Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Κυκλάδων ενημερώνει ότι εντοπίστηκε στις νήσους Σύρο και Νάξο ο επιβλαβής οργανισμός καραντίνας Spodoptera Frugiperda σε φερομονικές παγίδες τοποθετημένες σε καλλιέργειες αραβοσίτου και σολανωδών αντίστοιχα, στο πλαίσιο του Ετήσιου Εθνικού Προγράμματος Επισκοπήσεων για επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας.
Το έντομο Spodoptera Frugiperda ανήκει στην οικογένεια Noctuidae των λεπιδοπτέρων και είναι εξαιρετικά πολυφάγο. Προτιμά κυρίως αγρωστώδη (σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι, κριθάρι), αλλά και βαμβάκι, κράμβη, κολοκυνθοειδή, φιστικιές, μηδική, φασόλια, κρεμμύδια, γλυκοπατάτες, τομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, καπνό καθώς και καλλωπιστικά φυτά, όπως χρυσάνθεμα, γαρύφαλλα, είδη Pellargonium κ.ά. Η ζημιά μπορεί να μειώσει σημαντικά την παραγωγή, ιδιαίτερα όταν το Spodoptera frugiperda απαντά σε μεγάλους πληθυσμούς.
Μέχρι και σήμερα η παρουσία του εντόμου έχει επιβεβαιωθεί επίσημα στις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας, Ηρακλείου, Λασιθίου, Χανίων, Ευβοίας, Λέσβου, Ανατολικής Αττικής, Κω, Χίου και φαίνεται ότι, αν και είναι ιθαγενές τροπικών και υποτροπικών κλιμάτων, οι κλιματικές συνθήκες της Μεσογείου θεωρούνται κατάλληλες για την εγκατάσταση του.
Παρακαλούνται οι παραγωγοί και οι διακινητές φυτών ξενιστών καθώς και οι τεχνικοί τους σύμβουλοι, να ελέγχουν συνεχώς τις καλλιέργειές τους, έτσι ώστε να γίνει έγκαιρα ο εντοπισμός πιθανών νέων κρουσμάτων. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα φυτοϋγειονομική νομοθεσία, αποτελεί υποχρέωση των παραγωγών να γνωστοποιούν αμέσως στην αρμόδια υπηρεσία οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή ασυνήθιστων συμπτωμάτων.
Επιπλέον, σε εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των οδηγιών του ΥΠΑΑΤ, οι παραγωγοί καρπών πιπεριάς, μελιτζάνας και σπαδίκων αραβοσίτου (για ανθρώπινη κατανάλωση) καθώς και οι επαγγελματίες (έμποροι) που τα διακινούν εκτός των νήσων Σύρου και Νάξου αντίστοιχα, απαιτείται να εγγραφούν άμεσα στο φυτοϋγειονομικό μητρώο που διατηρείται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας όπου εδρεύουν, υποβάλλοντας σχετική αίτηση. Οι διακινητές δε των παραπάνω προϊόντων, εφόσον πρόκειται να τα διακινήσουν εκτός της νήσου τους, υποχρεούνται να αιτηθούν την έγκριση έκδοσης φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου.
Παρακαλούμε για τα ανωτέρω, οι αποδέκτες του παρόντος να απευθύνονται, κατά περίπτωση, στο Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Κυκλάδων με
έδρα τη Σύρο στα τηλέφωνα 2281098844 – 45 και email a.andriopopoulou@1730.syzefxis.gov.gr, f.pana@1730.syzefxis.gov.gr καθώς και στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Νάξου τηλ.
2285361462 και email pentao@1730.syzefxis.gov.gr.
Πληροφορίες σχετικά με το έντομο μπορείτε να αντλήσετε στον σύνδεσμο που ακολουθεί στην ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ. https://www.minagric.gr/for-farmer-2/crop-production/fytoprostasiamenu/fytoygeia
Επισυνάπτεται έντυπο υλικό επιμέλειας ΥΠ.Α.Α.Τ.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνηση.
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
One Comment