Την Κίμωλο επισκέφθηκε την Τετάρτη 11 Αυγούστου ο Νίκος Συρμαλένιος. Συνοδευόμενος από τον Αγγελέτο Κανά, επισκέφθηκε το Περιφερειακό Ιατρείο, το Δήμο, το πρατήριο μελισσοκομίας και συνομίλησε με κατοίκους του νησιού στην Ψάθη και στο Χωριό.
Στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, συνομίλησε με τον αγροτικό γιατρό καθώς και με το λοιπό προσωπικό. Το κεντρικό πρόβλημα του ΠΠΙ παραμένει η έλλειψη Γενικού Γιατρού, η θέση του οποίου επί πολλά χρόνια παραμένει κενή, ενώ μέχρι στιγμής και για την καλοκαιρινή περίοδο, κάποιες ανάγκες καλύπτονται με εκ περιτροπής επισκέψεις ανά 10 -15 μέρες με γιατρούς ειδικοτήτων από το Κ.Υ. Μήλου. Από την πλευρά μας αναδείξαμε την ανάγκη περαιτέρω θεσμοθέτησης πρόσθετων κινήτρων και έγινε αναφορά στις επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., που αναδείχθηκαν και παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα.
Στο Δήμο έγινε αναλυτική συζήτηση με το δήμαρχο, Κώστα Βεντούρη και τον αντιδήμαρχο Τάκη Σάρδη, παρουσία και των ενεργών πολιτών Αγγελέτου Κανά και Πέτρου Καλούδη. Κυρίαρχο ζήτημα αναδεικνύεται η μη ψήφιση του Π-Υ για το 2021 (η μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα), διότι παρά την απόφαση της δημοτικής πλειοψηφίας, η αντιπολίτευση με δώδεκα συνεχείς ενστάσεις, κατάφερε να μπλοκάρει την υπερψήφιση του. Αποτέλεσμα, η μη δυνατότητα πληρωμών απολύτως αναγκαίων τρεχουσών δαπανών, όπως καύσιμα κλπ και η αδυναμία προώθησης αναγκαίων έργων.
Συζητήθηκαν επίσης όλα τα ζωτικά ζητήματα του νησιού, όπως η εκπόνηση τοπικού χωροταξικού, απαραίτητο εργαλείο για τη χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής, σε ένα νησί που επιζητά τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής του κληρονομιάς αλλά ταυτόχρονα σημειώνει ραγδαία τουριστική ανάπτυξη. Επίσης όλα τα μεγάλα θέματα που έχουν δρομολογηθεί και έχουν εξασφαλίσει και τη χρηματοδοτική κάλυψη, όπως η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού με προώθηση της φάσης για επαναχρησιμοποίηση του νερού, η δημιουργία αποχετευτικού δικτύου, η πρόβλεψη για λειτουργία και δεύτερης αφαλάτωσης με προσθήκη παραγωγής άλλων 250 – 300 κυβικών για την κάλυψη των μελλοντικών αλλαγών, η προώθηση του λιμενικού έργου διασύνδεσης με τη Μήλο στο Καλαμίτσι, που αφενός μεν θα μειώσει την απόσταση και αφετέρου θα αποσυμφορήσει την κίνηση στο λιμάνι της Ψάθης.
Τέλος συζητήθηκαν επίσης το θέμα του κτηματολογίου, που με την πιλοτική εφαρμογή του, δημιουργήθηκαν πολύ μεγάλα ζητήματα, καθώς και το δασολόγιο, που ναι μεν δόθηκε κάποια λύση με το τεκμήριο κυριότητας, παραμένει όμως το ζήτημα της διάκρισης των χορτολιβαδικών από τα δασικά.
Τελευταία στάση του Νίκου Συρμαλένιου ήταν η επίσκεψη στο πρατήριο μελισσοκομίας του Κώστα και της Ελένης Πρεζάνη, όπου πραγματικά εξήρε τη θαυμάσια δουλειά των δύο νέων μελισσοκόμων, που με την αξιοσημείωτη προσπάθεια τους, αναδεικνύουν τις δυνατότητες του νησιού και στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας μελιού.
One Comment