Συνάντηση της Ε.Α.Σ. Νάξου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Όλα όσα συζητήθηκαν

Άκης Αξαόπουλος
29/07/2022 14:29
 
 
 

 

Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, συναντήθηκε αντιπροσωπεία της ΕΑΣ Νάξου με επικεφαλής τον πρόεδρό της Δημήτρη Καπούνη, την Τετάρτη 27 Ιουλίου.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν και οι σύμβουλοι του κ. Γεωργαντά, ενώ από την πλευρά της ΕΑΣ Νάξου συμμετείχαν ο καθηγητής Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και σύμβουλος της Ένωσης Γιάννης Πολίτης, ο Εμπορικός Διευθυντής Γιάννης Κουδουνάς και η Διευθύντρια Διαχείρισης Παραγωγών Μαρίνα Γρατσία.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΕΑΣ Νάξου, η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα. Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημήτρης Καπούνης έθεσε υπ’ όψιν του κ. Γεωργαντά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της Νάξου και άλλα καίρια ζητήματα που τους απασχολούν.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα ήταν αυτό του φράγματος του Τσικαλαριού και των δικτύων αξιοποίησης του φράγματος και των ταμιευτήρων Φανερωμένης και Εγγαρών. Ο κ. Καπούνης ζήτησε ενημέρωση από τον υπουργό για την εξέλιξη του έργου του φράγματος Τσικαλαριού ενώ ο κ. Γεωργαντάς τον ενημέρωσε ότι “τον προσεχή Σεπτέμβριο θα μεταβεί ο ίδιος στην Νάξο για να εξετάσει το ζήτημα εκ του σύνεγγυς και να σχηματίσει ίδια άποψη για αυτό”.

Δεύτερο θέμα συζήτησης ήταν η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου για τη μεταφορά των ζωοτροφών στη Νάξο. Απ’ την πλευρά του, ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύθηκε ότι θα ανοιχτεί ειδικός Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) έτσι ώστε να υπαχθεί και η Νάξος στο Μεταφορικό Ισοδύναμο και για τις ζωοτροφές.

Το τρίτο θέμα της συνάντησης ήταν η μεγάλη ανάγκη για όσο το δυνατόν πιο άμεση ενίσχυση των Ναξιωτών (και όχι μόνο) κτηνοτρόφων ανά κεφαλή ζώου (όπως εξάλλου υποσχέθηκε ο Υπουργός σε απάντηση ερώτησης στην Βουλή και ήταν και η αρχική τοποθέτηση της Ε.Α.Σ). Σχετικά με αυτό, ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύθηκε πως θα εξετάσει το θέμα υπό διαφορετικό πρίσμα σε σχέση με ό,τι ισχύει για την υπόλοιπη Ελλάδα λαμβάνοντας υπ’ όψιν του όχι μόνο την νησιωτικότητα και την πολυ-νησιωτικότητα (που απαιτούν διαφορετική, για λόγους ισότητας, αντιμετώπιση) αλλά και το γεγονός ότι στην Νάξο είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη η αγελαδοτροφία.

Από εκεί και πέρα, ο Δ. Καπούνης ζήτησε από τον κ. Γεωργαντά να ξεκινήσει η εθνική διαδικασία για την κατοχύρωση ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης των αμνοεριφίων της Νάξου και, παράλληλα, του επεσήμανε κι άλλα πολλά προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων του νησιού, όπως για παράδειγμα το τέλος επιτηδεύματος, την επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, την ανάγκη για επιδότηση των ζωοτροφών, την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, την επιδότηση της τιμής πώλησης των καυσίμων στην αντλία, κ.ά., ζητώντας να δοθούν λύσεις και οπωσδήποτε να ληφθεί εκ νέου υπ’ όψιν η νησιωτικότητα. Ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύτηκε ότι τα εν λόγω θέματα επίσης θα εξεταστούν και μάλιστα άμεσα.

Για την συνάντηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου με τον κ. Γεωργαντά μίλησε ο Δ. Καπούνης στον Aegean Voice 107.5 και στην εκπομπή «Cyclades On Air».

Ακούστε τις δηλώσεις του Δ. Καπούνη:

(Visited 251 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*