Νότιο Αιγαίο: Σημαντική μείωση στον αριθμό τροχαίων και παθόντων τον Φεβρουάριο του 2023

Newsroom
07/03/2023 16:03
 
 
 

 

13.531 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2023 στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, κατά τη διάρκεια των οποίων βεβαιώθηκαν συνολικά 1.485 παραβάσεις του ΚΟΚ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τροχαίων ατυχημάτων και παραβάσεων που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ν. Αιγαίου, οι σοβαρότερες – επικίνδυνες τροχονομικές παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, ήταν οι εξής:
*276 για οδήγηση δικύκλου χωρίς χρήση προστατευτικού κράνους.

*213 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδηγού.

*132 για υπερβολική ταχύτητα.

*80 για οδήγηση αυτοκίνητου χωρίς χρήση ζώνης ασφαλείας.

*17 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

*6 για φθαρμένα ελαστικά.

*2 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, για τις παραβάσεις που σχετίζονται με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2023 συγκροτήθηκαν 84 κλιμάκια τροχονομικών ελέγχων, ελέγχθηκαν 1.133 οδηγοί και βεβαιώθηκαν 49 παραβάσεις.

Επίσης, από το σύνολο των ελέγχων που διενεργήθηκαν, 682 αφορούσαν επαγγελματικά αυτοκίνητα, στα οποία διαπιστώθηκαν και βεβαιώθηκαν 33 παραβάσεις.

Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, τον Φεβρουάριο του 2023 σημειώθηκαν 7 τροχαία ατυχήματα, έναντι 19 τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2022.

Ειδικότερα σημειώθηκαν: 1 θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα (έναντι 2 το 2022), 4 σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 1 το 2022) και 2 ελαφρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 19 το 2022).

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου τον Φεβρουάριο 2023 καταγράφηκαν 9 παθόντες έναντι 29 τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2022.

Ειδικότερα καταγράφηκαν: 1 θάνατος (έναντι 2 το 2022), 6 σοβαρά τραυματίες (έναντι 1 το 2022), 2 ελαφρά τραυματίες (έναντι 26 το 2022).

Επισημαίνεται ότι οι κύριες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και οι παράγοντες που επιτείνουν τις συνέπειές τους είναι:
-Η υπερβολική ταχύτητα.
-Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού.
-Η παραβίαση της προτεραιότητας.
-Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
-Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.
-Η οδήγηση χωρίς χρήση κράνους και προστατευτικής ζώνης

Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας
Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, έχοντας στόχο και σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:
-Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
-Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος.
-Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.
-Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας.
-Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος.
-Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας.
-Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας.
-Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.
-Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη.
-Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα.
-Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ.
-Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς.
-Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδηγικής κουλτούρας.

(Visited 25 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.