Αυλαία στο σίριαλ της ονοματολογίας του ΓΕΛ Νάξου «Μανώλης Γλέζος»

Άκης Αξαόπουλος
03/04/2021 11:32
 
 
 

 

Επιτέλους τέλος! Ύστερα από ένα χρόνο περίπου, από τότε δηλαδή που δημοσιοποίησα την επιστολή-πρότασή μου (στις 10 Μαΐου 2020, αντί μνημοσύνου, για τις 40 ημέρες από το θάνατο του μεγάλου ήρωα, αλλά και για την 76η επέτειο της εκτέλεσης του αδελφού του Νίκου από τους ναζί στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής), το σίριαλ της ονοματοδοσίας του ΓΕ.Λ. Νάξου με την προσθήκη της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος», επισφραγίστηκε με την τοποθέτηση της νέας επιγραφής στην πρόσοψη του σχολικού κτηρίου.

Ένα γεγονός με τεράστιο συμβολισμό, που πέρασε μέσα από σαράντα κύματα έως ότου φτάσει στην τελική αίσια έκβασή του.

Δημιουργήθηκαν λοιπόν, όλως παραδόξως, έντονες αντιπαραθέσεις για το αν διχάζει ή δεν διχάζει την τοπική κοινωνία, για το αν έχει ωριμάσει ή είναι ακόμη ανώριμο το θέμα, αν πολιτικοποιείται και χρωματίζεται το σχολείο κ.ά. που οδήγησαν την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Νάξου σε μια αρνητική απόφαση.

Εν συνεχεία, ακολούθησε η επιστολή μου προς τον Πρωθυπουργό και η κινητοποίηση των Ναξιωτών, με τη δημοσίευση κειμένου και τη συλλογή εκατοντάδων υπογραφών από ανθρώπους των γραμμάτων και του πολιτισμού, (με πρωτοβουλία των κ.κ. Λεβογιάννη Νίκου, Φραγκουλόπουλου Βασίλη και Φραγκίσκου Αντώνη) προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, για να ληφθεί θετική απόφαση.

Πανελλήνιες διαστάσεις

Το θέμα πήρε πανελλήνιες διαστάσεις και προκάλεσε μεγάλη εντύπωση και ποικίλα σχόλια, καθώς και αρθρογραφίες στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, σε πανελλαδικό επίπεδο. Τέλος, οι επαφές και οι συντονισμένες ενέργειες που είχα με τον Βουλευτή, τομεάρχη παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργό Νίκο Φίλη, οδήγησαν στην διακομματική ερώτηση των 4 κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ 25 και ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) καθώς και στην ξεχωριστή του ΚΚΕ προς την Υπουργό Παιδείας, για την καθυστέρηση στο θέμα της ονοματοδοσίας του σχολείου.

Όλα αυτά συνέτειναν στο θετικό και επιθυμητό αποτέλεσμα της υπόθεσης, με την απόφαση του Υπουργείου που εκδόθηκε την 5η Οκτωβρίου 2020.

Μεσολάβησαν όμως 6 μήνες από τότε, έως ότου φτάσουμε στις 2 Απριλίου 2021, όπου επιτέλους τοποθετήθηκε η καινούρια επιγραφή!

Ευχαριστίες

Τούτη εδώ την ώρα, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω δημοσίως από καρδιάς, όλους όσους συνέβαλαν στην ευόδωση αυτού του μεγάλου στόχου. Την συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Σχολικού Συμβουλίου, τους παράγοντες και τους φορείς, που με θερμές επιστολές υποστήριξαν την πρότασή μου, το Νίκο Φίλη και τους Βουλευτές των κομμάτων που υπέγραψαν τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή, το Υπουργείο Παιδείας και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, που κάθε άλλο παρά αγνόησε την επιστολή που του απέστειλα!

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θέλω να απευθύνω στους εκατοντάδες συντοπίτες μου που με τις υπογραφές τους πήραν την υπόθεση στα χέρια τους και ξεχωριστά στον πρώην Βουλευτή και Υφυπουργό Παιδείας κ. Νίκο Λεβογιάννη, για όλα όσα προσέφερε στην κοινή μας προσπάθεια!

Ώρα χαράς και συγκίνησης

Τούτη την ώρα, ώρα χαράς, συγκίνησης αλλά και δικαίωσης μιας μαραθώνιας πορείας που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο, μου έρχονται στο νου και στην καρδιά πλείστες όσες σκέψεις και συναισθήματα!

