Χωρίς Φεστιβάλ πατάτας φέτος η Νάξος – Διάσημοι θα φυτέψουν πατάτες για καλό σκοπό

FESTIBAL PATATAS 2017 50
Newsroom
26/08/2020 2:36
 
 
 

 

Το Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου είναι μία εκδήλωση που εδώ και 11 χρόνια αποτελεί θεσμό στο πιο μεγάλο και εύφορο νησί των Κυκλάδων.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες επισκέπτες συμμετέχουν στο φεστιβάλ και απολαμβάνουν παραδοσιακά εδέσματα με πρωταγωνίστρια τη διάσημη Ναξιώτικη διασκεδάζοντας με παραδοσιακή μουσική.

Φέτος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης και το Διοικητικό Συμβούλιο, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες του νησιού, τους καταναλωτές αλλά και τους φίλους της πατάτας Νάξου, αποφάσισαν λόγω της πανδημίας, να μην διεξαχθεί το μεγάλο νησιώτικο πανηγύρι.

Ωστόσο, οι αγρότες του νησιού πήραν μία αξιέπαινη πρωτοβουλία. Καλούν στην Νάξο 10 ανθρώπους γνωστούς από τον χώρο του πολιτισμού, της μαγειρικής και του θεάματος οι οποίοι θα γίνουν… αγρότες για μία μέρα!

Θα φυτέψουν συμβολικά πατάτες Νάξου οι οποίες, μαζί με γραβιέρα της ΕΑΣ και ντόπια αμνοερίφια, θα προσφερθούν σε ιδρύματα της χώρας που φιλοξενούν παιδιά που έχουν την ανάγκη όλων μας.

Το «Food Experience Πατάτα Νάξου 2020» θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 30 Αυγούστου.

«Στόχος και ευχή μας είναι να το επιτρέψουν οι συνθήκες ώστε το 11ο Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου να γίνει του χρόνου, με πολλούς επισκέπτες και πολύ κέφι» σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Λίγα λόγια για την Πατάτα Νάξου

Η ξακουστή πατάτα Νάξου, με τη μεγάλη θρεπτική αξία και την πλούσια γεύση, παράγεται κυρίως στα πεδινά παραθαλάσσια χωράφια με παραδοσιακό τρόπο λίπανσης εδώ και δεκαετίες και έχει παίξει σπουδαίο ρόλο στην ιστορία και στην ανάπτυξη όχι μόνο της Νάξου αλλά και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Περισσότερες από 200 οικογένειες ασχολούνται με την καλλιέργεια της πατάτας της Νάξου, ενώ κάθε χρόνο 8.000 τόνοι παράγονται στο νησί.

Στο Συσκευαστήριο πατάτας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού, καταφθάνουν οι πατάτες των παραγωγών-μελών της, οι οποίες, μετά τον απαραίτητο έλεγχο (ώστε να απομακρυνθούν οι ακατάλληλοι κόνδυλοι), τυποποιούνται και αποθηκεύονται στις ψυκτικές της εγκαταστάσεις.

Στη συνέχεια, συσκευάζονται σε δίχτυ 3 κιλών ή σακί 25 κιλών και διακινούνται στις μεγάλες αλυσίδες Super Markets. Σημειώνεται, ότι κάθε συσκευασία συνοδεύεται από την απαραίτητη σήμανση, τηρώντας έτσι πλήρως τη διαδικασία ιχνηλασιμότητας.

Να σημειωθεί ότι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, εκτός από την πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε., παράγει και Πιστοποιημένο Πατατόσπορο, τον οποίο και διακινεί σε όλη την Ελλάδα για φύτευση τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

(φώτο: από το 8ο Φεστιβάλ πατάτας Νάξου)

(Visited 1,047 times, 1 visits today)