Η ευκολία της αποφυγής τηλεδιασκέψεων, η συνειδητή κρυψίνοια και η διαφαινόμενη αποτυχία ανάκαμψης του τόπου – Του Γιώργου Δούναβη*

Newsroom
04/05/2020 12:52
 
 
 

 

Έπειτα από την παρέλευση σχεδόν δύο (2) μηνών από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού covid-19 στη χώρα μας και περίπου πενήντα (50) ημερών από τη σταδιακή επιβολή περιοριστικών μέτρων στους πολίτες, σε σχολεία, καταστήματα και επιχειρήσεις, αλλά και την επιβολή απαγόρευσης μετακινήσεων σε εθνικό επίπεδο, θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να γίνει μία πρώτη αξιολόγηση όλων αυτών σε τοπικό επίπεδο, στο νησί μας, αφού τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι η Σύρος περνάει αλώβητη αυτή την πρωτόγνωρη δοκιμασία.

Έχουν, όμως, έτσι τα πράγματα; Έχει περάσει η Σύρος αλώβητη αυτή τη δοκιμασία; Διαφαίνεται στον ορίζοντα μία ομαλή επάνοδος στην κανονικότητα και στη φυσιολογική καθημερινότητά μας; Υπάρχει περίπτωση να ξαναδούμε σύντομα τον κόσμο να κυκλοφορεί ελεύθερα, τα μαγαζιά μας να λειτουργούν σε φυσιολογικούς ρυθμούς, τις επιχειρήσεις να επανέρχονται στην προ κορωνοϊού παραγωγικότητά τους και τον τουρισμό να ανακάμπτει στα επίπεδα των τελευταίων ετών; Και θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην σφοδρήοικονομική ύφεση που διαφαίνεται να έρχεται καλπάζοντας;

Πολλά και εύλογα αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα, αλλά οι απαντήσεις είναι, αν μη τι άλλο, αβέβαιες και παρακινδυνευμένες. Επίσης, εύλογα θα αναρωτηθεί οποιοσδήποτε σχετικά με ποιες ενέργειες έχουν γίνει από την Δημοτική Αρχή εδώ και δύο (2) μήνες που να έχουν ανακοινωθεί στους δημότες μας με επίσημο τρόπο. Μια ματιά στην ιστοσελίδα του Δήμου μας θα αποδείξει ότι, πέραν των ευχών και των παραινέσεων προς τους πολίτες, ελάχιστα έχουν ασχοληθεί με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στο νησί και τους δημότες του! Ακόμη και το δελτίο τύπου της 26ης Μαρτίου περί στήριξης τοπικών επιχειρήσεων και δημοτών έχει μείνει στα λόγια. Οι άμεσες ενέργειες της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου που αναφέρει το δελτίο τύπου πριν από 35 μέρες(!), για τη λήψη απόφασης εξειδίκευσης για την εφαρμογή δέσμης μέτρων, θα «συζητηθούν» στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 4 Μαΐου!

Δηλαδή εδώ ο κόσμος καίγεται κυριολεκτικά και η δημοτική αρχή του τόπου μας πηγαίνει με τον «αραμπά» της …

Τρόπος του λέγειν η «συζήτηση», βέβαια, αφού όχι μόνο τα μέλη των επιτροπών, αλλά και του ίδιου του ανώτατου συλλογικού οργάνου του νησιού μας, δηλ. του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν ξεχάσει τι θα πει συζήτηση εδώ και περισσότερο από δύο (2) μήνες! Η τελευταία «δια ζώσης»συνεδρίαση είχε πραγματοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου και όλοι θυμόμαστε πώς είχε εξελιχθεί και καταλήξει…

