα (ιδανικά ντόπια, με μυρωδικά και μπαχαρικά)
– 1 κρεμμύδι (προαιρετικά)
– Ελαιόλαδο ή λίπος από το λουκάνικο
– Αλάτι και πιπέρι
– Φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανός ή δυόσμος) για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες σε ροδέλες, πάχους περίπου 0,5 εκατοστού.
Σε βαθύ τηγάνι ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο και προσθέστε τις πατάτες. Τηγανίστε τις σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσαφί χρώμα, γυρίζοντάς τις ανά διαστήματα.
Εάν χρησιμοποιείτε λουκάνικα με λίπος, αφαιρέστε το έντερό τους και τηγανίστε τα στο ίδιο τηγάνι μέχρι να ροδίσουν. Εάν δεν έχουν πολύ λίπος, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο. Προσθέστε το κρεμμύδι (προαιρετικά), κομμένο σε λεπτές ροδέλες, μαζί με τις πατάτες και το λουκάνικο για επιπλέον γεύση.
Χτυπήστε τα αυγά σε μπολ με λίγο αλάτι και πιπέρι. Ρίξτε τα πάνω από τις πατάτες και τα λουκάνικα στο τηγάνι και ανακατέψτε απαλά, ώστε να κατανεμηθούν ομοιόμορφα.
Σιγοψήστε τη φρουτάλια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να σταθεροποιηθούν τα αυγά από τη μία πλευρά. Γυρίστε την προσεκτικά με ένα καπάκι ή πιάτο για να ψηθεί κι από την άλλη πλευρά.
Βγάλτε την από το τηγάνι και αφήστε τη να κρυώσει για 2-3 λεπτά. Κόψτε σε κομμάτια και γαρνίρετε με φρέσκα μυρωδικά και ρίγανη, αν θέλετε.
Καλή όρεξη!
Φωτογραφία: dogma.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις