Κραυγή αγωνίας από την ΕΑΣ Νάξου: Να μην μας γυρίσουν την πλάτη!

Άκης Αξαόπουλος
02/04/2020 15:53
 
 
 

 

Η πρωτόγνωρη, πράγματι, κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας αυτήν την δύσκολη περίοδο λόγω της επέλασης του κορονοϊού έχει προξενήσει πολλά προβλήματα, ανάμεσα σε πολλούς άλλους κλάδους και στον αγροτικό και κτηνοτροφικό και κατ’ επέκταση, στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται σε αυτούς, όπως η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, με τους 130 εργαζόμενους και τους εκατοντάδες συνεργαζόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Για παράδειγμα, η διανομή των πολλών, εκλεκτών και πιστοποιημένων προϊόντων της Ε.Α.Σ. Νάξου, όπως η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. και η Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε., προς την Πάρο και τη Σαντορίνη σταμάτησε, καθώς «κόπηκαν» τα δρομολόγια των πλοίων.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ΕΑΣ, λόγω και του ότι έκλεισε το HORECA, τον μήνα Μάρτιο οι πωλήσεις έχουν σημειώσει πτώση κατά 22% (κι έπεται συνέχεια…). Οι συνεργαζόμενοι με την Ένωση παραγωγοί αγοράζουν ζωοτροφές με πίστωση και το χρέος τους έχει φτάσει στο δυσθεώρητο ύψος των 3,2 εκατ. ευρώ. Το εστιατόριό της ΕΑΣ («1926»), έκλεισε στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας του πληθυσμού, ενώ οι εταιρείες στις οποίες ο συνεταιρισμός της Νάξου έστελνε τα προϊόντα του, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις πληρωμές τους και έχουν ζητήσει να πάνε πίσω.

Πλήγμα για τους κτηνοτρόφους

Οι κτηνοτρόφοι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων γενικότερα περίμεναν, την περίοδο του Πάσχα, να εξασφαλίσουν σπουδαία κέρδη από την πώληση των αμνοεριφίων τους, αλλά αυτό όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση λόγω της πανδημίας δεν πρόκειται να συμβεί.

Οι πωλήσεις το Πάσχα εκτιμάται πως θα είναι ελάχιστες και τα αμνοερίφια θα πουληθούν πολύ φθηνά, αφού η ζήτηση θα είναι ελάχιστη. Θεωρείται δε βέβαιο, ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θα επιφέρει οικονομική καταστροφή των κτηνοτρόφων.

«Μετά λύπης μας, ωστόσο, παρατηρούμε ότι τόσο η δική μας όσο και άλλες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών έχουν μείνει εκτός από τα ευεργετικά μέτρα ενίσχυσης που έχει, μέχρι αυτή τη στιγμή, πάρει η Κυβέρνηση για επιχειρήσεις και κλάδους που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, καθώς, λόγω του ότι παράγουν πέραν του ενός προϊόντος, δεν έχουν υπαχθεί στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που θα ενισχυθούν! Αυτή τη στιγμή, προβλέπεται ενίσχυση μόνο για τις επιχειρήσεις με ΚΑΔ 01.62, γεγονός που εξαιρεί τους συνεταιρισμούς γενικότερα που έχουν περισσότερα προϊόντα» σημειώνει η ΕΑΣ και προσθέτει:

«Ζητάμε από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, να υπάρξει μέριμνα και να ενταχθούν και αυτοί οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί στους ΚΑΔ των ενισχύσεων, έχοντας υπ’ όψιν όλες τις ιδιαιτερότητες του κλάδου τους! Ζητάμε, με απλά λόγια, να μην μας γυρίσει την πλάτη η Κυβέρνηση. Είμαστε ο πρωτογενής τομέας, η ατμομηχανή της ανάπτυξης της ελληνικής Περιφέρειας. Και προειδοποιούμε: εάν καθυστερήσουν κι άλλο, θα αντιδράσουμε».

(Visited 1.850 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*