Έλληνας ο νεώτερος κάτοχος μεταλλίου σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Άκης Αξαόπουλος
27/07/2021 11:41
 
 
 

 

Είναι απίστευτο, κι αν δεν ανατρέξει κάνεις στα επίσημα ιστορικά αρχεία δυσκολεύεται να δεχθεί ότι πρόκειται για αληθινό γεγονός…

Ποιος μέχρι σήμερα είναι ο νεώτερος Ολυμπιονίκης και πόσο ετών ήταν όταν κατέκτησε το μετάλλιο?
Σίγουρα οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν το όνομα του, αλλά υποθέτουν ότι ηλικιακά βρισκόταν η στο τέλος της εφηβείας, ή στην αρχή της πρώτης 20ετιας. Λάθος!

Ήταν ένα παιδί μόλις… 10 ετών, ήταν Έλληνας και στην συνέχεια της ζωής του, διέγραψε λαμπρή πορεία στο Πολεμικό Ναυτικό φτάνοντας στον βαθμό του Ναυάρχου.

Ο νεώτερος Ολυμπιονίκης είχε γεννηθεί το 1885 κι έτσι στους αγώνες της Αθήνας δεν είχε κλείσει τα 11 έτη της ηλικίας του. Για την ακρίβεια, την ημέρα που αγωνίστηκε ήταν 10 ετών και 218 ημερών.

Μάλιστα ήταν και ο τελευταίος επιζών της Ολυμπιάδας που έλαβε μέρος. Το όνομα του Δημήτριος Λούνδρας.

Ήταν αθλητής της γυμναστικής και άνηκε στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο που κατέλαβε την τρίτη θέση στο ομαδικό δίζυγο στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα.
Εκτός από τον μικρό Δημήτρη, μέλη εκείνης της ομάδας ήταν οι Ιωάννης Χρυσαφίδης (αρχηγός), Ιωάννης Μητρόπουλος, Φίλιππος Καρβέλας και άλλοι δεκαπέντε αθλητές.

Στην συνέχεια της ζωής του διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Σκοπευτικής ομοσπονδίας ενώ το 1964 τιμήθηκε από την Γενική Γραμματεία αθλητισμού για την προσφορά του στον αθλητισμό με το παράσημο του Ανωτέρου ταξιάρχου του τάγματος Γεωργίου του Α’.

Το 1936 διορίστηκε νομάρχης Λέσβου, παραιτήθηκε όμως λίγους μήνες αργότερα.

Φοίτησε στην Σχολή Δοκίμων, υπηρέτησε σε πλοία και επιτελικές θέσεις, έφτασε στις ανώτατες βαθμίδες και συμμετείχε στο κίνημα του 1935.

Πήρε μέρος και στους δύο Παγκόσμιους πολέμους, ενώ το 1940 τοποθετήθηκε ναυτικός διοικητής του Αιγαίου.

Το 1945 αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Υποναυάρχου. … 
Ο γιος του Κώστας Λούνδρας ήταν και αυτός αξιωματικός του ναυτικού, ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και σύζυγος της Ελένης Βλάχου, δημοσιογράφου και εκδότριας των εφημερίδων «Καθημερινή» και «Μεσημβρινή».

Απεβίωσε στις 15 Φεβρουαρίου 1970

 

Πηγή: militaire.gr

(Visited 88 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*