Ας ξεχωρίσω μερικές μόνο απ΄αυτές: Κατ΄αρχάς η ανάρτηση της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρωί της Δευτέρας 5 Οκτωβρίου, με την αναγγελία της απόφασης και την προσθήκη ότι: «ο Μανώλης Γλέζος σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία με την τόλμη των έργων του και την παρρησία των λόγων του και κέρδισε ευρεία αναγνώριση». Μου έρχονται επίσης στο νου οι αναγορεύσεις του Μανώλη Γλέζου σε επίτιμο διδάκτορα από τα μεγαλύτερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Οι 44 βιβλιοθήκες που ίδρυσε στα νησιά των Κυκλάδων και του Αιγαίου, τα 10 Γυμνάσια-Λύκεια που πάλεψε να δημιουργηθούν στα μικρά Κυκλαδονήσια, οι εκατοντάδες ομιλίες και επαφές που είχε με τα σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και αναρωτιέμαι στ΄αλήθεια, ποια θα μπορούσε να είναι καλύτερη επιλογή;

Η επωνυμία «Μανώλης Γλέζος» είναι ο φωτεινός φάρος που θα φωτίζει, θα εμπνέει και θα καθοδηγεί τη μαθητιώσα νεολαία του τόπου μας καθώς και την εκπαιδευτική κοινότητα, στους ωραίους αγώνες για την καλλιέργεια και την προάσπιση των μεγαλύτερων και υψηλότερων ιδανικών: Της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της προστασίας του περιβάλλοντος, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, (ιδιαίτερα των απλών και αδύναμων ανθρώπων, όπου γης).

Θα εμπνέει και θα καθοδηγεί τη νεολαία του νησιού μας για την ενασχόλησή της με τα κοινά, όχι όμως με την έννοια του επαγγελματία πολιτικού, αλλά του χρήσιμου πολίτη που ως συλλογικό ον, πρέπει να είναι πάντα ενεργός για την υπεράσπιση των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου.

Θα εμπνέει και θα καθοδηγεί τους νέους στον όμορφο αγώνα της γνώσης και της μόρφωσης, δίνοντάς τους το παράδειγμα του ανθρώπου, που παρά τις τόσες αντιξοότητες της ζωής, δεν το έβαλε ποτέ κάτω, στάθηκε όρθιος μέσα στις καταιγίδες και τις θύελλες, παρέμεινε «αιώνιος έφηβος» μέχρι το τέλος! Πολυπράγμονας, πανεπιστήμονας, συγγραφέας, ποιητής και διανοητής, δάσκαλος της ζωής και του αγώνα, πρότυπο ανιδιοτέλειας και προσωποποίηση της Αρετής.

Ο Μανώλης Γλέζος ήταν ο αντάρτης, ο επαναστάτης, ο αδούλωτος και ασυμβίβαστος λαϊκός αγωνιστής, που πήγαινε κόντρα σε κάθε μορφής εξουσία, υπερασπιζόμενος πάντοτε το δίκιο, χωρίς να υποκύπτει ποτέ και πουθενά, μένοντας πιστός αταλάντευτα στις αρχές και τα ιδανικά του. Αρχές και αξίες αρχαιοελληνικές, χριστιανικές, ουμανιστικές, Πανανθρώπινες!

Η αγαπημένη όλων μας Ρούλα Μπράουν, από το μακρινό Βανκούβερ του Καναδά όπου βρίσκεται σήμερα, έγραφε προχθές στην επέτειο ενός χρόνου από το βιολογικό του θάνατο: «Εάν ο κόσμος είχε πολιτικούς σαν το Γλέζο, η ανθρωπότητα θα ήταν πολύ καλύτερη!»

Τελειώνοντας αυτήν εδώ την παρέμβασή μου, θέλω να υπενθυμίσω την πανηγυρική τελετή που οφείλει να πραγματοποιήσει το Σχολείο σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, για την επίσημη ονοματοδοσία του.

Ως καταλληλότερες ημερομηνίες προτείνω το διήμερο 30-31 Μαΐου 2021, όπου θα γιορτάζουμε και την επέτειο των 80 χρόνων από το κατέβασμα (υποστολή) της σβάστικας, του συμβόλου του φασισμού και των κατακτητών, από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Θεωρώ επιβεβλημένο καθήκον, το Σχολείο αλλά και ο Δήμος να τιμήσουν δεόντως τον Ναξιώτη ήρωα, «τον Κολοκοτρώνη του σύγχρονου ελληνισμού», με μια λαμπρή εκδήλωση, εάν βεβαίως οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν!

Επίσης επαναφέρω την πρόταση που είχα κάνει στο Σχολικό Συμβούλιο της 29ης Μαΐου 2020, για την πραγματοποίηση πολυήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, όταν καταστεί δυνατή, στη Βουδαπέστη και την αδελφοποίηση των δύο Σχολείων με το ίδιο προσωνύμιο «Μανώλης Γλέζος»: Του 12τάξιου ελληνικού σχολείου της ομογένειας, με το Γενικό Λύκειο Νάξου. Επίσης προτείνω στο Διευθυντή και στο Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου, να πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική επίσκεψη της Α΄ Λυκείου στην Ανάφη το επόμενο διδακτικό έτος, προκειμένου να γίνει αδελφοποίηση και με το εκεί Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Ανάφης- «Μανώλης Γλέζος», καθώς φέρει κι εκείνο το όνομα του μεγάλου Ήρωα και Αγωνιστή!

ΥΓ. «Το πιο δύσκολο πράγμα γίνεται μπορετό, αρκεί να το πιστέψεις και να αγωνιστείς» Μανώλης Γλέζος.

Αθήνα, 03-04-2021
Ματθαίος Ι. Χατζηπέτρος
Τέως Λυκειάρχης του ΓΕ.Λ.Νάξου-«Μανώλης Γλέζος»

(Visited 522 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*