Γ. Βλασερός: Η επέλαση του κορονοϊού στις Κυκλάδες και η αντιμετώπιση του

Άκης Αξαόπουλος
08/04/2020 12:42
 
 
 

Το ένα κατόπιν του άλλου τα νησιά των Κυκλάδων υποκύπτουν στην επίθεση του κορονοϊού. Πρώτα η Σύρος ακολούθησε η Μύκονος και τώρα η Νάξος.

Η ανάγκη να μείνουν «αμόλυντες» από τον ιό οι Κυκλάδες, όπως ανέφερα σε προηγούμενα γραφόμενα μου δεν ικανοποιήθηκε. Δυστυχώς τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων στα νησιά δεν κατέστησαν ικανά να αποτρέψουν την εισαγωγή του ιού στις Κυκλάδες. Αυτό που φοβόμαστε άρχισε να γίνεται. Τα προβλήματα του συστήματος περίθαλψης των νησιών δημιουργούν έντονες ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες της επιδημίας στον Νομό.

Τι κάνουμε τώρα;

Κατά την γνώμη μου:

Πρώτα απ´ όλα ιχνηλάτηση όλων των επαφών των κρουσμάτων και αυστηρό περιορισμό τους για δύο εβδομάδες.

Αυστηρός έλεγχος των εισερχομένων στα νησιά μας .Εάν είναι δυνατόν να είναι εφοδιασμένοι με αρνητικό τεστ κορονοϊού. Θα μπορούσε να εξετασθεί έως και η πλήρης απαγόρευση των μετακινήσεων με πλοία για κάποιες ημέρες αιχμής.

Δυνατότητα πραγματοποίησης δωρεάν διαγνωστικών τεστ του ιού στα τρία Νοσοκομεία του Νομού.

Εξοπλισμός και οργάνωση κανονικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Νοσοκομείο της Σύρου ώστε να έχει δυνατότητα αντιμετώπισης περιστατικών της λοίμωξης. Αυτή τη στιγμή διαθέτει στοιχειώδη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και αναμένει εξοπλισμό για ΜΕΘ.

Λειτουργία στοιχειώδους ΜΑΦ στο Νοσοκομείο της Νάξου (το οποίο στερείται) το Νοσοκομείο της Σαντορίνης (το οποίο ήδη διαθέτει) για πρώτη αντιμετώπιση του νοσούντων.

Αναγκαίος πρέπει να είναι ο κατάλληλος εξοπλισμός των υγειονομικών (πού πολλές φορές ελλείπει) και τα υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ σε όλο το σχετιζόμενο με την νόσο προσωπικό για προάσπιση της υγείας αυτών και των νοσηλευόμενων.

Λήψη πέραν των γενικών περιοριστικών μέτρων (πού πρέπει ευλαβικά να εφαρμόζουν οι κάτοικοι) και τοπικών τοιούτων ανά περίπτωση όπως ελήφθησαν στη Σαντορίνη και Μύκονο με προτάσεις των τοπικών Δημάρχων
Εφαρμογή ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας περίθαλψης (αφού ενισχυθεί με ανάλογο προσωπικό) πού θα περιλαμβάνουν και τα μικρά νησιά των Κυκλάδων και θα αφορούν την κλινική διάγνωση, την επιτόπια λήψη βιολογικών υγρών για έλεγχο του ιού, την παρακολούθηση υπόπτων ασθενών καθώς και την φροντίδα ανήμπορων μοναχικών ατόμων στο σπίτι.

Τέλος διαγνωστικά τεστ πρέπει να γίνουν κατά την γνώμη μου και σε τυχαία δείγματα πληθυσμού σε όλα τα νησιά για πιστοποίηση της κατά το δυνατόν πραγματικής διασποράς της νόσου και κατάλληλης αντιμετώπισης.

Η διατήρηση «αμόλυντων» των υπολοίπων νησιών των Κυκλάδων θα είναι νίκη με πολλαπλή σημασία.

Γιορτάζοντας την παγκόσμια ημέρα της υγείας πρέπει όλοι μας να οπλιστούμε με ψυχραιμία, πειθαρχία, και αλληλεγγύη για να μην επεκταθεί το κακό και πίστη ότι τα νησιά μας η χώρα μας όλη η ανθρωπότητα θα βγουν νικητές στην μάχη για την υγεία και την ζωή απέναντι στον αόρατο αυτό εχθρό.

*Ο Γιάννης Βλασερός είναι
Ιατρός Καρδιολόγος ,τ. Δ/ντής Καρδιολογικού Τμήματος Ιπποκράτειου Γ. Ν. Αθηνών
Αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Υγείας Κινήματος Αλλαγής

(Visited 321 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*