Φυσικά, θα πει κάποιος πώς είναι δυνατόν να συνεδριάσει ένα πολιτικό πολυμελές όργανο όταν έχουν επιβληθεί τόσο σκληρά περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή συγχρωτισμούκαι διασποράς του κορωνοϊού εν μέσω της πανδημίας. Γι’ αυτό, λοιπόν, φρόντισε ο νομοθέτης να προβλέψει, ήδη από τις 11 Μαρτίου (με το άρθρο 10 της ΠΝΠ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 55 Α΄ και κυρώθηκε με το Ν. 4682/2020), «την λήψη αποφάσεων των συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού είτε δια περιφοράς, είτε δια τηλεδιάσκεψης με κάθε πρόσφορο τηλεπικοινωνιακό μέσο». Μετά από δύο και πλέον μήνες, εκ του μέχρι σήμερα αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι στην περίπτωση του Δήμου μας, κάποιοι κρύβονται πίσω από τη φράση «δια περιφοράς» και παραβλέπουν την πρόβλεψη της τηλεδιάσκεψης, όσο επισταμένα και επανειλημμένα να το έχουμε ζητήσει ως δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας! Το τελευταίο δίμηνο, έχουν πραγματοποιηθεί δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου – και ακολουθεί η συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας – πάντα δια περιφοράς! Το ίδιο, δε, έχει γίνει με πολλαπλάσιο αριθμό συνεδριάσεων των διαφόρων Επιτροπών και άλλων οργάνων μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Και μην σπεύσει κάποιος να πει ότι είναι δύσκολο εγχείρημα, ή ότι δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα, ή ότι δήθεν δεν έχουν όλοι οι σύμβουλοι υπολογιστή ή σχετικές γνώσεις, εν έτει 2020, γιατί θα γελάσουμε ακόμη πιο τρανταχτά απ’ ό,τι γελάμε με τις διαχρονικής αξίας ταινίες του παλαιού ελληνικού κινηματογράφου.

Και εξηγώ πολύ απλά:
Τεχνικές δυνατότητες στο Δήμο μας υπάρχουν απεριόριστες, όχι μόνο γιατί υπάρχουν πολλά και άξια στελέχη για να «στήσουν» και να υποστηρίξουν μία τηλεδιάσκεψη, αλλά γιατί υπάρχουν και τα ανάλογα μέσα. Τρανό παράδειγμα είναι η «απόπειρα» συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής μέσω τηλεδιάσκεψης στις 31 Μαρτίου, όπου εκτός του Προέδρου και των δύο μελών της μειοψηφίας (του κ. Α. Αθανασίου και εμού), κανένα από τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη της Δημοτικής Αρχής δεν συμμετείχε, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει απαρτία και να συνεδριάσει εν τέλει η Επιτροπή δια περιφοράς.

Όσο για τα μέσα που απαιτούνται για τη συμμετοχή κάποιου σε τηλεδιάσκεψη, τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη χρονική περίοδο να συνεδριάζει όλη η Ελλάδα μέσω τηλεδιασκέψεων, να πραγματοποιείται εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία όλων των βαθμίδων μέσω τηλεδιασκέψεων, να συνεδριάζουν όργανα μικρότερων (από το δικό μας) γειτονικών Δήμων μέσω τηλεδιασκέψεων, όπως λ.χ. η τουριστική επιτροπή του Δήμου Σερίφου(!), να έχει εφαρμοστεί η εξ αποστάσεως εργασία σε όλο σχεδόν το δημόσιο τομέα, κ.λ.π. και ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης να παραμένει θεατήςκαι ουραγός των εξελίξεων με τα όργανά του να βρίσκονται σε αφασία! Ακόμη και τη δήθεν μη δυνατότητα καταγραφής πρακτικών των συνεδριάσεων να ισχυριστεί κάποιος, καλό θα είναι να γνωρίζει πρώτα ότι πάρα πολλές πλατφόρμες τηλεδιασκέψεων από αυτές που διατίθενται (και μάλιστα δωρεάν) προσφέρουν αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα σε οπτικό και ηχητικό αρχείο. Όπως επίσης παρέχεται και η εναλλακτική δυνατότητα χρήσης είτε σταθερού ή φορητού υπολογιστή, είτε tablet, είτε ακόμη και «έξυπνης» συσκευής κινητής τηλεφωνίας (smartphone) για τη συμμετοχή σε μία τηλεδιάσκεψη. Πλείστα τα παραδείγματα και επιτρέψτε μου να έχω ίδια -και μάλιστα διαπιστωμένη- άποψη περί αυτού!

