Φ. Φόρτωμας: «Η Κυβέρνηση θέτει τις βάσεις για μια ολοκληρωμένη αγροτική πολιτική»

Άκης Αξαόπουλος
03/06/2020 23:59
 
 
 

 

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε την Τρίτη 2 Ιουνίου ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, ενόψει της συζήτησης για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Αγροτικού Τομέα.

Όπως τόνισε ο κ. Φόρτωμας στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του, το νομοσχέδιο επιλύει χρόνια προβλήματα τα οποία αποτελούσαν εμπόδιο για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, εισάγοντας ταυτόχρονα, αναπτυξιακές καινοτομίες για τον πρωτογενή τομέα και ανοίγοντας το δρόμο για μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική.

Ο κ. Φόρτωμας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα τα οποία αφορούν άμεσα τους κατοίκους των Κυκλάδων, που δραστηριοποιούνται στον αγροτοκτηνοτροφικό, αλιευτικό και μελισσοκομικό τομέα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε

στη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου και στη θέσπιση Ατομικής Μελισσοκομικής Ταυτότητας, μέτρο το οποίο θα επιτρέψει την προστασία του εθνικού μας προϊόντος και την πλήρη διαφάνεια και στήριξη ενός κλάδου, ο οποίος δεν ήταν ενταγμένος έως σήμερα σε κάποιο πλαίσιο.

στις διατάξεις για την κτηνοτροφία, με βάση τις οποίες α) διευκολύνεται η διαδικασία νομιμοποίησης των σταβλικών εγκαταστάσεων, β) ρυθμίζεται η διαχείριση σχεδίων βόσκησης, γ) αποσαφηνίζονται θέματα τα οποία αφορούν αγροτικά αδικήματα φθοράς εξαιτίας βόσκησης.

στην προστασία της αλιείας και του φυσικού περιβάλλοντος, τομείς για τους οποίους προσδιορίζεται η έννοια της αλιευτικής δραστηριότητας και ο χρόνος παύσης αυτής, ενώ επιβάλλονται πρόσθετα μέτρα ως προς τις αποστάσεις από την ακτή, το βάθος και το είδος των σκαφών.

Μιλώντας γενικότερα για το νομοσχέδιο, ο κ. Φόρτωμας, στάθηκε στην αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση του φαινομένου των παράνομων «ελληνοποιήσεων» προϊόντων, αλλά και στη δυνατότητα που παρέχεται σε όσους εργάζονται περιστασιακά σε αγροτικές εργασίες, να λαμβάνουν επίδομα του ΟΑΕΔ.

Επεσήμανε, τέλος, ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση διευκολύνει και απλουστεύει τις διοικητικές διαδικασίες, ενισχύοντας τη στρατηγική στήριξης του πρωτογενούς τομέα και των ελληνικών προϊόντων και συμβάλλοντας στην τήρηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων.

(Visited 50 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*