VIDEO: Με επιτυχία και ενδιαφέροντα θέματα το 26ο Συνέδριο Νέων Αγροτών στη Νάξο

Άκης Αξαόπουλος
11/11/2019 01:40
 
 
 

 

Στη Νάξο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 26ο Συνέδριο για την ύπαιθρο και τους αγρότες που καθιέρωσε, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών. Το συνέδριο διεξήχθη 8-10 Νοεμβρίου στη Χώρα, το Φιλώτι και το Γλινάδο.

Φέτος, το συνέδριο, έδωσε έμφαση στη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής και της Ελληνικής διατροφής με τον τουρισμό, στην ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα της Ελληνικής νησιωτικής παραγωγής, στην εκπαίδευση και την κατάρτιση ιδίως στις νέες τεχνολογικές εφαρμογές.
Μίλησαν αγρότες, στελέχη της αγοράς, εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων και ομάδων παραγωγών, στελέχη του Δημοσίου τομέα, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό όπου μετέφεραν την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους και παρουσίασαν επιτυχημένες πρακτικές.

Πρώτη ημέρα του συνεδρίου – Έναρξη εργασιών

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ Νάξου και το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη του συνεδρίου στη Σχολή Ουρσουλινών, στο κάστρο.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ενώ μεταξύ άλλων το παρών έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα & Γαστρονομίας Νοτίου Αιγαίου Φιλήμονας Ζανετίδης , ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Θ. Βασιλόπουλος, ο Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Σπύρος Μάμαλης, η γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου Ευδοκία Κατσάνη, ο Δασολόγος ΜΔΕ – Δ/ντής Αγροτικής Κατάρτισης ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Αθανάσιος Μπουρλέτσικας, ο πρόεδρος ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης και ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Ν. Παυλονάσιος. Τη Μητρόπολη Παροναξίας εκπροσώπησε ο π. Νεκτάριος ενώ το παρών έδωσαν επίσης και εκπρόσωποι φορέων της Νάξου.

Συντονιστής ήταν ο Σωτήρης Κουτσομήτρος σύμβουλος Π.Ε.Ν.Α.
Συζητήθηκαν ενδιαφέροντα θέματα, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα και να παρεμβαίνουν στη συζήτηση που εστιάστηκε στη σημασία των τοπικών προϊόντων στη βιώσιμη τουριστική Ανάπτυξη.

Το συνέδριο στο Φιλώτι

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, το συνέδριο μεταφέρθηκε στο Φιλώτι Νάξου με κεντρικό θέμα συζήτησης τη “σύνδεση της αγροτικής παραγωγής, Ελληνικής διατροφής και τουρισμού: Η μεγάλη αγορά είναι κοντά μας”.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου στο Φιλώτι αναπτύχθηκαν μεταξύ άλλων τα θέματα “Η θέση του ελαιολάδου στη μαζική εστίαση”, “Δυνατότητες χρηματοδότησης επενδύσεων από το CLLD/LEADER Κυκλάδων, στους τομείς της γεωργίας, μεταποίησης, τουρισμού, υπηρεσιών και αλιείας”, “Ο τουρισμός είναι η μεγαλύτερη αγορά τροφίμων για τους Έλληνες αγρότες”, “Βέλτιστες Στρατηγικές Μάρκετινγκ για αγροδιατροφικές επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό” και “Ενισχύσεις και προγράμματα στήριξης για τη νησιωτική γεωργία”.

Γλινάδο: Εφαρμογές στην υπηρεσία του αγρότη

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, το συνέδριο μεταφέρθηκε στο Γλινάδο με κεντρικό θέμα τις εφαρμογές στην υπηρεσία του αγρότη.
Μεταξύ άλλων αναπτύχθηκαν τα θέματα “ΕΑΣ Νάξου: Ατενίζοντας το μέλλον με ενέργεια και αισιοδοξία”, “Η γεωργία από ψηλά”, “Ευρωπαϊκά Προγράμματα κινητικότητας και νέοι αγρότες”, “Γεωργική Κατάρτιση & ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Το πρόγραμμα τον Νέων Αγροτών”.

Επίσης αναπτύχθηκαν “Προτάσεις για πιθανές λύσεις στα προβλήματα της αγροτικής δραστηριότητας των Κυκλάδων” ενώ έγινε ενημέρωση για το “Τι σημαίνουν στην πράξη για τον Έλληνα Αγρότη οι αλλαγές που φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική”

Τέλος, το μεσημέρι της Κυριακής πραγματοποίηθηκε η Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Ν.Α.

(Visited 477 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*