Τέλος, σε ό,τι αφορά το πιθανό επιχείρημα ότι δεν έχουν όλοι οι σύμβουλοι υπολογιστή, ή άλλη συμβατή συσκευή, ή σχετικές γνώσεις, εν έτει 2020, ακόμα και αυτό καταρρίπτεται, και πάλι από τον ίδιο το νομοθέτη που ήδη από τις 30 Μαρτίου (με το άρθρο 43 της ΠΝΠ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 75 Α΄ και κυρώθηκε με το Ν. 4684/2020) προέβλεψε «έως την 31η Μαΐου την δυνατότητα σύγκλησης δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων με τη συμμετοχή του ενός δευτέρου (½) των μελών τους, αντί των δύο τρίτων (2/3) που ισχύει σήμερα, σε μία προσπάθεια άμεσης και ταχείας σύγκλησης των συλλογικών αυτών οργάνων, προκειμένου να καθίσταται ευχερής η λήψη αποφάσεων» (πηγή: αιτιολογική έκθεση του Ν. 4684/2020). Υπάρχει περίπτωση να ισχυριστεί κάποιος ότι περισσότερα από τα μισά μέλη του δημοτικού συμβουλίου δεν έχουν υπολογιστή, ή άλλη συμβατή συσκευή, ή σχετικές γνώσεις, ή ακόμη και σύνδεση στο διαδίκτυο;

Εκτός εάν η Δημοτική Αρχή φοβάται ότι δεν θα έχει την πλειοψηφία (που ούτως ή άλλως είναι οριακή) σε μια τέτοια περίπτωση. Αυτό αλλάζει τα δεδομένα και μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί επιλέγει και επιμένει εδώ και δύο μήνες να φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση σημαντικά θέματα δια περιφοράς, υποβαθμίζοντας έτσι την ουσία και τη σημασία τους, και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης. Μήπως φοβάται ότι αυτά δεν θα τύχουν εγκρίσεως; Μήπως φοβάται τον διάλογο και τον τεκμηριωμένο, με επιχειρήματα αντίλογο, της αντιπολίτευσης και σπεύδει να τα περάσει «τσάτρα πάτρα»; Ή μήπως θέλει να αποφύγει τη δημοσιότητα που αυτά θα λάβουν, με τις όποιες συνέπειες υπάρξουν γι’ αυτήν και τα στελέχη της; Εύλογα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης πολύ σύντομα.

Κυρίες και κύριοι της Δημοτικής Αρχής,οι εξελίξεις τρέχουν ραγδαία, ο κορωνοϊός και οι συνέπειές του καλπάζουν, όλα τα γειτονικά νησιά μας, μικρά και μεγαλύτερα, δείχνουν να έχουν καταστρώσει ένα στρατηγικό πλάνο για την αυριανή μέρα, ένα πλάνο που επιδιώκει να αμβλύνει, στο μέτρο του δυνατού, τις δυσμενείς και αρνητικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, στην κοινωνία, στους πολίτες, στους επιχειρηματίες, στον τουρισμό και σε άλλους τομείς της καθημερινότητάς μας.

Εσείς, όμως,παραμένετε απαθείς, ανήμποροι, απρόθυμοι και εξαφανισμένοι από την αγωνία των συμπολιτών μας και τα στοιχήματα της επόμενης ημέρας.
Με απλά λόγια, η τοπική μας κοινωνία θέλει το Δήμο μπροστάρη, αρωγό και συμπαραστάτη της, όχι θεατή και ουραγό των εξελίξεων!

Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να ευχηθώ καλό μήνα και καλή Πρωτομαγιά, με υγεία πάνω απ’ όλα, και σύντομα να επιστρέψουμε όλοι στην ομαλότητα και τη φυσιολογική ροή της ζωής μας όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα!

*Ο Γιώργος Δούναβης είναι Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και τ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

(Visited 86 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*